Obeležitev Svetovnega dne srca v Celju

Svetovni dan srca v Celju, mestu gasilske olimpijade, letos podružnica društva Celje obeležuje v soboto, dne 1. oktobra, z otvoritvijo na novo označene Srčne poti v mestnem parku. Ta dogodek je pomemben, saj se s tem vključi Celjska Srčna pot, ki je ena od Slovenskih srčnih poti v mrežo Evropskih Srčnih poti.

Na otvoritev so vabljeni predstavniki slovenskih društev Za Srce ter Koronarnih Klubov in društev, saj je KK Celje bil glavni pobudnik, da se je ta pot zgradila že davnega leta 1987.

Pred otvoritvijo bo tudi simbolično odkritje označevalne table, ki bo obeležila pot za izvajanje 6 minutnega testa hoje na Gledališkem trgu. Po otvoritvi bo tradicionalen pohod, letos po poteh Mestnega gozda, z zaključnim družabnim srečanjem.

6 minutni test hoje in določanje aerobne zmogljivosti

Hoja je najboljša oblika rekreacije, ki nam omogoča, da ostanemo zdravi!

6 MTHTest omogoča dobro oceno splošne zmogljivosti  kardiovakularnega in pljučnega sistema, kot tudi daje vpogled v prognozo bolnikov in oceno aerobne zmogljivosti zdravih. Izvaja se v prostoru a tudi na mirni poti, navadno v dopoldanskih urah ob normalni vlagi in temperaturi, ki ne presega 25 stopinj C.

Na testu se nosijo lahka oblačila in obutev, naj pa ne bi imeli večjega obroka vsaj 2 uri pred testom, če kdo jemlje zdravila, naj jih zaužije pri obroku. Po označeni poti se hodi z obrati 6 minut.

OCENA REZULTATOV

Zdravi naj bi v 6 minutah testa prehodili med (po ATS) 400 do 700 m, večina raziskav (Larsen) kaže mediano:

  • 570 m za moške približno
  • 500 m za ženske.
  • Dober rezultat 450 m
  • Slaba prognoza pod 300 m

S ponavljanjem se rezultati izboljšajo!

Idealen test za oceno stanja srca, pljuč in mišic po prebolelem COVIDu, drugih boleznih ali rekreativnih programih.