Srčkek Bimbam in Ribič Pepe sta si podala roke in razveselila otroke

Piše: Nataša Jan, vodja projekta

Društvo za zdravje srca in ožilja je v letu 2019 že sedmič izvajalo program Mladi obračamo svet. Na osnovni šoli Oskarja Kovačiča je potekala zaključna prireditev in v šolsko telovadnico privabila 420 učencev iz sodelujočih ljubljanskih osnovnih šol. Skupaj s šolo smo pripravili vesel, sproščujoč program za otroke.

Ribič Pepe in Srček Bimbam

.

Društvo za  zdravje srca in ožilja Slovenije že  več let izvaja projekt Mladi obračamo svet, poznan tudi pod imenom Srček Bimbam, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana. Vanj se vključujejo otroci prve triade ljubljanskih osnovnih šol.

V letu 2019 je izpolnjeno tabelo brošurice Srček Bimbam na društvo poslalo 880 otrok iz 19 ljubljanskih osnovnih šol – označili so koliko so bili telesno dejavni v roku 3 tednov ter zapisali recept za zdrav obrok. Tudi v letu 2019 so bili rezultati odlični!

Zaključna prireditev s približno 420 učenci.

Otroci so Srčku Bimbamu poslali tudi risbice. Na zaključni prireditvi prireditvi so sodelovale 4 osnovne šole, skupno  s približno 420 učenci, ki so se zbrali v telovadnici.

Risbice otrok so krasile ozadje odra.

.

Udeležene so pozdravili ravnateljica šole, ga. Milka Čemažar Tratar,  predsednik Društva za srce prim. Matija Cevc, ter vodja Odseka za socialno varstvo MOL Tanja Hodnik. Najprej nas je razveselil šolski pevski zbor in pa plesna skupina učencev, ki je ogrela otroke, da so zelo lepo sodelovali v nadaljevanju programa, ko je Ribič Pepe (Igor Ribič) poskrbel za odlično zabavo otrok. Plesali so, se igrali in prepevali, da je odmevalo po vsej šoli. Čas je kar prehitro minil.

Učence sta pozdravila predsednik Društva za srce prim. Matija Cevc (zgoraj) , ravnateljica šole, ga. Milka Čemažar Tratar in vodja Odseka za socialo MOL, Tanja Hodnik (spodaj).

.

V telovadnici smo pripravili tudi razstavo Vse o srcu, z zanimivimi, izobraževalnimi posterji na temo preventive pred boleznimi srca in ožilja ter zdravega načina življenja.

Izobraževalni plakati v telovadnici.

.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za pomoč pri organizaciji zelo lepe prireditve, še posebej pa osnovni šoli Oskarja Kovačiča, ki je vse udeležence toplo sprejela.

Maskota Srček Bimbam, ki vabi učence k ohranjanju zdravja, zdravega srca je med otroci vse bolj priljubljena. Skozi leto 2019 so jo spoznali tudi otroci drugod po Sloveniji, ob priložnosti tekov s Srčkom Bimbamom.

Tudi odrasli bi se morali zgledovati po otrocih. Prav vsi si želijo zdravega načina življenja in v družine vnašajo zdrav duh, prošnjo staršem po zdravem načinu prehranjevanja in skupnem, aktivnem preživljanju prostega časa. Prisluhnimo otrokom in jim izpolnimo njihove želje po zdravju ter s tem naredimo nekaj dobrega za zdravje cele družine in še kakšne generacije naprej. Saj vemo: kar se naučimo v mladosti, nas spremlja skozi vse življenje in se prenaša iz roda v rod.

Gibajmo se, poskrbimo za raznovrstno, zdravo prehrano v družinah, da ne bomo ogroženi zaradi bolezni srca in ožilja!

.

Program Društva Za srce«Mladi obračamo svet!« sofinancira Mestna občina Ljubljana.