Okrogla miza Žensko srce ob Svetovnem dnevu srca 2012

A57346B6-02FE-11E2-8D3C-E7A465B94067

Po okrogli mizi, ki smo jo v okviru svetovnega dneva srca 2012 pripravili skupaj s Terme Krko v Šmarjeških Toplicah, ni več nobenega dvoma: žensko srce je posebej ranljivo. Številne raziskave doma in po svetu so dokazale, da so bolezni srca in ožilja največja nadloga ženskega srca. Ženske sicer zbolevajo za boleznimi srca kakih deset let kasneje kot moški, znaki teh bolezni so pri ženskah drugačni oziroma dokaj netipični, posledice pa hujše. S programom Obleci me v rdeče bo društvo zato še naprej ozaveščalo slovensko javnost o problematiki ženskega srca.

Za okroglo mizo v Šmarjeških Toplicah so sedli skupaj ugledni predstavniki in predstavnice slovenske medicinske stroke (med njimi prim. Boris Cibic, dr. med, prof. dr. Irena Keber, dr. med., prim. Matija Cevc, dr. med., prim. Janez Tasič dr. med., ki je tudi podpredsednik Združenja kardiologov Slovenije, dr. Barbara Guzič Salobir, dr. med., prim. Tatjana Gazvoda, dr. med in drugi), predstavniki nekaterih nevladnih organizacij med njimi predstavniki Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije in koronarnih klubov, predstavniki gospodarstva in novinarji. Izjemne prispevke so pripravili predvsem starosta našega društva in slovenske kardiologije prim. Boris Cibic, dr. med. in tri dame prof. dr. Irena Keber, dr. med, dr. Barbara Guzič Salobir, dr. med in prim.Tatjana Gazvoda, dr. med. Vse bomo zaprosili, da svoje prispevke na okrogli mizi tudi objavijo v naši reviji.

Vsekakor pa so vsi govorci in govorke ter razpravljavci potrdili pravilnost odločitve našega društva, ko smo začeli z akcijo Obleci me v rdeče. Še več. Udeleženci so predlagali, da nadaljujemo z organizacijo takih ali podobnih srečanj in da povabimo še širši krog ljudi. Obljubljamo, da to ni bil zadnji tak dogodek v Sloveniji. Skupaj s Termami Krka pa bomo pripravili tudi ugodne preventivne programe v centru za bolezni srca in ožilja v Šmarjeških Toplicah.

Okrogla miza nam je vlila novih moči in poguma, k ozaveščanju slovenske javnosti o pasteh bolezni srca in ožilja pri ženskah pa vabimo tudi druge. Vse ženske vabimo, da preverjajo zdravje svojega srca v naših posvetovalnicah in povsod, kjer pripravljamo ali pripravljajo drugi preventivne meritve, svetovanja… Ne spreglejte znakov morebitnih težav s srcem oziroma ožilja! To je bil tudi skupni zaključek uspešne okrogle mize. 

400910E4-1839-11E2-ADC9-E7A465B94067