Ponovno vabilo k sodelovanju pri raziskavi

Raziskava:

Vpliv nogavic z vgrajenimi keramičnimi mikrodelci na mikrocirkulacijo stopala

Vabimo vas k sodelovanju v raziskovalni študiji, ki jo izvajamo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Meritve bodo potekale v sodelovanju z Društvom za zdravje srca in ožilja Slovenije v Ljubljani v prostorih tega društva. Z raziskavo želimo ugotoviti, ali nogavice iz tkanine z vgrajenimi keramičnimi mikrodelci izboljšajo pretok krvi v koži stopala pri diabetikih v primerjavi z “navadnimi” nogavicami brez teh delcev.

K sodelovanju vabimo aktivne polnoletne osebe obeh spolov imajo urejeno sladkorno bolezen tipa 2. V študiji žal ne morete sodelovati, če imate katero od naštetih bolezni:

  • Alkoholizem;
  • Sladkorna bolezen tipa 1;
  • Akutna ali kronična kritična ishemija (izkazana kot bolečine v nogah že ob manjših naporih ali v mirovanju ali prisotnost kroničnih ran (preležanin) kjerkoli na telesu.
  • Razjede zaradi venske insuficience (ulcus cruris);
  • Nezaceljene poškodbe ali rane na stopalih ali goleni ali vnetje kože na stopalih.
  • Močno zatekanje nog (v primeru srčnega popuščanja);
  • Nevrološka ali druga obolenja, zaradi katerih med meritvijo ne bi mogli približno 90 minut mirovati v ležečem položaju na hrbtu.

Prosimo vas za 2 uri vašega časa, od tega pol ure za pogovor in umirjanje ob prihodu in uro in pol za meritev. Med meritvijo boste mirovali udobno zleknjeni na hrbtu, z nameščenimi merilnimi sondami in nogavicami. Merjenje je neinvazivno in brez stranskih učinkov. Med drugim vam bomo izmerili tudi krvni tlak in gleženjski indeks ABI – rezultate boste seveda dobili.

Če se odločite za sodelovanje, vam bomo bolj podroben opis z navodili poslali naknadno.

V zahvalo prejmete 2 para kakovostnih nogavic.

srce_knjiga

Kontakt za prijavo in dodatna pojasnilaDruštvo za zdravje srca in ožiljaCigaletova 9, 1000 LjubljanaTel. (01) 234-75-50

Email: [email protected]

 

Vodja raziskaveIzr.prof.dr. Tomaž Jarm, univ.dipl.inž.el.Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehnikoTržaška 25, 1000 Ljubljana

Tel. (01) 4768-820

Email: [email protected]

 

Ljubljana, 24.6.2014

srce_knjigasrce_knjiga