Svetovni dan tromboze

Krvni strdki v nogah in pljučih so vsakih 37 sekund odgovorni za smrt ene osebe v zahodnem svetu. Kljub temu v današnji izdaji znanstvene publikacije Journal of Thrombosis and Haemostasisi ugotavljajo, da ostaja venska trombembolija (VTE ali krvni strdki v nogah ali v pljučih) v veliki meri neobravnavana ali slabo prepoznana.Svetovni dan tromboze 13okt

Čeprav je bolezen tretji najpogostejši vzrok za srčno-žilne smrti v svetu, VTE za svetovne zdravstvene avtoritete ne predstavlja prednostne naloge, morala pa bi biti vključena v dokumentih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in raziskave Svetovne banke o globalnem bremenu bolezni, poškodb in dejavnikov tveganja (raziskava GBD).

Resnost krvnih strdkov je pogosto spregledana in narobe razumljena – nedavna globalna raziskava je pokazala, da le ena od desetih oseb v svetu meni, da so krvni strdki enako nevarni kot AIDS, rak dojke, rak prostate ali prometne nezgode. Kljub temu krvni strdki povzročijo več kot dvakrat več smrti v Evropi kot vsi ti dejavniki skupaj. To še poudarja nujnost izobraževanja in ukrepanja proti bolezni, ki jo je v večji meri možno preprečiti.

Kot ustanovni globalni partner novega dne ozaveščanja, se je družba Bayer HealthCare pridružila Mednarodnemu združenju za trombozo in hemostazo (International Society on Thrombosis and Haemostasis – ISTH), ki danes prvikrat obeležuje svetovni dan tromboze. S tem dnem po celem svetu opozarjajo na zdravstvena stanja, odgovorna za tri najpogostejše srčno-žilne smrti: srčni infarkt, možgansko kap in vensko trombembolijo.

obvestilo za medije z dejstvi o venski trombemboliji

podrobnejši rezultati globalne raziskave ozaveščenosti o krvnih strdkih (Blood Clot Awareness Survey).