Svetovni dan sladkorne bolezni

Svetovni dan sladkorne bolezni vsako leto obeležujemo 14. novembra, ko se spominjamo rojstva Fredericka Bantinga, ki je leta 1922 skupaj s Charlesom Bestom odkril inzulin.

Naša pozornost je usmerjena v ozaveščanje, razumevanje in podporo tistim, ki živijo s sladkorno boleznijo. Skupaj lahko gradimo mostove do boljšega zdravja!

Redno merite sladkor v krvi?

Visok krvni sladkor lahko povzroči zaplete, ki močno omajajo kakovost življenja. Dolgotrajno povišan krvni sladkor poškoduje tkiva, predvsem živčevje in žilje. Med najpogostejše zaplete sodijo slabšanje ali izguba vida, slabše delovanje ledvic, srčno-žilni zapleti (srčna in možganska kap), težave z nogami (bolečine, pekočine, izguba občutljivosti …).


Dobra novica pa je, da obstajajo možnosti za redno preverjanje nastanka zapletov, praviloma: enkrat letno pregled nog glede oživčenja in prekrvitve; enkrat letno slikanje očesnega ozadja v centru za diabetično retinopatijo; enkrat letno pregled krvi in urina v laboratoriju glede delovanja ledvic ter pogovor in pregled pri zdravniku glede pojavljanja bolezni srca in žilja.

Preberite še: