Posvetovalnica za srce – 20 let

Besedilo in fotografije: Jasna Jukić Petrovčič, vodja Posvetovalnice za srce

Že dvajset let v skrbi za zdravje in preventivo bolezni srca in ožilja vseh prebivalcev

Zaradi naraščajočih potreb prebivalcev vseh starosti po preventivi in svetovanju o zdravem življenjskem slogu ter osveščanju o boleznih srca in ožilja, smo leta 2001 z velikim ponosom in zanosom odprli prvo stalno Posvetovalnico za srce v Ljubljani, ki se zdaj nahaja na Dalmatinovi ulici 10.

Velika hvala prof. dr. Josipu Turku, ki je z izjemnim angažmajem skupaj z vsemi sodelavci izpeljal ta projekt, ki ga je kot pomembnega prepoznala tudi Mestna občina Ljubljana, saj imamo že vsa ta leta koncesijo za delovanje (ob potrditvi Ministrstva za zdravje , Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije ter ZZZS) .

Posvetovalnico za srce že od leta 2003 vodim Jasna Jukić Petrovčič, prof. zdravstvene vzgoje in višja medicinska sestra skupaj z zdravstvenimi sodelavkami, ki se jim ob tej priložnosti javno zahvaljujem za odlično sodelovanje in pomoč vsa ta leta.

Posvetovalnica za srce je zaradi svojega strokovnega in hkrati empatičnega ter prijaznega odnosa med ljudmi izjemno priljubljena.

Ljudje se k nam zelo radi vračajo. Kot pravijo sami, ne samo zaradi zdravstvenega pregleda in strokovnega posveta, temveč tudi zato, ker jim damo občutek, da nam je mar zanje, da jih sprejemamo, ne kritiziramo, si vzamemo čas in jih aktivno poslušamo. Mnogokrat že samo pogovor olajša stisko, težavo, zmanjša strah ter s tem okrepi zdravje oz. vero, zaupanje, da bo vse dobro.

Tu smo stkali prav posebne vezi z ljudmi, ki se k nam večkrat in radi vračajo. S hvaležnostjo sem sprejela njihove zgodbe, njihova doživljanja, marsikaj sem se od njih tudi jaz naučila. Gre za obojestransko zaupanje in sprejemanje. Skupaj smo se veselili njihovih lepih in uspešnih trenutkov, skupaj smo jokali ob njihovih žalostnih dogodkih. Iskreno lahko povem, da se imamo radi, da smo postali neke vrste družina. Vsaj iz pripovedovanja »mojih ljudi« poznam širše člane njihovih družin, nekateri pa pripeljejo svojce k meni na pregled in posvet.

Svetovanje s pomočjo gradiva.

Na preventivne meritve za ugotavljanje bolezni srca in ožilja lahko zainteresirani pridejo brez zdravstvene kartice, a kljub temu dobijo strokovno opravljeno meritev in nasvet.  Do epidemije so ljudje lahko k nam prišli celo brez naročanja, v času epidemije je naročanje postalo obvezno zaradi varovanja zdravja pred virusom.

Če je na začetku delovanja bila večina populacije starejša od 65 let, se zadnja leta na nas obrača vedno več mlajših, delovno aktivnih ljudi. Obravnavali smo tudi že študente, mladino in otroke.

V vseh teh letih se je naše strokovno delo zelo razširilo. Od začetnih meritev krvnega tlaka, srčnega utripa ter holesterola, trigliceridov in glukoze v krvi, obsega pasu, telesne teže in indeksa telesne mase, smo preventivno zdravstveno vzgojno delo nadgradili z meritvami saturacije, gleženjskega indeksa, pulznega vala, venske pletizmografije in s snemanjem EKG.

Izvajamo tudi razne delavnice in predavanja, tečaje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja ter tečaje oživljanja dojenčkov in otrok.

V dvajsetih letih, kar deluje Posvetovalnica za srce, smo preventivne zdravstvene akcije ponesli širom Slovenije, saj smo različne meritve in svetovanja izvajali po terenu, npr. v nakupovalnih središčih, na raznih sejmih, ob različnih svetovnih dnevih, na športnih prireditvah, po hribih, v šolah, podjetjih za zaposlene, zelo odmevna večkratna akcija je bil Kardiomobil in še in še.

Meritev gleženjskega indeksa

Ljudem že vsa ta leta redno svetujemo – osebno, preko telefona, preko e-pošte, preko foruma kardiologija glede visokega krvnega tlaka, povišanih vrednosti maščob in sladkorja v krvi, glede težav z arterijskim in venskim ožiljem, težav s srčnim ritmom, znižanega kisika v krvi, glede zdrave in uravnotežene prehrane, gibanja, redukcije telesne teže oz. zmanjšanja obsega pasu in pomena nekajenja ter pitja alkohola. Veliko pogovorov se nanaša na čustveno stisko, na strah, na stres. Vse to olajšamo s sočutnim pogovorom.

Marsikomu glede na izvide in iz samega razgovora svetujemo ponovno kontrolo pri nas in predvsem čimprejšnji obisk pri izbranem zdravniku. V sklopu Posvetovalnice deluje tudi posvet z zdravnikom. Do epidemije so bili posveti z zdravnikom osebno in jih je izvajal naš ljubi prim. Boris Cibic, dr. med. Zdaj svetovanja preko telefona izvaja prim. Matija Cevc, predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

V dvajsetletnem delovanju Posvetovalnice za srce smo opravili približno od 35.000 do 50.000 različnih meritev in svetovanj letno. Če to število pomnožimo z dvajset, dobimo izjemno in navdihujoče število opravljene pomoči prebivalcem, na kar smo zelo in upravičeno ponosni.

V Posvetovalnici za srce se že od vsega začetka trudimo, da delamo odlično in kvalitetno. Trudili se bomo še naprej. Vsi ljudje pa ste bili, ste in boste vedno prisrčno dobrodošli.

Aktivnosti na Rožniku – zanimive za vse generacije