Napovednik dogodkov do novembra 2012

94D64BE0-A981-11E1-87E0-DA0166B94067

Svetovni dan srca, 29. septembra 2012 bomo obeležili pod enakim geslom kakor lansko leto »En svet, en dom, eno srce«, le da bo večji poudarek na skrbi za zdravje v družini, vlogi žensk pri tem in na otrocih, skrbi za zdravje in zdravo srce.

 

Nekaj prireditev in aktivnosti ob Svetovnem dnevu srca, ki bodo potekale v Sloveniji:

20. september: novinarska konferenca ob Svetovnem dnevu srca 2012

8. september: v Novem mestu botradicionalni pohod Za srce, po Štukljevi poti (12 km) in po Andrijaničevi poti (4 km),

29. september od  9. do 14. ure: osrednja prireidtev ob svetovnem dnevu srca – zdravstveno informativna prireditev, osveščanje o zdravem načinu življenja, meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, snemanje EKG, zdravstveno vzgojno svetovanje, predstavitev zdravstveno – informacijskih gradiv na stojnicah, zabavne igre, idr.v BTC, na javni površini med tržnico in halo A, ()

24. do 28. september, od 9. do 17. ure: razstava o srcu v Osrednjem atriju Mestne hiše v Ljubljani. Na ogled bodo tudi najboljše risbe likovnega in literarnega natečaja Društva za srce, podružnica Ljubljana, z naslovom »Živim zdravo«, v katerem so sodelovale šole s področja Mestne občine Ljubljana, učenci od 1. do 5. razreda (Mestna občina Ljubljana v letu 2012  sofinancira program »Ohranjanje in promocija zdravja otrok in mladostnic/mladostnikov na področju Ljubljane«)

30. september: tradicionalni dogodek na vrhu Šmarne gore (meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, preventivni in zdravstveni posveti z zdravniki, prikazi temeljnih postopkov oživljanja, svetovanje o zdravem načinu življenja)

30. september: na Rožniku bodo meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi

27. september ob  19. uri: koncert v cerkvi Sv. Florjana v Ljubljani

7. oktober ob 8. uri: Tradicionalni pohod ob Svetovnemu dnevu srca: Podgorje – Slavnik, ki ga organizira podružnica za Slovensko Istro

pohodi, predavanja, delavnice, prispevki v medijih po vsej Sloveniji

 

VABLJENI NA 43. SEJEM NARAVA ZDRAVJE

Od 11. do 14. oktobra Gospodarsko razstavišče v Ljubljani odprlo vrata sejma NARAVA ZDRAVJE. Ob mnogih zanimivostih s področja zdravja, ki bodo na ogled vas vabimo, da obiščete tudi prostor Društva za zdravje. Tu vam bomo lahko izmerili krvni tlak, srčni utrip, sladkor in holesterol v krvi, obseg pasu, posneli EKG, prejeli pa boste mnoge koristne nasvete,  brezplačna zdravstveno informativna gradiva društva in revijo Za srce. Za vas bomo pripravili tudi degustacijo in predstavitev margarine Becel.

 

NAPOVEDNIK DOGODKOV

PODRUŽNICA LJUBLJANA

Predavanja so vsako prvo sredo v mesecu ob 17. uri v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

3. oktober ob 17. uri: predavanje prof.dr.Rok Accetto, dr.med.: Novosti pri zdravljenju arterijske hipertenzije. Vprašanja in odgovori.

 

Čuječe srce – 8 tedenski program MBSR

Tiščanje v prsih, občutek razbijanja srca, povišan krvni tlak in nihanja krvnega tlaka, motnje srčnega ritma, angina pektoris, srčni infarkt, številne druge podobne težave in bolezni… Morda je vsaj deloma vzrok v potlačenih čustvih, nezavednih vzorcih in avtomatizmih vedenja? Spoznajte jih, spoznajte sebe, prekinite začaran krog težav in bolezni!

Program MBSR je edinstven v tem, da ponuja celoto tehnik in vaj, ki so podprte z znanstvenimi raziskavami in potrjene z izkušnjami številnih posameznikov. Vodi nas v nov, drugačen, poglobljen in širši vpogled vase, v svoje vedenjske vzorce in posledično v zmanjšanje zdravstvenih težav in psihološko ravnovesje ob hkratnem učenju živeti polno.

Priprava in predznanje nista potrebna. Potrebujemo le motivacijo, vztrajnost in željo spoznavati izjemna prostranstva svojega notranjega življenja – in sposobnost čudenja temu!

Tečaj bo vodila asist.  mag. Tjaša Šubic, dr. med., spec. interne medicine,  udeleženka strokovnih izobraževanj pod vodstvom utemeljitelja programa MBSR dr. Jon Kabat-Zinna in dr. Saki Santorellija.

Srečevali se bomo v prostorih Cityoga centra, Ul. Jožeta Jame 12, Ljubljana – Šentvid (bližina Mercator centra Šiška) oktobra in novembra 2012.

Člani društva Za srce imajo 5% popust.

Število udeležencev je omejeno.

Kontakt: Za vse dodatne informacije in prijave kontaktirajte Tjašo na 041 770 836 ali [email protected] .

 

Prisrčno vabljeni!

 

Telovadba za zdravo srce

Za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije skupaj s ŠD GIB Ljubljana v Šiški organiziramo vodeno vadbo, ki poteka dvakrat tedensko v dopoldanskem času. Vadečim ponujamo raznovrstno vadbo, kjer se v dobri družbi in v prijetnem vzdušju razgibavajo in krepijo svoje telo in s tem prispevajo k boljšemu psihofizičnemu počutju. Vadba je raznolika in zanimiva, sestavljena iz različnih razteznih, krepilnih in sprostilnih vaj, prilagojena starosti, sposobnostim in zdravstvenim posebnostim vadečih.

Ugodnost: člani Društva za zdravje srca in ožilja ne plačajo letne članarine (identificirate se s člansko izkaznico), ampak samo mesečno vadnino. Vadba poteka v dveh skupinah v ŠD Gib in jo bosta vodili Barbara Sluga, prof. švz., in Tina Porenta, prof. švz., po naslednjem urniku:
ponedeljek – sreda: 9.00 – 10.00
torek – četrtek: 9.00 – 10.00 (nadaljevalna skupina)

Prvi obisk je brezplačen, vljudno vabljeni!

Informacije in prijava: Športno društvo GIB Ljubljana Šiška, Drenikova 32, 1000 Ljubljana, telefon: 01/514 13 30. Več si lahko ogledate na http://gib-sport.com

 

Z Egom na pohod

vsak drugi četrtek v mesecu voden pohod »Z Egom na pohod«: start je pred Halo Tivoli. Pohod poteka skozi park Tivoli, na Rožnik in nazaj do Hale Tivoli. Na startu in cilju bomo udeležencem izmerili krvni tlak in posneli EKG. Priporočamo, da se primerno obujete in oblečete. Pohod v primeru zelo slabega vremena odpade! Vse dodatne informacije: Društvo za srce, T.: 01/234 7550.

13. september ob 17.00

11. oktober ob 16. uri

15. november ob 15. uri

13. december ob 14. uri

 

Srčna pot Becel po Golovcu

vsak prvi torek v mesecu voden pohod po Srčni poti Becel po Golovcu.

4. september ob 17.00

2. oktober ob 16. uri

6. november ob 15. uri

Start je na Rakovniku, ob nogometnem igrišču Krim (Pot k ribniku). Pot je speljana nad rakovniško cerkvijo do Zvezdarne in zavije navzdol proti Litijski cesti, potem pa lahko skupaj krenemo nazaj. Na začetku poti in ob vrnitvi nazaj vam lahko izmerimo krvni tlak (na zbirnem mestu ob nogometnem igrišču Krim). Naredite nekaj dobrega za svoje srce! Vse dodatne informacije: 01/234 75 55.

 

Meritve Unilever na Rožniku

Meritve krvnega tlaka, holesterola in glukoze na Rožniku pod pokroviteljstvom podjetja Unilever, d.d., vsako prvo nedeljo v mesecu od 11. do 15. ure:

2. september

7. oktober

4. november

           

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med.

vsak delovni dan, od 12.00 do 14.00: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031/334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).

 

Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9 (poleg prodajalne Sanolabor), Ljubljana

Meritve gleženjskega indeksa!

Vljudno vabljeni na meritve gleženjskega indeksa, ki je pokazatelj prehodnosti arterij na spodnjih okončinah. Je osnovna presejalna metoda, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin. Meritve izvajamo v času uradnih ur Posvetovalnice za srce, Cigaletova 9, Ljubljana.

T: 01/234 75 55, E: [email protected].

ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa, zdravstveno-vzgojno svetovanje,

sreda, od 11.00 do 15.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa, zdravstveno-vzgojno svetovanje, svetovanje o zdravem načinu prehrane.

V delovnem času Posvetovalnice Za srce: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce.

 

Posvetovalnica za srce, pasaža Maxi

Vljudno vabljeni v Posvetovalnico Za srce v prodajalni Maxi zelišča v kletni pasaži Maximarketa: vhod v pasažo s Šubičeve ulice, prva trgovina na desni strani.

torek, od 10.00 do 12.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

četrtek, od 10.00 do 12.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

sobota, od 10.00 do 13.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi.

 

Posvetovalnica za srce, prostori Bazilice-zel, Citypark v Ljubljani

sobota, od 11.00 do 13.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino,

snemanje EKG, ki ugotovi različne motnje srčnega ritma.                                        

Urnik snemanj EKG: četrtek od 16.00 do 18.00 in sobota od 11.00 do 13.00.

Za snemanje se ni potrebno predhodno najaviti.

Vabljeni!

 

Cenik storitev za leto 2012

(cenik velja od 1. 1. 2012)

 

Vrsta preiskave

ČLANI društva

NEČLANI

Krvni tlak

brezplačno

brezplačno

Saturacija

brezplačno

brezplačno

Glukoza

2,00

2,50

Holesterol

3,00

3,50

Trigliceridi

3,00

3,50

Glukoza in holesterol

4,50

5,50

Glukoza in trigliceridi

4,50

5,50

Holesterol in trigliceridi

6,00

7,00

Holesterol, trigliceridi, glukoza

7,50

9,00

EKG

2,00

4,00

Gleženjski indeks

6,00

9,00

Posvet s kardiologom

10,00

15,00

Tečaj temeljnih postopkov oživljanja

20,00

30,00

Zdravstveno-vzgojno svetovanje

brezplačno

brezplačno

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima. Informacije in prijave: 01/234 75 55 ali [email protected]

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/234 75 55 ali [email protected]

 

 

PODRUŽNICA ZA POSAVJE

Predvideni pohodi v letu 2012:

22. september: Plitvička jezera

21. oktober: Po poteh soške fronte

17. november: Krška vas, Gadova peč – martinovanje

8. december: Šentjernejske pešpoti

 

Pripravljamo predavanje z naslovom “Kako se prenaša vzorec življenskega sloga na mlade”. Po predavanju pa bomo imeli še kulturni program z učenci OŠ Brežice. O točnem datumu (verjetno 24. september) in mestu bomo še obveščali.

 

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

od ponedeljka do petka od 14.00 do 20.00, v trajanju šolskega leta: vas vabimo k vadbi v kardio–fitnes, Tehnični šolski center Nova Gorica, Delpinova 4a, v Novi Gorici.Prijave so v pisarni fitnesa. Vadbo usmerjajo strokovno usposobljeni vaditelji, za nadzor nad obremenitvijo udeležencev z zdravstveno diagnozo skrbi primarij Herbert Bernhardt, dr. med, spec. internist.

vsako tretjo soboto v mesecu ob 9.uri: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, zbirališče pred okrepčevalnico Panovec.

22. september ob 8.00 uri: izlet v Kobarid, slap Kozjek, ogled muzeja, malica. Odpravili se bomo izpred pošte v Novi Gorici. Prijave: 031/818 530 do zasedbe mest v avtobusu.

29. september ob 16. uri: prireditev ob Svetovnem dnevu srca, v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica, pod geslom »En svet, en dom, eno srce«. Strokovno besedo o napovedani temi bo dopolnil program meritev EKG, holesterola in krvnega tlaka, posvet z zdravnikom, osnove prve pomoči in ponudba zdravih živil ter nastop kvarteta »Podokničarji«.

13. oktober ob 9.00 uri: pohod po Biljenskih gričih. Zborno mesto v centru Vrtojbe (pri cerkvi).

 V primeru slabega vremena napovedani dogodki odpadejo.

 

Informacije o vseh dejavnostih podružnice:

 [email protected], [email protected], T: 031/818 530 (Tjaša Mišček).

 

 

PODRUŽNICA CELJE

vsak ponedeljek, ob 15.00: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Pričetek hoje pri kipu splavarja v celjskem mestnem parku.

 

Posvetovalnica za srce, Glavni trg 10, Celje

T: 03/543 44 21, 041/725 163

vsak torek, od 10. do 12.ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Med 17. in 19. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.

vsako soboto, od 10. do 12.ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.

 

 

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

8. september: TRADICIONALNI POHOD ZA SRCE

Po Štukljevi poti (12 km) ob 9. uri izpred Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma (bivša kmetijska šola Grm), na Bajnofu – Sevno na Trški gori, čez Trško goro, mimo Starega gradu, Šempetra in čez Lutrško selo do cilja v športnem parku Term Krka Šmarješke Toplice.

Po Andrijaničevi poti (4 km): ob 10.30 uri izpred hotela Šport na Otočcu, skozi Lutrško selo do skupnega cilja s Štukljevo potjo.

Startnina: 5 EUR (oproščeni so otroci, dijaki in študentje)

Vsi pohodniki se bodo iz Šmarjeških Toplic lahko vrnili z organiziranim prevozom.

Vsak udeleženec bo prejel spominsko majico, na cilju pa topel obrok in pijačo.

Prijave zbira pisarna podružnice Društva v Novem mestu, Glavni trg 10, ali po T.: 07/ 337 41 71 vsak delavnik od 9. do 12. ure.

 

meritve gleženjskega indeksa (pokazatelja prehodnosti arterij na spodnjih udih) v prostorih podružnice na Glavnem trgu 10 v Novem mestu se bodo nadaljevale v mesecu septembru. Prijave so zaželene. T.: 07/337 41 71 ali 040/863 513, [email protected] .

meritve bioresonančnega sistema CoRe Inergetix za odkrivanje in odpravljaje vzrokov za nastanek večine kroničnih bolezni današnjega časa, ki jim sodobna uradna medicina večkrat ni kos. Po predhodni prijavi članov društva jih bo izvajal prim. Tomislav MAJIČ, dr.med.: pokličite na telefon 07/ 337 41 71 ali 040 863 513 ali pišite na [email protected].

 

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mesto

T: 07/337 41 71, E: [email protected]

vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15.00 do 17.00: v prostorih podružnice. Pogovor z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej.

 

 

PODRUŽNICA KRAS

POHODI

Vsako tretjo nedeljo v mesecu ob 9.uri: odhod s stare avtobusne postaje v Sežani: pohodi in ogledi po spodnjem seznamu. V primeru slabega vremena bo pravočasno javljena sprememba datuma in smeri pohoda. Natančnejši opisi poti in napotki  ter morebitne spremembe bodo pravočasno objavljeni v medijih. Informacije možne tudi en teden pred vsakim pohodom na T.: 040/900 021, vsak dan po 16. uri.

16. september ob 9. uri: pohod po Sežani s spoznavanjem njenih kulturnih in drugih znamenitosti z ogledom botaničnega vrta. Po preteklosti in sedanjosti mesta nas bo popeljal dober poznavalec in vodič Bogdan Macarol. Primerno in zanimivo bo za vse. Predvideno trajanje do 13.-14. ure.

30. september: pohod in meritve za obeleženje Svetovnega dneva srca – izpred jame Vilenice na hrib Stari Tabor ali pohod po poteh pastirskih hišk s predhodnim ogledom filma o pastirskih hiškah v kulturnem domu v Lokvi.  Pred in po pohodu brezplačne meritve dejavnikov tveganja in druženje. Vodila bo Škibin Ljubislava.

21. oktobra: pohod na Goriško po poteh Soške fronte in ogled številnih zanimivosti teh krajev pod vodstvom Ludvika Husu. Upamo na združen pohod s srečanjem več bližnjih in bolj oddaljenih podružnic Društva za srce. Na poti nazaj predviden še ogled Štanjela in druženje.

november: verjetno pohod po Lipiški učni poti ali v Gropado čez lipiško gmajno.

december: pohod iz vasi Merče do vasi Plešivica. Od tam pot v Povir in obisk čebelarstva Atelšek. Povratek po poti preko Gure nazaj v Merče.

 

 

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

Rekreativni pohodi »Za srce in dušo«  na področju Slovenske Istre

Društvo za zdravje srca in ožilja – podružnica Slovenska Istra pripravlja redne pohode, ki jih organizira in vodi Darko Turk. Poti po katerih hodimo so nekje označene z zdaj že vsem znanimi rdeče – modrimi srčki. V kolikor jih ni, vodnik Darko Turk že najde take poti in steze, da se po štirih urah (ne upoštevajoč malico) pride na izhodišče pohoda. Poti v Istri in Krasu so primerne za vse letne čase. Tega se društvo zaveda, zato vabi vse, da se te vrste rekreacije v čim večjem številu udeležite. Marsikdaj vodnik zaradi slabega vremena ali prilagajanja posameznikom, krajša ali spremeni pohod oz. potek pohoda. Izhodišče, oziroma odhod z avtomobili je vedno ob 8. uri pri Vinakoper (blizu pokopališča) v Kopru.

Pohode vodi Darko Turk, T.: 040/564 800. Priporočljiva je primerna obutev! Vabimo vas, da se nam pridružite.

7. oktober: prvi jesenski pohod: Podgorje – Slavnik – Podgorje

11. november: Mostičje – Marčev hrib – Ladrica – Podpeč – izvir Rižane – Mostičje

9. december: Rižana – Robida – Globoki potok – Rožar – Rižana (nova pot Za srce)

               

Posvetovalnica za zdravo prehranjevanje, Zdravstveni dom Izola

vsak drugi ponedeljek v mesecu v popoldanskem času: vodja posvetovalnice: višja predavateljica mag. Tamara Poklar Vatovec, univ. dipl. inž. živilske tehnologije. 

 

 

PODRUŽNICA ZA GORENJSKO

22. september med 10. in 16. uro: Gorenjska podružnica za zdravje srca in Hit Alpinea Kranjska Gora  vas v soboto, 22. septembra 2012, prijazno vabita na Dan srca, ki bo potekal med 10. in 16. uro v hotelu Špik v Gozdu Martuljku. Ta dan bo podružnica za Gorenjsko opravljala meritve najpogostejših dejavnikov tveganja: meritve krvnega sladkorja, holesterola, krvnega tlaka in gleženjskega indeksa.  Po opravljenih meritvah se boste o kazalnikih tveganja lahko pogovorili tudi z zdravnico. V prijaznem okolju hotela Špik se boste lahko pridružili tudi nordijski hoji; če imate svoje palice za nordijsko hojo, jih prinesite s seboj. V hotelu Špik pa za udeležence Dneva srca, ki bo potekal ob letošnjem Svetovnem dnevu srca, pripravljajo popuste za obisk bazenov in savn. V Alpskem wellnesu in Centru lepote v hotelu Špik si boste lahko privoščili razvajanja in spoznali skrivnosti ter novosti za ohranitev in povrnitev dobrega počutja.  

Tokrat pa boste lahko spoznali tudi BioSinhron, skupinsko terapijo, ki  je prva  izvirna slovenska terapija v skupini in v magnetnem polju. Hkrati zagotavlja druženje, prijetno vzdušje in telesno aktivnost, ki je sestavljena iz refleksne masaže stopal, gibanja ter utripajočega magnetnega polja. Ker so to tisti dejavniki, v katerih radi uživamo, bomo temu namenili še posebno pozornost. Učinek aktivnega delovanja posameznika na aparatu BioSinhron, ki ga priporoča tudi Društvo za zdravje srca in ožilja, je v boljši prekrvavitvi telesa, v uravnanem krvnem tlaku, manjših težavah z ožiljem. BioSinhron pospeši zdravljenje ran in kostnih tkiv, uravnava prebavo… 15-minutna terapija  zagotavlja, kar nujno potrebujemo za normalno delovanje srca in ožilja.

 

Odhod brezplačnega avtobusa iz Kranja bo v soboto, 22. septembra, ob 9. uri izpred Sloge na Primskovem v Kranju,udeleženci pa se bodo lahko odločili tudi za zdravo kosilo, ki ga bodo pripravili v hotelu Špik. Prijave do srede, 19. septembra 2012, sprejema gospa Inge Sajovic na telefonski številki 030 673 541.

Dobrodošli tudi vsi, ki se boste na prireditev ob Svetovnem dnevu srca pripeljali z avtomobili, ter bližnji prebivalci in  turisti.

Pridite v Gozd Martuljek, da bomo skupaj še več storili za svoje zdravje !

 

 

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

1. september ob 8. uri: pohod na Sv. Vid s piknikom. Dobimo se na parkirišču pred Zdravstvenim domom Vuzenica. Informacije: Edvard Rek, Franjo Kniplič, T.: 070/858 300. S seboj vzemite sončna očala, palice, jakna,…

22. september ob 9. uri: pred Upravno enoto Slovenj Gradec bo promocija zdravega življenjskega sloga – stojnica. Informacije: Majda Zanoškar, T.: 040/432 097.

27. september ob 9. uri: se srečamo pred športnim centrom v Radljah. na stojnici bomo izvajali meritve in svetovanja ob njihovem občinskem prazniku. Informacije: Franjo Kniplič, T.: 041/332 939.

29. september od 9. do 12. ure: stojnica pred Mercatorjem v Slovenj Gradcu s temo promocija za zdravje Informacije: Majda Zanoškar, T.: 040/432 097.

11. oktober ob 16. uri: aktivnosti ob Svetovnem dnevu hrane (ta je 16. oktobra): otvoritev razstave s temo starih vrst sadja in zdravega življenjskega sloga, v stavbi nad Tušem v Mislinji.

13. oktober ob 9. uri:  voden ogled razstave za člane društva in po tem pohod. Zbirališče pred trgovino Tuš v Mislinji. Vodi Jožica Skarlovnik, T.: 031/483 841.

10. november ob 9. uri: pohod s palicami po Malgajevi poti. Dobimo se pri bencinski črpalki v Ravnah na Koroškem. Vodja: Đuro Haramija, T.: 041 325 090.

 

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJESRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE

Vse naše letošnje aktivnosti ob 10. obletnici potekajo pod sloganom:

ZA SRCE – NAJ BIJE

10 LET SAMOSTOJNEGA DELOVANJA DRUŠTVA

2002 – 2012

Vse članice in člane, podpornike in simpatizerje, vse prijatelje ponovno obveščamo, da poslujemo na novi lokaciji na Pobreški c. 8, v pritličju in prvem nadstropju primernejše in lažje dostopne stavbe. Prostori so v bližini UKC Maribor, nasproti Medicinske fakultete v izgradnji, z možnostjo parkiranja v garažni hiši v bližini bolnišnice ali, če namignemo, v bližnjem Europarku. V neposredni bližini je tudi avtobusno postajališče mestnega prometa. Vabimo vas na sedež društva in v brezplačno »Posvetovalnico za srce«.

Prostore nam je uspelo pridobiti z lastno vztrajnostjo in velikim razumevanjem Mestne občine Maribor!

 

Strokovno usposobljene in preverjene ekipe po počitnicah ponovno merijo krvni tlak in vrednost sladkorja, holesterola in trigliceridov v krvi, zaenkrat še na starih lokacijah. Na stalnih merilnih mestih svetuje zdravnik in sicer:

vsako prvo soboto v mesecu v prostorih Društva upokojencev Maribor Center, med 8. in 12. uro, Slomškov trg 5, Maribor;

vsak prvi torek v mesecu v prostorih Društva upokojencev Tabor, med 7 30. in 11 30. uro, Gorkega ul. 48, Maribor in

vsako prvo sredo v mesecu v prostorih Mestne četrti Pobrežje, med 8. in 12. uro, Kosovelova ul. 11, Maribor.

Na stalnih merilnih mestih in posameznih akcijah na terenu po predhodnem dogovoru z naročnikom izvajamo že uveljavljeno snemanje z enokanalnim EKG monitorjem, ki odkrije aritmije in nekatere druge motnje. Meritve izvaja medicinska sestra z dolgoletnimi izkušnjami. V primeru nepravilnosti posnetek pregleda zdravnik specialist in kratko obrazložitev preiskovani prejme na dom. Prepričani smo, da bodo osebni zdravniki tak način v dobro bolnikov sprejeli kot dobrodošlo novost.

Naučimo se pravilno ravnati v primeru srčnega zastoja – nenadne smrti. Veliko takšnih dogodkov se zgodi v znanem okolju – doma, na delovnem mestu, med športom in rekreacijo. Za dvodnevne tečaje Temeljnih postopkov oživljanja (tudi z uporabo defibrilatorja) se lahko prijavite na sedežu društva v času uradnih ur. Prejeli boste pisno gradivo. Ta projekt se je pričel prav na mariborskem področju in je usklajen z novimi evropskimi smernicami, izvajajo pa ga zdravniki učitelji z mednarodnim certifikatom.

V letu 2012 nadaljujemo z jesenskimsklopom predavanj, 9. oktobra, 8. novembra in 6. decembra v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice v Mariboru, Gospejna ul. 10/I.

Parkirate lahko na Slomškovem trgu ali Strossmajerjevi in Gregorčičevi ulici ob stadionu Ljudski vrt. Prosimo, zabeležite si datume, naslovi drugega in tretjega predavanja bodo objavljeni kasneje!

Vstop na predavanja je za člane in nečlane prost, vljudno vabljeni članice in člani društva, koronarnega kluba, simpatizerji in vsi, ki jih tematika zanima!

 

Kot prvo v jesenskem sklopu napovedujemo predavanje prof. dr. Eriha Tetičkoviča, v torek 9. 10. ob 17. uri – SODOBNI POGLEDI NA MOŽGANSKO KAP. Predavanja uglednega strokovnjaka so bila vedno odlično sprejeta, tema je aktualna, pridite, poslušajte in vprašajte! Vljudno vabljeni!

Uvedli smo novost – ob koncu poslušalci, če želite, izpolnite evalvacijski vprašalnik s katerim nas pohvalite, grajate, predvsem pa usmerjate.

 

Posvetovalnica Za srce deluje na stalni lokaciji (po novem na Pobreški c. 8) po počitnicah vsak drugi četrtek ob 16. uri, po predhodni prijavi na sedež društva v času uradnih ur.  

Posvet, ki ga vodi zdravnik je brezplačen!

 

Zahvaljujemo se KRKI d.d., ki nam je na skupščini Društva 27.3. ob 10-letnici podarila prenosni ultrazvočni detektor za merjenje gleženjskega indeksa. S to napravo ugotavljamo prizadetost žil v nogah, ki je dober napovednik obolelega žilja nasploh. Po strokovnem usposabljanju bomo pričeli z meritvami na stalni novi lokaciji društva koncem septembra. Informacije na sedežu društva.

 

Vse dogodke Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje redno objavljamo v dnevniku VEČER in po Radiu Maribor.

Pokličete nas lahko tudi po telefonu na štev. 02 228 22 63 v času uradnih ur na sedežu društva v Mariboru, vsak ponedeljek od 8. do 12. ure in vsako sredo od 15. do 18. ure.

ali na elektronsko pošto: [email protected].