Novinarska konferenca ob svetovnem dnevu srca

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je v ponedeljek, 22. septembra pripravilo novinarsko konferenco ob letošnjem svetovnem dnevu srca, ki je vsako leto 29. septembra. Novinarska konferenca je bila v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani.

Izjava za javnosti

Svetovni dan srca – 29. september- odpira oči vsem nam in vsakemu posamezniku

Srčno žilne bolezni letno povzročijo smrt kar 17,3 milijona ljudi po vsem svetu, bo v 15 letih ta številka narastla na 23 milijonov, če ne bomo ničesar  storili. Za Slovenijo sta ti dve številki 7.000 in 9.300. Grozljivo!!! Mnogo od teh smrti  je prezgodnjih in bi jih lahko preprečili.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije vseskozi poudarja, da je za svoje zdravje v prvi vrsti odgovoren vsak sam. In ljudje to odgovornost tudi sprejemajo. Več se gibljejo, opuščajo škodljive razvade, bolj zdravo se prehranjujejo.

Ob letošnjem svetovnem dnevu srca posebej izpostavljamo, da vse le ni odvisno samo od posameznic oziroma posameznikov. Na zdravje  prebivalstva imajo velik vpliv in s tem prevzemajo tudi velik del odgovornosti tudi delodajalci in celotna družba na čelu z državo in njenimi inštitucijami. Nič ne pomaga ozaveščenost ljudi, če pa živijo v nečistem okolju in če delajo na delovnih mestih, kjer delodajalci na spoštujejo možnosti varovanja zdravja delavcev.

Zato kličemo vsem, ki kjerkoli sprejemate odločitve: vedno pomislite kako bo vaša odločitev vplivala na zdravje ljudi.

Omogočite otrokom in vsem ljudem:

–          Da bodo živeli, se učili in delali v zdravem okolju

–          Da se bodo igrali in preživljali prosti čas v zelenem okolju

–          Da bodo vsaj v šoli in na delovnih mestih jedli zdravo hrano

–          Da bo težje priti do zdravju škodljivih navad kot so tobak, alkohol….

Zdrava družba bo uspešna družba

Društvo sporoča vsem učenkami in učencem prvih treh razredov ljubljanskih osnovnih šol, njihovim staršem in učiteljem, da bodo tudi letos spoznavali skrivnosti zdravega načina življenja s pobarvanko Igorja Ribiča Srček Bimbam.

Častni pokrovitelj prireditev ob letošnjem Svetovnem dnevu srca je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Generalni pokrovitelj prireditev je družba Unilever z blagovnima znamkama Becel in Becel Proaktiv, pokrovitelj Boehringer Ingelheim, sponzorja pa Pfizer in Krka.

Program prireditev si lahko pogledate na tej strani

pdf zgibanke ob svetovnem dnevu srca