Pacienti skupaj z vsemi zdravstvenimi delavci sestavljamo kulturo varnosti v zdravstvu

Zveza organizacij pacientov Slovenije (ZOPS), njenih 43 društev članic s 400 podružnicami in večina deležnikov zdravstvenega sistema v tem tednu organizirajo vrsto aktivnosti ob Svetovnem dnevu varnosti pacientov 17. septembru, katerega tema letos so »Napake v diagnostiki«, s sloganom “Pravilno je varno.” V Novem mestu na Zdravstveni fakulteti bodo izvedli strokovno konferenco v ponedeljek 16. septembra, Dan odprtih vrat pa v 30 zdravstvenih ustanovah v torek 17. septembra, novinarsko konferenco v petek, 20. septembra, in v sodelovanju s slovenskimi občinami osvetlitve znamenitosti z oranžno barvo zvečer 22. septembra.

»Glavni namen naših skupnih aktivnosti je sprememba kulture varnosti v slovenskem zdravstvu. Varnost smo vsi skupaj, pacienti, zdravstveno osebje in celotna slovenska javnost.’’ je povedala Štefanija L. Zlobec, predsednica ZOPS.

Tatjana Jevševar, direktorica Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, je dodala: ‘’kultura varnosti se prične pri vodstvih zdravstvenih zavodov, ki se zavedajo, da je njihov zgled tisti, ki so mu zaposleni v zdravstvu pripravljeni slediti.’’
V uvodu v ponedeljkovo konferenco nas bodo nagovorili visoki predstavniki iz vrst politike na čelu z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, diplomacije in mednarodnih organizacij. Program konference sestavlja skupek predavanj strokovnjakov iz zdravstva ter pacientov, ki bodo z nami delili svoje zgodbe, misli in poglede. Vrh konference bo okrogla miza z naslovom Radiologija, jedro problema ali rešitve?, tik pred okroglo mizo pa bodo na odru konference predstavniki vseh zdravstvenih zavodov prevzeli Sestavljanke varnosti, ki jih bodo nato naslednji dan skupaj zlagali prostovoljci, predstavniki društev pacientov in zaposleni v zdravstvu. Program konference je objavljen na www.zveza-pacientov.si/konferenca.

Dan odprtih vrat bo hkrati potekal v torek v 30 zdravstvenih domovih in bolnišnicah po celotni Sloveniji (seznam je objavljen na zveza-pacientov.si). Predstavile se bodo zdravstvene ustanove, društva pacientov, predstavniki lokalnih skupnosti, župani in drugi. Na Dnevu odprtih vrat bodo v vsaki ustanovi obiskovalci, pacienti in zdravstveno osebje skupaj zložili Sestavljanke varnosti iz 300 koščkov, poleg tega bodo prostovoljci in društva pacientov razdelili 15.0000 zgibank o varnosti pacientov.

V Novinarskem središču na www.zveza-pacientov.si/press so objavljena dodatna gradiva.