Pitje alkohola pospešuje prehod blagega kognitivnega upada v demenco

Raziskave dokazujejo (JAMA, 2019), da imajo osebe z blagim kognitivnim upadom, ki popijejo več kot 14 enot alkohola na teden, za več kot 70 % večje tveganje, da se bo pri njih razvila prava demenca, v primerjavi z osebami z blagim kognitivnim upadom, ki popijejo največ 1 enoto alkohola na teden. Že dolgo vemo, da so večje količine alkohola strupene za možgane, ni pa jasno, zakaj že zmerne količine alkohola tako izrazito škodujejo možganom oseb z blago kognitivno okvaro.

Tvegano in škodljivo pitje alkohola ima lahko za posameznika tako zdravstvene kot družbene posledice. Posameznik namreč s svojim tveganim ali škodljivim vedenjem neposredno in posredno negativno vpliva na svoje splošno zdravstveno stanje kot tudi na druge posameznike, kot so člani družine, prijatelji, sodelavci, znanci in posledično na celotno družbo.

V Društvu za zdravje srca in ožilja ozaveščamo naše člane o odgovornem in manj tveganem uživanju alkohola, preko delavnic, svetovanj idr.

Meja za manj tvegano pitje se med moškimi in ženskami razlikuje, prav tako pa je povezana s starostjo in zdravstvenim stanjem posameznika. V naslednji tabeli preberite, kakšna so priporočila. Ne pozabite, da se je vsaj 2 dni v tednu alkoholu priporočljivo povsem izogniti!

1 merica alkoholne pijače

= 1 dcl vina

= 2,5 dcl piva

= 0,3 dcl žganja

= 2,5 dcl mošta

= 10 g alkohola

Tabela 1: Meja za manj tvegano pitje alkoholnih pijač.

ČASOVNO OBDOBJEMOŠKIŽENSKE in vsi starejši od 65 let
1 tedenne več kot 14 meric alkohola v enem tednu (2 dni brez alkohola)ne več kot 7 meric alkohola v enem tednu (2 dni brez alkohola)
tj.tj.
1 tedenne več kot:
1,5 L vina
ali 7 steklenic piva
ali 4 dcl žgane pijače
ali 3 L mošta
ne več kot:
7 dcl
2 L piva
ali 2 dcl žgane pijače
ali 1,5 L mošta
1 pivska priložnostne več kot:
2 dcl vina
ali 0,5 L piva
ali 2 šilca žgane pijače
ali 0,5 L mošta
ne več kot:
1 dcl vina
ali 2,5 dcl piva
ali 1 šilce žgane pijače
ali 2.5 dcl mošta
1 danne več kot:
0,5 L vina
ali 1,25 L piva
ali 1,5 dcl žgane pijače
ali 1L mošta
ne več kot:
3 dcl vina
ali 0,75 L vina
ali 1 dcl žgane pijače
ali 0,5 L mošta

Več si preberite na
SOPA: Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola

This image has an empty alt attribute; its file name is SOPA-vsi-logo-1024x111.jpgNaložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada (80 %) in Republika Slovenija (20 %)