29. oktober 2019 – svetovni dan možganske kapi

Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti pri nas. Vsako leto zabeležimo več kot 4.000 primerov možganske kapi, kar je več kot 10 dnevno. Približno 30% ljudi utrpi možgansko kap v aktivnem delovnem obdobju. Preprečimo, prepoznajmo, ukrepajmo ter nudimo podporo bolnikom in svojcem.

Društvo za zdravje srca in ožilja vsako leto v oktobru obeleži in pospremi svetovni dan možganske kapi z dejavnostmi za osveščanje o znakih možganske kapi ter ukrepanju.

KAKO PREPREČUJEMO MOŽGANSKO KAP?

Najpomembnejša je preventiva, zdrav način življenja od mladih nog dalje. Pomemben dejavnik tveganja za možgansko kap, na katerega lahko vplivamo, je visok krvni tlak. Tega običajno ne čutimo, zato so zelo pomembne redne kontrole in pa zdravljenje, čim ugotovimo, da je tlak povišan. Pomemben dejavnik tveganja je tudi nereden ritem srca oziroma atrijska fibrilacija – v takem primeru je potrebno obiskati zdravnika.

KAKO PREPOZNAMO MOŽGANSKO KAP IN KAKO UKREPAMO?

G – govor (ali oseba lahko govori jasno in razumljivo?)

R – roka (ali lahko oseba dvigne roko in jo tam zadrži?)

O – obraz (ali se oseba lahko nasmehne? Ali ima povešen ustni kot?)

M – minuta, čas (takoj pokliči 112)

Možganska kap je zelo težko stanje, saj v prvem mesecu po njej umre petina bolnikov, v letu dni še dodatna petina, visok odstotek pa jih trpi zaradi velike in trajne oviranosti.

Za preprečevanje možganske kapi in njenih posledic so zelo pomembni, po eni strani preventiva z zdravim načinom življenja,  po drugi pa prepoznavanje znakov možganske kapi, ko ta nastopi ter hitro in pravilno ukrepanje, s čimer lahko zmanjšamo posledično invalidnost in umrljivost. Z uspešnim takojšnjim zdravljenjem, denimo s trombolizo (topljenje strdkov) – vendar ne pozneje kot 4,5 ure po jasnem nastopu znakov in simptomov te bolezni – je mogoče preprečiti smrt, zmanjšati oviranost ali bolezen celo pozdraviti. Uspešna tromboliza izboljša končni izid po kapi, mnogi bolniki po njej ne potrebujejo nobenega dodatnega zdravljenja ali rehabilitacije.

KAKO UKREPAMO, KO OPAZIMO ZNAKE MOŽGANSKE KAPI?

Verjetnost, da se bomo znašli v bližini obolelega je razmeroma velika (znaki GROM), saj se večina možganskih kapi zgodi v domačem okolju. Zato se ne prestrašimo, ampak ukrepajmo: POKLIČI TELEFONSKO ŠTEVILKO 112 – pomoč službe nujne medicinske pomoči (NMP) Povejmo: Kdo kliče? Kaj se je zgodilo? Kje se je zgodilo? Kdaj se je zgodilo?     

Uspešnost zdravljenja je odvisna predvsem od hitrosti prevoza bolnika v najbližji zdravstveni center.

V prvih urah po nastanku možganske kapi lahko žilo odmašimo in preprečimo, da možgansko tkivo odmre. S tem pa preprečimo večje in hujše posledice.

OD ČESA JE ODVISNO PREŽIVETJE PO MOŽGANSKI KAPI?

Preživetje po možganski kapi  je odvisno tudi od tega, kakšna oblika kapi prizadene bolnika. Smrtnost po možganski kapi je odvisna o tipa možganske kapi. V našem kliničnem centru je ta smrtnost v povprečju dokaj visoka – od 18 do 19 odstotna. Je pa res, da se UKC Ljubljana nekoliko razlikuje od ostalih, saj k nam prihajajo najtežji bolniki iz celotne Slovenije. Po ishemični možganski kapi (zamašitev žil) je smrtnost najnižja, približno do 14-odstotna. Ko človek naenkrat zakrvavi, torej pri kapi zarad krvavitve iz možganske arterije, je smrtnost kar 50-odstotna, pri hemoralgični kapi, do katere pride zaradi počene žile v možganih, pa umre okoli 30 do 40 odstotkov bolnikov,” je povedala Pretnerjeva.

KJE IZVEM VEČ O MOŽGANSKI KAPI?

www.zasrce.si

https://www.grominute.si/

https://www.zdruzenjecvb.com/