Napovednik dogodkov do aprila 2012

A9920FD6-7CB0-11E1-A366-4FAE65B94067

 

PODRUŽNICA LJUBLJANA

 

2. junija ob 9. uri bo kolesarsko-pohodniška prireditev Za srce

Pričetek prireditve bo pred OŠ Vrhovci v Ljubljani. Start bo ob 9. uri, vrnitev do OŠ Vrhovci bo do 13. ure. Sledila bo topla malica, osvežitev in razvedrilni program z žrebanjem nagrad.

Prijave za šolske skupine in športna društva sprejema Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Cigaletova 9, 1000 Ljubljana ali po telefonu: 01/234 75 50 ali po faksu: 01/234 75 54, e-pošta: [email protected]. Prijava naj vsebuje ime in naslov šole ter ime, priimek, naslov in letnico rojstva posameznega udeleženca. Individualni udeleženci se prijavijo na dan prireditve od 8. ure dalje na startnem mestu pred OŠ Vrhovci. Vsak udeleženec prejme poseben kartonček za kontrolo od starta do cilja. Za šolske skupine do 18. leta ter otroke in mladino do 14. leta startnine ni! Za ostale posameznike in skupine znaša startnina 2,50 EUR.

 

Predavanja

 

Predavanja so vsako prvo sredo v mesecu ob 17. uri v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

– 9. maj: predavanje prof.dr. Aleš Blinc, dr.med.: Vpliv gibanja na žilni sistem

– 6. junij: predavanje mag. Nada Rotovnik Kozjek, dr.med.: Posebnosti prehrane v perimenopavzi (obdobje nekaj let pred menopavzo in kakšno leto po njej)

 

Telovadba za zdravo srce

Za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije skupaj s ŠD GIB Ljubljana v Šiški organiziramo vodeno vadbo, ki poteka dvakrat tedensko v dopoldanskem času. Vadečim ponujamo raznovrstno vadbo, kjer se v dobri družbi in v prijetnem vzdušju razgibavajo in krepijo svoje telo in s tem prispevajo k boljšemu psihofizičnemu počutju. Vadba je raznolika in zanimiva, sestavljena iz različnih razteznih, krepilnih in sprostilnih vaj, prilagojena starosti, sposobnostim in zdravstvenim posebnostim vadečih.

Ugodnost: člani Društva za zdravje srca in ožilja ne plačajo letne članarine (identificirate se s člansko izkaznico), ampak samo mesečno vadnino. Vadba poteka v 2 skupinah, v ŠD Gib in jo bosta vodili Barbara Sluga, prof. ŠVZ  in Tina Porenta, prof. ŠVZ  po naslednjem urniku:
ponedeljek – sreda:  9.00 – 10.00
torek – četrtek:  9.00 – 10.00 (nadaljevalna skupina)

Prvi obisk je brezplačen, vljudno vabljeni!

Informacije in prijava: Športno društvo GIB Ljubljana Šiška, Drenikova 32, 1000 Ljubljana, telefon: 01/514 13 30. Več si lahko ogledate na http://gib-sport.com

 

Društvo za zdravjesrca in ožilja Slovenije vabi na voden pohod »Z Egom na pohod«.

Vodeni pohodi so vsak drugi četrtek v mesecu. Start je pred Halo Tivoli. Pohod poteka skozi park Tivoli, na Rožnik in nazaj do Hale Tivoli. Na startu in cilju bomo udeležencem izmerili krvni tlak in posneli EKG. Priporočamo, da se primerno obujete in oblečete. Pohod v primeru zelo slabega vremena odpade! Vse dodatne informacije: Društvo za srce, T.: 01/234-75-50.

 

– 12. april ob 16. uri

– 10. maj ob 16. uri

– 14. junij 18. uri

– 12. julij ob 18. uri

– 9. avgust ob 18. uri

– 13. september ob 17. uri

 

Srčna pot Becel po Golovcu

– vsak prvi torek v mesecu voden pohod po Srčni poti Becel po Golovcu.

– 8. maj ob 16. uri

– 5. junij ob 18. uri

– 3. julij ob 18. uri

– 7. avgust ob 18. uri

– 4. september ob 17. uri

 

Start je na Rakovniku, ob nogometnem igrišču Krim (Pot k ribniku). Pot je speljana nad rakovniško cerkvijo do Zvezdarne in zavije navzdol proti Litijski cesti, potem pa lahko skupaj krenemo nazaj. Na začetku poti in ob vrnitvi nazaj vam lahko izmerimo krvni tlak (na zbirnem mestu ob nogometnem igrišču Krim). V zimskem času v primeru slabega vremena ali zelo nizke temperature, meritve krvnega tlaka odpadejo.

Naredite nekaj dobrega za svoje srce! Vse dodatne informacije: 01/234 75 55.

 

Meritve krvnega tlaka, holesterola in glukoze na Rožniku pod pokroviteljstvom podjetja Unilever, d.d., vsako prvo nedeljo v mesecu od 11. do 15. ure:

– 6. maj

– 3. junij

– 1. julij

– 5. avgust

– 2. september

           

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med.

– vsak delovni dan, od 12. do 14. ure: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031/334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).

 

Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9 (poleg prodajalne Sanolabor), Ljubljana

Meritve gleženjskega indeksa!

Vljudno vabljeni na meritve gleženjskega indeksa, ki je pokazatelj prehodnosti arterij na spodnjih okončinah. Je osnovna presejalna metoda, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin. Meritve izvajamo v času uradnih ur Posvetovalnice za srce, Cigaletova 9, Ljubljana.

T: 01/234 75 55, E: [email protected].,

– ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa, zdravstveno vzgojno svetovanje

– sreda, od 11. do 15. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa, zdravstveno vzgojno svetovanje, svetovanje o zdravem načinu prehrane.

V delovnem času Posvetovalnice Za srce: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce.

Posvetovalnica za srce, pasaža Maxi: Vljudno vabljeni na novo lokacijo Posvetovalnice za srce v prodajalni Maxi zelišča v kletni pasaži Maximarketa: vhod v pasažo s Šubičeve ulice, prva trgovina na desni strani.

– torek, od 10. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi

– četrtek, od 10. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi

– sobota, od 10. do 13. ure : meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi

 

Posvetovalnica za srce, prostori Bazilice-zel, Citypark v Ljubljani

– četrtek, od 16. do 18. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.

– sobota,  od 11. do 13. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.

snemanje EKG, ki ugotovi različne motnje srčnega ritma

Urnik snemanj EKG: četrtek od 16. do 18. ure in sobota od 11. do 13. ure.

Za snemanje se ni potrebno predhodno najaviti.

Vabljeni!

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima. Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

 

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

 

– od ponedeljka do petka od 14. do 21. ure: vas vabimo k vadbi v kardio – fitnes, Tehnični šolski center Nova Gorica, Delpinova 4A, v Novi Gorici.Prijave so v pisarni fitnesa. Vadbo usmerjajo strokovno usposobljeni vaditelji, za nadzor nad obremenitvijo udeležencev z zdravstveno diagnozo skrbi primarij Herbert Bernhardt, dr. med, spec. internist.

–  vsako tretjo soboto v mesecu ob 9. uri: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, zbirališče pred okrepčevalnico Panovec.

 

Informacije o vseh aktivnostih podružnice:

[email protected], [email protected], T: 031/818 530 (Tjaša Mišček).

 

PODRUŽNICA CELJE

 

– vsak ponedeljek, ob 15. uri: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Pričetek hoje pri kipu splavarja v celjskem mestnem parku.

 

Posvetovalnica za srce, Glavni trg 10, Celje

T: 03/543 44 21, 041/725 163

– vsak torek, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Med 17. in 19. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.

– vsako soboto, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.

 

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

 

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mesto

T: 07/337 41 71, E: [email protected]

– vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Pogovor z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej.

 

četrtkovi pohodi po Trški gori se nadaljujejo. Start je na Bajnofu pri Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma (bivša Kmetijska šola) ob 17.00 uri. Pohod traja do 2 uri  (po dogovoru).

 

– 23. april od 9. ure dalje: meritve gleženjskega indeksa (pokazatelja prehodnosti arterij na spodnjih udih) v prostorih podružnice na Glavnem trgu 10 v Novem mestu, od 9. ure naprej. Cena meritve je 7 EUR. Prijava je obvezna, zato čimprej pokličite na T.: 07/ 337 41 71 ali 040/ 863 513.

 

– mesec maj (točen datum bo znan naknadno)v prostorih podružnice: meritve bioresonančnega sistema CoRe Inergetix za odkrivanje in odpravljaje vzrokov za nastanek večine kroničnih bolezni sodobnega časa, ki jim sodobna uradna medicina večkrat ni kos), ki jo bo izvajal prim. Tomislav Majič, dr.med.,. Prijava je obvezna.  Pokličite na telefon 07/ 337 41 71 ali 040/863 513.

 

PODRUŽNICA KRAS

 

Napovednik predvidenih pohodnih aktivnosti Podružnice Kras v letu 2012:

Vsi pohodi in ogledi zanimivosti bodovsako tretjo nedeljo v mesecu z odhodom iz stare avtobusne postaje v Sežani ob 9 uri.

V primeru slabega vremena bo pravočasno javljena sprememba datuma in smeri pohoda.

Natančnejši opisi poti in napotki bodo pravočasno objavljeni v medijih.

Informacije možne tudi en teden pred vsakim pohodom na T.: 040/900 021, vsak dan po 16 uri. 

April: podali se bomo v Štanjel po poti tekačev in si ogledali Štanjel z okolico.

Maj: pohod v dolino reke Raše ali ogled Sežane in botaničnega vrta.

Junij: pohod na bistriško po poteh okrog Ilirske Bistrice.

Julija: pohod v Hrpeljah ali v Materiji po učni poti.

Avgust: pohod in meritve na Tabor v Sežani ob občinskem prazniku.

September: pohod iz Senožeč na Veliko polje in na hrib Ter

– 25. september: pohod in meritve za Svetovni dan srca izpred jame Vilenice na hrib Stari Tabor ali pohod po poteh pastirskih hišk s predhodnim ogledom filma o pastirskih hiškah v kulturnem domu v Lokvi. Pred in po pohodu brezplačne meritve dejavnikov tveganja in druženje.

Oktober: pohod v dolino Glinščice.

November: pohod po Lipiški učni poti ali v Gropado čez lipiško gmajno.

December: pohod iz vasi Merče do vasi Plešivica. Od tam pot v Povir in obisk čebelarstva Atelšek. Povratek po poti preko Gure nazaj v Merče.

 

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

 

Rekreativni pohodi »Za srce in dušo«  na področju Slovenske Istre

Društvo za zdravje srca in ožilja – podružnica Slovenska Istra pripravlja redne pohode, ki bodo trajali vse do junija 2012, ko nas toplota začne zaustavljati in smo raje v morju ali v visokogorju. Poti po katerih hodimo so nekje označene z zdaj že vsem znanimi rdeče – modrimi srčki. V kolikor jih ni, vodnik Darko Turk že najde take poti in steze, da se po štirih urah (ne upoštevajoč malico) pride na izhodišče pohoda. Poti v Istri in Krasu so primerne za vse letne čase. Tega se društvo zaveda, zato vabi vse, da se te vrste rekreacije v čim večjem številu udeležite. Marsikdaj vodnik zaradi slabega vremena ali prilagajanja posameznikom, krajša ali spremeni pohod oz. potek pohoda. Izhodišče, oziroma odhod z avtomobili je vedno ob 8. uri pri Vinakoper (blizu pokopališča) v Kopru.

Pohode vodi Darko Turk, T.: 040/564 800. Priporočljiva je primerna obutev! Vabimo vas, da se nam pridružite.

 

– 8. april ob 8. uri: Trebeše – Slap – Picuri – Paviči – Mazurinov mlin – Trebeše (pot Za srce)

– 13. maj ob 8. uri: Praproče – Velike Gorice – Kojnik – Jampršnik – Praproče

– 3. junij ob 8. uri: Vanganel – Marezige (pot Za srce)

               

Posvetovalnica za zdravo prehranjevanje, Zdravstveni dom Izola

– vsak drugi ponedeljek v mesecu v popoldanskem času: vodja posvetovalnice: višja predavateljica mag. Tamara Poklar Vatovec, univ. dipl. inž. živilske tehnologije. 

 

PODRUŽNICA ZA GORENJSKO

 

Melodije za srce

Koncert »Melodije za srce« bo v ponedeljek,  16. aprila ob 17.00 v Ljubljanski operi. Pel bo Slovenski oktet. Avtobus bo odpeljal izpred Sloge v Kranju, nasproti Mercatorja ob 15.uri. Vstopnice za člane društva stanejo 15 evrov. Naročite jih lahko pri ga. Inge Sajovic, T.: 030/ 673 541. Pokličite tudi za rezervacijo sedeža na avtobusu.

 

Nordijska hoja

V sodelovanju z Zvezo za nordijsko hojo Slovenije pripravljamo brezplačno vadbo nordijske hoje, v naslednjih krajih in terminih:

–  12. april ob 17.30 uri v Radovljici, zbirališče Spar v RD

–  13. april ob 17. uri v Kranju, zbirališče na hipodromu Brdo

–  16. junij ob 15. uri v Škofji Loki, zbrali se bomo na  parkirišču pri nogometnem igrišču v Puštalu

Vsem udeležencem priporočamo primerno športno obutev. Če imate svoje palice za nordijsko  hojo, jih prinesite s seboj, lahko pa si jih boste tudi izposodili. V primeru dežja, bomo vadbo prestavili na drug datum.

 

Pohod po Jurjevi poti

–  21. april ob 8. uri: se bomo zbrali pred okrepčevalnico Alo-alo v središču  Šenčurja in se odpravili na pohod Po Jurjevi poti,ki ga pripravlja Turistično društvo Šenčur. Daljša pot bo dolga 15, krajša pa 5 km. Startnina bo  5 EUR, všteta bo  malica, napitek in sladica.

 

Zdravo življenje, naša odločitev

11. maj ob 18. uri: vas vabimo na predavanje društva Šola zdravja, ki bo v Domu krajanov v Šenčurju. Pogovor bo tekel o tem kako doseči čim bolj zdravo življenje. Če se boste odločili, se boste v organizaciji Šole zdravja od 14. maja dalje vsak delovni dan od 7.30 do 8. ure lahko udeleževali jutranje telovadbe. Telovadba bo potekala v središču Šenčurja na Blagnetovem vrtu.

 

Županov tek okoli Brda

–  26. maj ob 10. uri: vabimo na 12. Županov tek okoli Brda (tek ali hoja na 2,1 km ali 10 km).

 

Joga smeha

– vsak četrtek ob 19. uri: članom in članicam gorenjske podružnice Društva za zdravje srca priporočamo, da obiščejo Klub joge smeha v Kranju, Jelenčeva 1, (bivši IBI). Joga smeha vzpodbuja zdravje in zdrav način življenja. 

Tisti, ki vas joga smeha zanima, se bomo srečali v četrtek, 19. aprila. Na srečanje pridite v udobnih oblačilih, s seboj prinesite podlago za na tla in vodo.

 

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

 

– 7. april ob 9. uri: ob Svetovnem dnevu zdravja bo na Vorančevem trgu v Slovenj Gradcu, pri hotelu Vabo, promocija zdravega življenjskega sloga: pohod, tek, stojnice. Informacije: Majda Zanoškar, T.: 040/432 097.

– 14. april ob 9. uri: pohod s ciljem pri cerkvi Sv. Neže in proste vaje v naravi. Dobimo se na parkirišču pri cerkvi v Kotljah. Informacije: Stanko Kovačič T.: 041/477 648.

– 16. april ob 13.30 uri odhod iz avtobusne postaje Dravograd: Koncert Melodije za srce, Ljubljana, Opera, v izvedbi Slovenskega okteta. . Informacije: Majda Zanoškar, T.: 040/432 097, oz. vodje UO.

– 14. maj ob 8. uri se zberemo pri Tušu v Mislinji: pohod na Završe, proste vaje, kosilo in volitve podružnice za Koroško. Informacije: Skrlovnik Jožica, T.: 031/483 841.

– 27. maj ob 7.15 uri se zberemo na parkirišču pred Zdravstvenim domom v Ravnah na koroškem: Svetovni dan brez tobaka. Promocija, preventiva za zdravje. Informacije: Majda Zanoškar, T.: 040/432 097 in Marica Matvos, T.: 031/355 986.

– 16. junij ob 8. uri se zberemo na parkirišču pri Gasilskem domu Trbonje: pohod s ciljem na kmečkem turizmu Ušnik in Sv. Danijelu (pohod, proste vaje v naravi, ogled muzeja). Informacije: Marjetka Mlačnik, T.: 02/ 878 84 65.

– predvidoma 30. 6.  ob 8.30 uri (objavljeno bo v lokalnih medijih) bo pohod k Najevski lipi. Zberemo se ob 8.30 na parkirišču pri hotelu »Krnec«, Črna na Koroškem: pohod, proste vaje, srečanje s politiki. Informacije Stanko Kovačič, T.: 041 477 648.

– 15. avgust ob 9. uri: občinski praznik v Vuzenici – imamo stojnico na stalnem sejemskem prostoru v Vuzenici (svetovanje ter meritve, promocija zdravega načina življenja). Informacije: Majda Zanoškar, T.: 040/432 097 in Marica Matvos, T.: 031/355 986.

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJESRCA IN OŽILJA POMURJE

 

– 15. april ob 14.30 uri: obeležitev svetovnega dneva zdravja v idiličnem kraju  – Otok ljubezni v Ižakovcih. Preko številnih aktivnosti bomo promovirali zdrav življenjski slog, telesno aktivnost in zdravo prehrano. Društvo bo pripravilo stojnico z zdravstveno vzgojnimi materiali. Dijaki zdravstvene šole Rakičan bodo udeležencem merili krvni tlak. Vabljeni!

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJESRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE

Vse naše aktivnosti ob 10. obletnici potekajo pod sloganom:

ZA SRCE – NAJ BIJE

10 LET SAMOSTOJNEGA DELOVANJA DRUŠTVA

2002 – 2012

Z velikim veseljem in ponosom oznanjamo selitev društvenih prostorov s Partizanske c. 12/II na novo lokacijo na Pobreški c. 8, v pritličje in prvo nadstropju novejše, primernejše in lažje dostopne stavbe. Prostori so v bližini UKC Maribor, nasproti Medicinske fakultete v izgradnji, z možnostjo parkiranja v garažni hiši v bližini bolnišnice ali, če namignemo, v bližnjem Europarku. V neposredni bližini je tudi avtobusno postajališče mestnega prometa. V prostorih bo sedež društva, stalno merilno mesto dejavnikov tveganja in »Posvetovalnica za srce«. Prostore nam je uspelo pridobiti z vztrajnostjo in velikim razumevanjem Mestne občine Maribor!

 

Strokovno usposobljene in preverjene ekipe merijo krvni tlak in vrednost sladkorja, holesterola in trigliceridov v krvi zaenkrat še na starih lokacijah. Na stalnih merilnih mestih svetuje zdravnik in sicer:

– vsako prvo soboto v mesecu v prostorih Društva upokojencev Maribor Center, med 8. in 12. uro, Slomškov trg 5, Maribor;

– vsak prvi torek v mesecu v prostorih Društva upokojencev Tabor, med 7 30. in 11 30. uro, Gorkega ul. 48, Maribor in

– vsako prvo sredo v mesecu v prostorih Mestne četrti Pobrežje, med 8. in 12. uro, Kosovelova ul. 11, Maribor.

Na stalnih merilnih mestih in nekaterih akcijah na terenu po predhodnem dogovoru z naročnikom izvajamo že uveljavljeno  snemanje z enokanalnim EKG monitorjem, ki aritmije in druge motnje odkrije, če so med snemanjem prisotne. Meritve izvaja medicinska sestra z dolgoletnimi izkušnjami s kardiološkimi bolniki. V primeru nepravilnosti posnetek pregleda zdravnik specialist in kratko obrazložitev prejmete na dom. Prepričani smo, da bodo osebni zdravniki tak način v dobro bolnikov sprejeli kot dobrodošlo novost.

Vsako življenje je dragoceno, ne očitajmo si neznanja, naučimo se pravilno ravnati v primeru srčnega zastoja – nenadne smrti. Za dvodnevne tečaje Temeljnih postopkov oživljanja (tudi z uporabo defibrilatorja) se lahko prijavite na sedežu društva v času uradnih ur. Prejeli boste pisno gradivo. Ta projekt se je pričel na našo pobudo prav na mariborskem področju in je usklajen z novimi evropskimi smernicami, izvajajo pa ga certificirani učitelji.

V letu 2012 nadaljujemo s spomladanskim sklopom predavanj – o februarskem predavanju o atrijski fibrilaciji preberite v rubriki Društvene novice, o marčevem o vplivu transcendentalne meditacije na zdravje pa v naslednji številki Revije.

Napovedujemo predavanje prof. dr. Radovana Hojsa, 17.4. ob 17 uri na temo o medsebojnem vplivu ledvičnih in srčnožilnih bolezni: je najprej srčnožilna bolezen ali ledvična bolezen ali nastaneta hkrati? Veliko dejavnikov tveganja za obe bolezni je skupnih. O tem prof Hojs v predavanju z naslovom »Srčno-žilne bolezni in kronična ledvična odpoved«. Tako je zapisal za našo revijo:

Prisotnost kronične ledvične bolezni je v različnih delih sveta (ZDA, Evropa, Avstralija, Azija) ocenjena na približno 10 odstotkov. Bolniki s kronično ledvično boleznijo so v primerjavi s splošno populacijo obremenjeni z znatno večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni in celokupno umrljivostjo. Spadajo v skupino z največjim tveganjem za srčno-žilne dogodke. Pri bolniku s kronično ledvično boleznijo je večja verjetnost, da umre zaradi srčno-žilnega vzroka, kot pa da pride do končne odpovedi ledvic s potrebo po nadomestnem zdravljenju z dializo.

Pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo je hkrati prisotnih več dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni. Številni dejavniki tveganja niso zgolj dejavniki tveganja za srčno-žilne bolezni, temveč pogosto tudi dejavniki tveganja, povezani z napredovanjem ledvične okvare; najbolj znana sta zvišan krvni tlak (arterijska hipertenzija) in sladkorna bolezen.

Vljudno vabljeni!

Uvedli smo novost – ob koncu poslušalci, če želite, izpolnite evalvacijski vprašalnik, kjer nas pohvalite, grajate, predvsem pa usmerjate. Predavanja so v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice v Mariboru, Gospejna ul. 10/I. Parkirate lahko na Slomškovem trgu ali Strossmajerjevi in Gregorčičevi ulici ob stadionu Ljudski vrt.

Vstop na predavanja je za člane in nečlane prost, vljudno vabljeni člani društva, koronarnega kluba, simpatizerji in vsi, ki jih tematika zanima!

 

Ob svetovanju na merilnih mestih deluje Posvetovalnica Za srce na stalni lokaciji (po novem na Pobreški c.8) vsak četrtek ob 16h, po predhodni prijavi na sedež društva v času uradnih ur. Posvet, ki ga vodi zdravnik  je brezplačen!     

 

Razstavo Vse o srcu, ki je bila v mariborskem Europarku med 19. in 25.3. bomo v mesecu aprilu preselili v Slovensko Bistrico v eno od šol, saj so organizirane skupine dijakov najhvaležnejši obiskovalci.

KRKA d.d. nam je na skupščini Društva 27.3. ob 10-letnici podarila prenosni ultrazvočni detektor za merjenje gleženjskega indeksa, iskrena hvala. S to napravo ugotavljamo prizadetost žil v nogah, ki je dober napovednik obolelega žilja nasploh. Po kratkem usposabljanju pričenjamo z novimi meritvami na stalni novi lokaciji društva. Več o tem v prihodnji številki.

Ob svetovnem dnevu gibanja 7. aprila med 10. in 12. uro bo na “Srčni poti” v mariborskem Mestnem parku Test telesne zmogljivosti v hitri hoji na 2 km v sodelovanju z ZD Adolfa Drolca.

Na Športnem vikendu Maribora, 2. in 3.6. sodelujemo z meritvami različnih dejavnikov (npr. krvnega tlaka in holesterola) in EKG monitorjem za ugotavljanje aritmij.

 

Vse akcije in prireditve Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje redno objavljamo v dnevniku VEČER in po Radiu Maribor.

Pokličete nas lahko tudi po telefonu na štev. 02 228 22 63 v času uradnih ur na sedežu društva v Mariboru, ki so:

– vsak ponedeljek od 8. do 12. ure in

– vsako sredo od 15. do 18. ure.

ali na elektronsko pošto: [email protected].