Spremljanje sladkorne bolezni s pomočjo aplikacij

Vir: Miran Varga, Sladko življenje, revija o sladkorni bolezni, april 2022

Za razumevanje sladkorne bolezni je pomembno razumevanje interakcije hrane, telesne dejavnosti in ravni sladkorja v krvi. S pomočjo pametnih telefonov lahko preko aplikacij spremljamo in upravljamo tudi sladkorno bolezen. Za spremljanje in upravljanje bolezni obstaja več aplikacij, ki lahko merijo in štejejo vnesene ogljikove hidrate, odmerke inzulina, A1C, glukozo, glikemični indeks, krvni tlak, telesno težo, druge zdravstvene podatke, ali pa nudijo poleg tega še ideje za telesno aktivnost in recepte. Katero aplikacijo boste izbrali je odvisno od tega, kateri parametri so za vaš najpomembnejši in katera vam ustreza glede na prijaznost uporabe.

Miran Varga je v prispevku Digitalno spremljanje sladkorne bolezni v reviji o sladkorni bolezni Sladko življenje napisal prispevek, v katerem razkriva prednosti in slabosti nekaterih mobilnih aplikacij in na kaj je potrebno biti pozoren, ko odločamo za aplikacijo.

Prednost dajte aplikacijam, ki se redno posodabljajo in hitro odpravljajo napake v uporabi, aplikacije, katere uporaba je prijazna (da ni potrebno vnašati velikega števila podatkov), ima jasno strukturo in tudi aplikacijo, ki se razume s pametno uro, zapestnico, inzulinsko črpalko in senzorjem, če te že uporabljate. Miran Varga izpostavlja naslednje aplikacije:

MySugar = omogoča štetje vnosa ogljikovih hidratov, sledenje glukoze in ocene inzulinskega odmerka. Na voljo so poročila o ravni glukoze v krvi in ocena hemoglobina A1C na podlagi analize podatkov. Možna je sinhronizacija z merilnikom glukoze, vsebuje številne opomnike (npr opomnik za vnos ravni sladkorja po vadbi). Vse grafikone in podatke se da poslati zdravniku.

mysugr.com

DiabetesM = aplikacija za dnevnik sladkorne bolezni z vsemi potrebnimi funkcijami: opomnik glede meritev sladkorja, prehranski dnevnik, sistem za sledenje in integracijo z aplikacijami za vadbo in spremljanje trenda krvnega sladkorja, kalkulator vnosa inzulina, temelječega na informacijah o zaužiti hrani. Aplikacija je prijazna do telefonov in tablic, podpira pametne ure in zapestnice.

diabetes-m.com

GlucoseBuddy = za aplikacijo je značilna tesna integracija z napravami proizvajalca Dexcom, kar bolnikom omogoča lažje sledenje sladkorju, odmerkom, vadbi in obrokom. Zaužito hrano lahko tudi fotografirate. Prednost aplikacije je 12-tedensko izobraževanje o sladkorni bolezni, kjer izveste veliko praktičnih in enostavnih nasvetov.

play.google.com

BeatDiabetes = je aplikacija za ljudi, ki so šele prejeli diagnozo, torej za »začetnike« in ponuja pester izbor nasvetov in uporabnih informacij, kot so načini povečanja telesne dejavnosti, katerim živilom se je potrebno izogibati. Je tudi najbolj uporabljana aplikacija.

App Store – Apple

Povzetek pripravila: Darija Cvetko