Svetovni dan srca 2012

EA71CD3E-DAD9-11E1-B8E5-91B165B94067

 

0ECA66F0-FCD1-11E1-8555-56C165B94067

 

Svetovni dan srca, 29. septembra 2012, bomo obeležili pod enakim geslom kakor lansko leto »En svet, en dom, eno srce«, le da bo večji poudarek na ženskah in otrocih, skrb za zdravje in zdravo srce, predvsem v družini. Skrb za zdrav način življenja, za lastno zdravje in zdravje srca se začne v najzgodnejših letih življenja, v krogu družine, kasneje tudi vrtca, šole in traja skozi vse življenje. Pri tem odigrajo veliko vlogo tudi matere in babice. Družina je prvo in odločujoče mesto za razvoj zdravih življenjskih navad pri otrocih, da bodo tudi v kasnejših življenjskih obdobjih skrbeli za svoje zdravje z zdravimi življenjskimi navadami in odločitvami.

Ob svetovnem dnevu srca organizira Svetovna zveza za srce s svojimi člani in partnerji po svetu številne dejavnosti: pohode, teke, javna posvetovanja, znanstvene forume, razstave, koncerte, športna tekmovanja – o tem lahko več preberete na spletni strani www.worldheartday.org.

V Sloveniji bomo Svetovni dan srca obeležili s prireditvami, ki bodo potekale skozi ves september.

Osrednja prireditev bo v BTC, na javni površini med tržnico in halo A, (meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, snemanje EKG, zdravstveno vzgojno svetovanje, predstavitev zdravstveno – informacijskih gradiv na stojnicah, zabavne igre, idr.), kjer bomo postavili stojnice z zdravstveno informativnimi gradivi ter predstavitvijo pokroviteljev.

 

Nekaj prireditev in aktivnosti, ki bodo potekale v Sloveniji:

8. september: tradicionalni pohod Za srce v Novem mestu, po Štukljevi poti (12 km) in po Andrijaničevi poti (4 km),

20. september: novinarska konferenca

22. september med 10. in 16. uro: Gorenjska podružnica za zdravje srca in Hit Alpinea Kranjska Gora  vas v soboto, 22. septembra 2012, prijazno vabita na Dan srca, ki bo potekal med 10. in 16. uro v hotelu Špik v Gozdu Martuljku. Ta dan bo podružnica za Gorenjsko opravljala meritve najpogostejših dejavnikov tveganja: meritve krvnega sladkorja, holesterola, krvnega tlaka in gleženjskega indeksa.  Po opravljenih meritvah se boste o kazalnikih tveganja lahko pogovorili tudi z zdravnico. V prijaznem okolju hotela Špik se boste lahko pridružili tudi nordijski hoji; če imate svoje palice za nordijsko hojo, jih prinesite s seboj. V hotelu Špik pa za udeležence Dneva srca, ki bo potekal ob letošnjem Svetovnem dnevu srca, pripravljajo popuste za obisk bazenov in savn. V Alpskem wellnesu in Centru lepote v hotelu Špik si boste lahko privoščili razvajanja in spoznali skrivnosti ter novosti za ohranitev in povrnitev dobrega počutja.

od 24. do 28. septembra, vsak dan od 9. do 17. ure: razstava o srcu v Osrednjem atriju Mestne hiše v Ljubljani. Na ogled bodo tudi najboljše risbe likovnega in literarnega natečaja Društva za srce, podružnica Ljubljana, z naslovom »Živim zdravo«, v katerem so sodelovale šole s področja Mestne občine Ljubljana, učenci od 1. do 5. razreda (Mestna občina Ljubljana v letu 2012  sofinancira program »Ohranjanje in promocija zdravja otrok in mladostnic/mladostnikov na področju Ljubljane«)

27. septembra: ob 19. uri koncert komornega moškega pevskega zbora Lek v cerkvi Sv. Florjana v Ljubljani na Gornjem trgu. 

29. september od 9. do 13. ure: v BTC, osrednja prireditev ob svetovnem dnevu srca na Trgu mladih (med halo A in City parkom) vabljeni na ogled predstavitve zdravstveno informacijskih gradiv na stojnicah, meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi, snemanje EKG in merjenje saturacije (nasičenost kisika v krvi), prikaz športnih aktivnosti, namenjene vsem članom družine. Vabimo tudi na meritve gleženjskega indeksa in prikaz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja

29. september ob 16. uri: prireditev ob Svetovnem dnevu srca, v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica, pod geslom »En svet, en dom, eno srce«. Strokovno besedo o napovedani temi bo dopolnil program meritev EKG, holesterola in krvnega tlaka, posvet z zdravnikom, osnove prve pomoči in ponudba zdravih živil ter nastop kvarteta »Podokničarji«.

30. september od 9. do 13. ure: tradicionalni dogodek na vrhu Šmarne gore (meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, preventivni in zdravstveni posveti z zdravniki, prikazi temeljnih postopkov oživljanja, svetovanje o zdravem načinu življenja) 

30. september od 11. do 15. ure: na Rožniku bodo meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi

30. september: pohod in meritve za obeleženje Svetovnega dneva srca – izpred jame Vilenice na hrib Stari Tabor ali pohod po poteh pastirskih hišk s predhodnim ogledom filma o pastirskih hiškah v kulturnem domu v Lokvi.  Pred in po pohodu brezplačne meritve dejavnikov tveganja in druženje. Vodila bo Škibin Ljubislava.

7. oktober ob 8. uri: Tradicionalni pohod ob Svetovnemu dnevu srca: Podgorje – Slavnik, ki ga organizira podružnica za Slovensko Istro

organizacija radijskih in TV oddaj na temo svetovnega dne

natečaj za najboljšo risbo na temo »Živim zdravo«, za prve tri razrede osnovnih šol – najboljši bodo objavljeni v reviji Za srce in razstavljeni na razstavi o srcu v Mestni hiši ter 29. septembra na osrednji prireditvi v BTC

posredovanje zgibank in plakatov »Svetovni dan srca 2012« osnovnim šolam, da lahko na roditeljskih sestankih v septembru, obvestijo starše o pomenu njihovega vzora in usmerjanja družine v zdrav življenjski slog vseh družinskih članov

načrtovane so prireditve (predavanja, delavnice, pohodi, oddaje po lokalnih TV in radiu, idr.) po vseh podružnicah Društva za zdravje srca in ožilja, po Sloveniji

Seznam dogodkov bomo sproti posodabljali. 

Vabimo vas, da se nam pridružite na posameznih prireditvah.

 

Zadnja posodobitev: 12. 9. 2012