IZJAVA ZA JAVNOST
Bolezni srca in ožilja so najpogostejše kronične bolezni v Sloveniji in Evropi, med najpomembnejše dejavnike tveganja zanje pa sodi povišan krvni holesterol. Prehrana pomembno vpliva na raven holesterola v krvi in vse bolj so zaželena živila, ki bi ga zniževala. Za proizvajalce so takšni proizvodi zelo zanimivi, saj so privlačni potrošnikom. Da pa ne bi prišlo do zavajanja potrošnika, je pred uporabo zdravstveno trditev na živilih v Evropski uniji potrebno dobiti posebno dovoljenje. Ključni korak do takšne odobritve je ugodna ocena s strani Evropske agencije za varno hrano (EFSA). Pred kratkim je EFSA potrdila, da proizvod slovenske družbe Valens učinkovito znižuje holesterol. Gre za posebno ječmenovo moko, bogato z vodotopno vlaknino imenovano beta-glukani, ki jo bo živilska industrija lahko globalno začela uporabljati v proizvodnji zdravju bolj koristnih živil. Ugodna znanstvena ocena pomeni izjemen uspeh slovenske znanosti in živilske industrije, saj je EFSA med številnimi prejetimi vlogami doslej ugodno ocenila le 12 novih zdravstvenih trditev, ki se nanašajo na zniževanje tveganja za razvoj bolezni. V razvoj proizvoda je bil aktivno vključen Inštitut za nutricionistiko, ki je tudi pripravil vlogo za novo zdravstveno trditev in komuniciral z EFSO.