Prof. dr. Erih Tetičkovič je častni občan mesta Maribor

Piše: Milan Golob

Prof. dr. Erih Tetičkovič, ugledni soustvarjalec programov Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje, je častni občan mesta Maribor.

Dva veliki priznanji sta bili v minulem letu namenjena podpredsedniku Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje, uglednemu nevrologu, prim. izr. prof. dr. Erihu Tetičkoviču, dr. med., ki se je posvetil tej veji medicine v Splošni bolnišnici Maribor, pozneje Univerzitetnemu kliničnemu centru.

Najprej mu je Maribor, njegovo rojstno mesto, podelilo naslov Častni občan mesta Maribor, v znak zahvale in spoštovanja za njegovo življenjsko delo v medicini, za strokovno, pedagoško, publicistično in znanstveno-raziskovalno delo na področju nevrologije ter za njegov prispevek k ugledu mesta Maribora doma in v mednarodnem okolju.

Priznanje prof. dr. Eriha Tetičkoviča

.

Ob 220. obletnici ustanovitve mariborske bolnišnice pa mu je Univerzitetna klinična bolnišnica Maribor na slavnostni akademiji pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, podelila spominski zlatnik, odličje, na katerem je upodobljena prof. dr. Zora Janžekovič, dr. med., nekdanja predstojnica mariborskega Oddelka za plastično kirurgijo, doma in po svetu ugledna avtorica izvirne metode zgodnjega zdravljenja globokih opeklin.

Prejemnik tega prvič podeljenega odličja je s svojo strokovno širino vzpodbujal znanstveno raziskovalno, strokovno in publicistično dejavnost. Kot vrhunski strokovnjak je prispeval k prepoznavnosti mariborske nevrologije v slovenskem in mednarodnem prostoru. Tlakoval je novo pot obravnave in zdravljenja možgansko-žilnih bolezni.

Umetniško sliko, ki jo imata v rokah s hčerko Alenko, je prejel kot darilo Mestne občine Maribor ob podelitvi naziva častni občan mesta Maribor. Slika z motivom Maribora je izvirno delo akademskega slikarja Slavka Koresa iz leta 1975. »Reči moram, da mi veliko pomeni in sem zelo ponosen, da jo imam«, pravi častni občan mesta Maribora.

Ob vsem tem pa ga odlikuje čut za odnos do sočloveka. Na njegovo pobudo je bila v okviru Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje ustanovljena Fundacija prim. dr. Janka Držečnika, ki podeljuje štipendije študentom mariborske Medicinske fakultete. Prim. Držečnik je bil začetnik torakalne in srčne kirurgije v mariborski bolnišnici.

Prim. prof. dr. Erih Tetičkovič, dr. med., svetnik, se je rodil leta 1944 v Mariboru, kjer je končal klasično gimnazijo. Na Medicinski fakulteti v Zagrebu je diplomiral leta 1968. Še istega leta se je zaposlil na Oddelku za nevrološke bolezni Splošne bolnišnice Maribor. Od leta 1995 pa do leta 2007 je bil predstojnik oddelka, ki mu je ostal zvest vse do upokojitve oktobra 2010.

Specialistični izpit iz nevropsihiatrije je opravil z odliko leta 1974. Ker je dve leti prej prišlo do delitve stroke na nevrologijo in psihiatrijo, se je posvetil nevrologiji, svoje strokovno in znanstveno raziskovalno delo pa posvetil možgansko-žilnim boleznim.

Ob ustanovitvi Medicinske fakultete Univerze v Mariboru je bil prvi predstojnik njene Katedre za nevrologijo do leta 2013/2014.

Prim. dr. Erih Tetičkovič ni samo znan kot odličen specialist nevrolog, ampak tudi kot velik ljubitelj živali. Dolgo je bil predsednik mariborskega Društva za zaščito in varstvo živali in prav po društveni zaslugi je dobil Maribor zavetišče za živali, ki velja za eno najlepših v Sloveniji.

O tem, ali zna dober zdravnik in človek dobre volje nagovoriti ljudi v svojem okolju k takšni naravnanost mi je ob priložnosti dejal, da ne more reči, da bi imel kdaj cilj biti za zgled drugim, saj, kot poudari, ne misli, da bi bil tako popoln, da bi moral biti zgled.

»Sem pa res odprte narave, drugačen ne bi znal in hotel biti. Takšen sem tudi tedaj, kadar ni vse tako, kot bi želel. Tudi, če je bila kdaj za koga moja odprtost boleča, denimo v odnosu do sodelavcev, sem pač skušal v odkritem pogovoru problem rešiti. Dobre izkušnje imam s tem, kaj pomeni odkrit pogovor v odnosu do kolegov, sodelavcev.»