Zadnje slovo – poslovil se je naš častni predsednik

Sporočamo žalostno novico, da je ugasnilo življenje prof. dr. Josipa Turka, dr. med., pobudnika ustanovitve Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije ter prvega predsednika in častnega predsednika društva.

Za vedno ga bomo ohranili v naših srcih. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

prof. dr. Josip Turka, dr. med.

Letos junija bi upihnil 92 svečk na rojstnodnevni torti. Pa je žal le dobra dva meseca prej odšel od nas in svojih najbližjih. Prof. dr. Josip Turk, dr. medicine. Zdravnik kardiolog, specialist interne medicine, navdušen športnik, predvsem pa prijatelj in mentor številnim mlajšim kolegom, pa tudi navdih ljudem, ki jih osebno ni poznal. S svojo besedo, predvsem pa s svojimi dejanji je zaznamoval  čas, v katerem je živel. Pionir preventive bolezni srca in žilja v Sloveniji, eden od očetov  slovenske  preventivne medicine.

Rodil se je  v ljubljanski podjetniški družini. Starši so pričakovali, da bo nadaljeval družinsko tradicijo, njega pa je na koncu pot vodila  v medicino, zagotovo  je bila to njegova  prava srčna izbira. Poklicno pot  je začel v Kranjski Gori, po nekaj letih pa je že deloval v  Ljubljani, kot  vodja Internistične prve pomoči, in nato dolga leta kot vodja kardioloških ambulant.

Dosegel je akademski naslov doktor znanosti in postal redni profesor za interno medicino na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Ob njegovem delu so se učili in izpopolnjevali številni slovenski zdravniki in zdravnice, pa tudi drugi zdravstveni delavci in  delavke. Ni se zadovoljil z zdravljenjem razvitih srčno-žilnih bolezni, temveč je stremel k temu, da bolezni srca in žilja preprečujemo, preden povzročijo škodo.

Po duši je bil športnik, predvsem rekreativni, včasih je med rekreativci tudi  tekmoval. Ni se na široko hvalil, da je leta 1990 postal evropski veteranski prvak v triatlonu med zdravniki.

Rad je zahajal v planine, bil je smučar, kolesar, plavalec, rad je  tekel. Vse za rekreacijo, predvsem za zdravje. Poklicno pa zdravil bolnike, ki so imeli  težave s srcem in žiljem. Morda je prav ob tem spoznal pomen preventive za obvladovanje bolezni srca in žilja ter zdravo življenje. 

In porodila se je ideja o ustanovitvi društva za preventivo, v katerega  bi poleg strokovnjakov povabili tudi  vse prebivalstvo. Z novo idejo si je obetal spreminjati življenjski slog v Sloveniji. Takrat ga mnogi, ki so zasedali pomembne funkcije v Sloveniji, niso razumeli. Vendar je naš profesor, kot smo ga radi klicali, vztrajal, idejo razvil, si pridobil somišljenike in rezultat je bil viden na ustanovnem občnem zboru, ko je bila dvorana polna do zadnjega kotička. Udeleženci so mu zaupali vodenje  novoustanovljenega Društva za zdravje srca in ožilja.

Dela se je lotil zavzeto, tako kot  vsega, kar je počel v življenju. Društvo je napredovalo izjemno hitro. Rojevale so se vedno nove ideje. Poti so ga vodile po vsej Sloveniji. Ob tem je seveda spoznaval vedno nove in nove obraze. Navduševal jih je za delo v društvu. Postal je ambasador zdravega načina  življenja pri nas. Cenili so ga  po celi državi in se srčno veselili povsod, ko je še mnogo let kasneje prihajal na obiske.

Koliko je bilo samo idej za dejavnosti, ki so  pomenile vedno nove in nove korake v razvoju  preventive. Kmalu po ustanovitvi društva je luč sveta zagledala naša revija, vrstila so se predavanja, knjige, kulturne prireditve, razstave o srcu. Ustanovile so se  podružnice Društva za zdravje srca in ožilja po vsej Sloveniji, sledila je Posvetovalnica za srce in še bi lahko naštevali. Profesor Turk  je znal  motivirati sodelavke in sodelavce, da se je val preventive razširil  po vseh koncih države.

Ko smo vodenje društva prevzeli mlajši, nam je bilo veliko lažje, ker nam je vedno stal ob strani z zgledom in nasvetom. Bili smo srčno veseli vsakega srečanja  z njim, čeprav je bil včasih le telefonski pogovor.

V društvu smo ga nagradili z najvišjim priznanjem, postal je častni predsednik društva,  za svoje delo je prejel tudi  odlikovanje  Predsednika republike Red za zasluge.

Žalujemo in žalovali bomo delovno. To smo dolžni njemu, našemu vzorniku. Nadaljevali bomo njegovo delo, ki je za vedno  vgrajeno v temelje  nastanka, obstanka in razvoja,  ne samo našega društva, ampak mnogih  drugih, ki jim je pri nas mar za preventivo.

Dragi profesor, omagalo je tvoje srce, tvoje delo in besede ostajajo z nami. Počivaj v miru. Iskreno sožalje vsem tvojim. 

Polni načrtov ob obeleževanju 30. obletnice  ustanovitve in delovanja našega društva, smo obnemeli ob novici, da se je poslovil naš prvi predsednik. Žalostna novica je prišla le nekaj dni po rojstnem dnevu  Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Žalne besede so zapisali Matija Cevc, Aleš Blinc in Franc Zalar.