Napovednik dogodkov do aprila 2012

761B08B6-40F0-11E1-8213-302F66B94067

Kopanje v Atlantisu ob Valentinovem

Kot že nekaj zadnjih let, se bomo tudi letos člani in članice Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije razvajali v Termalnem templju Vodnega mesta Atlantis v torek 14. februarja, ko se bomo ob 10. uri zbrali pred vhodom v Atlantis. Tja je možno priti z vlakom – odhod je z glavne železniške postaje ob 8.20. uri, z avtobusom mestnega prometa št. 27 – izstop BTC Emporium, BTC Kolosej ali z osebnim prevozom. Druženje v Atlantisu bo tako potekalo od 10. do 14. ure.

Ob 10.30 uri bo potekala vodena telovadba, potem je kopanje prosto.

V svetu doživetij bo z vami poklepetal prim. Boris Cibic, dr. med. V ponudbo je vključen vstop v Termalni tempelj in vodena vodna telovadba. V tem času vam bo podjetje Fidimed predstavilo svojo linijo izdelkov za zdravo življenje in srce.

Cena za člane Društva, za 4 urni program, je 6,50 EUR na osebo. Prijave sprejemamo do petka 10. februarja 2011 in sicer vsak delavnik od 8. do 14. ure na telefon: 01/234-75-50 ali na e-naslov: [email protected]. Podrobnosti bodo objavljene tudi na spletni strani društva www.zasrce.si.

Kopanje po promocijski ceni vam je omogočilo Vodno mesto Atlantis in Fidimed.

Želimo vam, da bi srčni praznik preživeli lepo in prijetno v naši družbi. Lepo vabljeni tudi članice in člani drugih podružnic Društva za srce!

 

PODRUŽNICA LJUBLJANA

Tečaj obvladovanja stresa

Tečaj je osnovan na 8 tedenskem programu (Program celostnega obvladovanja stresa –  MBSR*) za učinkovito obvladovanje stresa in z njim povezanih posledic. Srečanja potekajo enkrat na teden po 2 uri, tečaj pa vključuje tudi celodnevno delavnico.

Program MBSR je eden najučinkovitejših in najbolj raziskanih programov za obvladovanje stresa. Edinstven je v tem, da ponuja celoto tehnik in vaj, ki so podprte z znanstvenimi raziskavami in potrjene z izkušnjami številnih posameznikov. Vodi nas v nov, drugačen, poglobljen in širši vpogled vase, v svoje vedenjske vzorce in posledično v zmanjšanje zdravstvenih težav in psihološko ravnovesje ob hkratnem učenju živeti polno.

Komu je tečaj namenjen?

Program MBSR je pomagal ljudem z naslednjimi težavami in situacijami:

– stres

– zdravstvene težave

– psihološke motnje

– preventiva pred boleznimi in skrb za dobro počutje  ter kvalitetno življenje.

Tečaj bo vodila mag. Tjaša Šubic, dr. med., spec. interne medicine,  udeleženka strokovnih izobraževanj pod vodstvom utemeljitelja programa MBSR dr. Jon Kabat-Zinna in dr. Saki Santorellija.

Srečevali se bomo v prostorih Cityoga centra, Ul. Jožeta Jame 12, Ljubljana – Šentvid (bližina Mercator centra Šiška) od 2.3.2012 do 20.4.2012 vsak petek od 16.30 do 18.30.

Cena tečaja je 200 evrov + DDV. Za člane društva Za srce velja 5 % popust.

Cena vključuje tudi 3 CD-je in druge materiale za vadbo doma.

Število udeležencev je omejeno.
Pred udeležbo je obvezen individualni pogovor z učiteljico, kjer bo program na kratko predstavljen in se oceni primernost posameznika za udeležbo.

Kontakt: Za vse dodatne informacije in prijave kontaktirajte Tjašo na T.: 041/770 836 ali [email protected].

Prisrčno vabljeni!

 

PREDAVANJA

Predavanja so vsako prvo sredo v mesecu ob 17. uri v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

– 7. marec: občni zbor podružnice Ljubljana, ki mu bo sledilo predavanje: dr. Tanja Pajk Žontar, Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave: »Kako izbirati živila, da pri tem ne bomo zavedeni?«

– 4. april: predavanje asist.dr.znan.sod. Majda Zorec Karlovšek, univ.dipl.kem.: Zdravila in prometna varnost

 

Telovadba za zdravo srce

Za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije skupaj s ŠD GIB Ljubljana v Šiški organiziramo vodeno vadbo, ki poteka dvakrat tedensko v dopoldanskem času. Vadečim ponujamo raznovrstno vadbo, kjer se v dobri družbi in v prijetnem vzdušju razgibavajo in krepijo svoje telo in s tem prispevajo k boljšemu psihofizičnemu počutju. Vadba je raznolika in zanimiva, sestavljena iz različnih razteznih, krepilnih in sprostilnih vaj, prilagojena starosti, sposobnostim in zdravstvenim posebnostim vadečih.

Ugodnost: člani Društva za zdravje srca in ožilja ne plačajo letne članarine (identificirate se s člansko izkaznico), ampak samo mesečno vadnino. Vadba poteka v 2 skupinah, v ŠD Gib in jo bosta vodili Barbara Sluga, prof. ŠVZ  in Tina Porenta, prof. ŠVZ  po naslednjem urniku:
ponedeljek – sreda:  9.00 – 10.00
torek – četrtek:  9.00 – 10.00 (nadaljevalna skupina)

Prvi obisk je brezplačen, vljudno vabljeni!

Informacije in prijava: Športno društvo GIB Ljubljana Šiška, Drenikova 32, 1000 Ljubljana, telefon: 01/514 13 30. Več si lahko ogledate na http://gib-sport.com

 

Srčna pot Becel po Golovcu vsak prvi torek v mesecu voden pohod po Srčni poti Becel po Golovcu.

– 6. marec ob 15. uri

– 3. april ob 16. uri

 

Start je na Rakovniku, ob nogometnem igrišču Krim (Pot k ribniku). Pot je speljana nad rakovniško cerkvijo do Zvezdarne in zavije navzdol proti Litijski cesti, potem pa lahko skupaj krenemo nazaj. Na začetku poti in ob vrnitvi nazaj vam lahko izmerimo krvni tlak (na zbirnem mestu ob nogometnem igrišču Krim). V zimskem času v primeru slabega vremena ali zelo nizke temperature, meritve krvnega tlaka odpadejo.

Naredite nekaj dobrega za svoje srce! Vse dodatne informacije: 01/234 75 55.

 

Meritve krvnega tlaka, holesterola in glukoze na Rožniku pod pokroviteljstvom podjetja Unilever, d.d., vsako prvo nedeljo v mesecu od 11. do 15. ure:

– 4. marec

– 1. april

           

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med.

– vsak delovni dan, od 12. do 14. ure: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031/334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).

 

POSVETOVALNICA ZA SRCE, Cigaletova 9 (poleg prodajalne Sanolabor), Ljubljana

Meritve gleženjskega indeksa!

Vljudno vabljeni na meritve gleženjskega indeksa, ki je pokazatelj prehodnosti arterij na spodnjih okončinah. Je osnovna presejalna metoda, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin. Meritve izvajamo v času uradnih ur Posvetovalnice za srce, Cigaletova 9, Ljubljana.

T: 01/234 75 55, E: [email protected].,

– ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa, zdravstveno vzgojno svetovanje

– sreda, od 11. do 15. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa, zdravstveno vzgojno svetovanje, svetovanje o zdravem načinu prehrane.

V delovnem času Posvetovalnice Za srce: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce.

 

POSVETOVALNICA ZA SRCE, pasaža Maxi: Vljudno vabljeni na novo lokacijo Posvetovalnice za srce v prodajalni Maxi zelišča v kletni pasaži Maximarketa: vhod v pasažo s Šubičeve ulice, prva trgovina na desni strani.

– torek, od 10. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi

– četrtek, od 10. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi

– sobota, od 10. do 13. ure : meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi

 

POSVETOVALNICA ZA SRCE, prostori Bazilice-zel, Citypark v Ljubljani

– četrtek, od 16. do 18. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.

– sobota,  od 11. do 13. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.

snemanje EKG, ki ugotovi različne motnje srčnega ritma

Urnik snemanj EKG: četrtek od 16. do 18. ure in sobota od 11. do 13. ure.

Za snemanje se ni potrebno predhodno najaviti.

Vabljeni!

 

Cenik storitev za leto 2012

(cenik velja od 1.1.2012)

 

Vrsta preiskave

ČLANI društva

NEČLANI

Krvni tlak

brezplačno

brezplačno

Saturacija

brezplačno

brezplačno

Glukoza

2,00

2,50

Holesterol

3,00

3,50

Trigliceridi

3,00

3,50

Glukoza in holesterol

4,50

5,50

Glukoza in trigliceridi

4,50

5,50

Holesterol in trigliceridi

6,00

7,00

Holesterol, trigliceridi,  glukoza

7,50

9,00

EKG

2,00

4,00

Gleženjski indeks

6,00

9,00

Posvet s kardiologom

10,00

15,00

Tečaj temeljnih postopkov oživljanja

20,00

30,00

Zdravstveno vzgojno svetovanje

brezplačno

brezplačno

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima. Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

 

 

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

 

– od ponedeljka do petka od 14. do 21. ure: vas vabimo k vadbi v kardio – fitnes, Tehnični šolski center Nova Gorica, Delpinova 4A, v Novi Gorici.Prijave so v pisarni fitnesa. Vadbo usmerjajo strokovno usposobljeni vaditelji, za nadzor nad obremenitvijo udeležencev z zdravstveno diagnozo skrbi primarij Herbert Bernhardt, dr. med, spec. internist.

–  vsako tretjo soboto v mesecu ob 9. uri: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, zbirališče pred okrepčevalnico Panovec.

Informacije o vseh aktivnostih podružnice:

[email protected], [email protected], T: 031/818 530 (Tjaša Mišček).

 

 

PODRUŽNICA CELJE

– vsak ponedeljek, ob 15. uri: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Pričetek hoje pri kipu splavarja v celjskem mestnem parku.

 

POSVETOVALNICA ZA SRCE, Glavni trg 10, Celje

T: 03/543 44 21, 041/725 163

– vsak torek, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Med 17. in 19. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.

– vsako soboto, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.

 

 

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

– 12. marec 2012 ob 17. uri: v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu: Zbor  članov podružnice.

Dve uri pred pričetkom zbora (od 15. do 17. ure) bo brezplačno merjenje krvnega tlaka, po društveni ceni pa bodo potekale meritve holesterola, glukoze in trigliceridov. Pridite čimprej, da boste pravočasno prišli na vrsto.

 

POSVETOVALNICA ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE, Glavni trg 10, Novo mesto

T: 07/337 41 71, E: [email protected]

– vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Pogovor z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej.

 

 

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

Rekreativni pohodi »Za srce in dušo«  na področju Slovenske Istre

Društvo za zdravje srca in ožilja – podružnica Slovenska Istra pripravlja redne pohode, ki bodo trajali vse do junija 2012, ko nas toplota začne zaustavljati in smo raje v morju ali v visokogorju. Poti po katerih hodimo so nekje označene z zdaj že vsem znanimi rdeče – modrimi srčki. V kolikor jih ni, vodnik Darko Turk že najde take poti in steze, da se po štirih urah (ne upoštevajoč malico) pride na izhodišče pohoda. Poti v Istri in Krasu so primerne za vse letne čase. Tega se društvo zaveda, zato vabi vse, da se te vrste rekreacije v čim večjem številu udeležite. Marsikdaj vodnik zaradi slabega vremena ali prilagajanja posameznikom, krajša ali spremeni pohod oz. potek pohoda. Izhodišče, oziroma odhod z avtomobili je vedno ob 8. uri pri Vinakoper (blizu pokopališča) v Kopru.

Pohode vodi Darko Turk, T.: 040/564 800. Priporočljiva je primerna obutev! Vabimo vas, da se nam pridružite.

– 12. februar ob 8. uri: Pomjan – Supotski slap – Poljane – Pomjan

– 11. marec ob 8. uri: Izola – Mala Seva – Strunjan – Izola

– 8. april ob 8. uri: Trebeše – Slap – Picuri – Paviči – Mazurinov mlin – Trebeše (pot Za srce)

– 13. maj ob 8. uri: Praproče – Velike Gorice – Kojnik – Jampršnik – Praproče

– 3. junij ob 8. uri: Vanganel – Marezige (pot Za srce)

               

 

POSVETOVALNICA ZA ZDRAVO PREHRANJEVANJE, Zdravstveni dom Izola

– vsak drugi ponedeljek v mesecu v popoldanskem času: vodja posvetovalnice: višja predavateljica mag. Tamara Poklar Vatovec, univ. dipl. inž. živilske tehnologije. 

 

 

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

 

Pohodi:

– 3. marec ob 9.15 uri: zberemo se na Pungartu- Pohorje: pri Grmovškovem domu.        Pohodne palice in čaj iz nahrbtnika sta zaželena. Gremo na Ribniško kočo, kjer imamo kosilo. Skupna dolžina pohoda je 12 km. Vabljeni vi in vaši prijatelji! V primeru močnih jutranjih padavin se pohod prestavi na naslednjo soboto. Po potrebi pokličite zjutraj vodjo pohoda,      Majda Zanoškar, T.: 040/432 097. Veselimo se zimske idile.

 – 7. april ob 9. uri: Svetovni dan zdravja

Promocija hitre hoje za zdravje, po ulicah Slovenj Gradca bo za vse starosti. Dolžina pohoda bo 2  km. Prvih in zadnjih pet dobi majico društva. Startnine ni. Lahko se prijavite tudi na tek- za zdravje. Soorganizator je Zdravstvena šola Slovenj Gradec. Koordinatorka bo Majda Zanoškar, T.: 040/432 097. Vsi za – NAJ BIJE… Vabljeni.

14. april ob 9. uri: pohod na Sv. Nežo. Zberemo se pri cerkvi v Kotljah. Pohod bo vodil Stanko Kovačič, T.: 041/ 477 648. Prisrčno vabljeni.

 –12. maj ob 8.30: zberemo se v Mislinji pri Slovenj Gradcu, na parkirišču Tuš. Pot nas bo vodila na cvetoče Završe. Vodja pohoda bo Jožica Skralovnik, T.: 031/483 841. Vabljeni- vi in prijatelji.

Opomba: V primeru močnih padavin se pohodi prestavijo na naslednjo soboto. V primeru dileme za informacije pokličite zjutraj vodjo pohoda. Planinska oprema je želena.

Izobraževanja in predavanja- bodo objavljena v lokalnih medijih.

 

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJESRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE

 

Našim članom in bralcem decembrske številke Revije Za srce se najprej opravičujemo za izpad svežih novic v rubriki Društvene novice zaradi po nerodnosti zamujenih rokov uredništva. Gradivo bo objavljeno v tej in naslednji številki revije.

Z velikim veseljem in ponosom oznanjamo selitev društvenih prostorov s Partizanske c. 12/II na novo lokacijo na Pobreški c. 8, v pritličje in prvo nadstropju novejše, primernejše in lažje dostopne stavbe. Prostori so v bližini UKC Maribor, nasproti Medicinske fakultete v izgradnji, z možnostjo parkiranja v garažni hiši v bližini bolnišnice ali, če namignemo, v bližnjem Europarku. V neposredni bližini je tudi avtobusno postajališče mestnega prometa. V prostorih bo sedež društva, stalno merilno mesto dejavnikov tveganja in Posvetovalnica za zdravo življenje. Prostore nam je uspelo pridobiti z vztrajnostjo in velikim razumevanjem Mestne občine Maribor!

Strokovno usposobljene in preverjene ekipe merijo krvni tlak in vrednost sladkorja, holesterola in trigliceridov v krvi zaenkrat še na starih lokacijah. Na stalnih merilnih mestih svetuje zdravnik in sicer:

vsako prvo soboto v mesecu v prostorih Društva upokojencev Maribor Center, med 8. in 12. uro, Slomškov trg 5, Maribor;

vsak prvi torek v mesecu v prostorih Društva upokojencev Tabor, med 7 30. in 11 30. uro, Gorkega ul. 48, Maribor in

vsako prvo sredo v mesecu v prostorih Mestne četrti Pobrežje, med 8. in 12. uro, Kosovelova ul. 11, Maribor.

Na stalnih merilnih mestih in akcijah na terenu izvajamo že uveljavljeno merjenje srčnega utripa in odkrivanje aritmij z enokanalnimEKG monitorjem, ki takšno motnjo odkrije, če je med snemanjem prisotna. Meritve izvaja medicinska sestra z dolgoletnimi izkušnjami s kardiološkimi bolniki. V primeru nepravilnosti posnetek pregleda zdravnik in kratko obrazložitev prejmete na dom.

Vsako življenje je dragoceno, naučimo se pravilno ravnati v primeru srčnega zastoja – nenadne smrti. Za dvodnevne tečaje Temeljnih postopkov oživljanja (tudi z uporabo defibrilatorja) se lahko prijavite na sedežu društva v času uradnih ur. Prejeli boste tudi pisno gradivo. Ta projekt je mariborsko društvo pričelo izvajati prvo v Sloveniji in je usklajen z novimi evropskimi smernicami.

V letu 2012 nadaljujemo s spomladanskimsklopom predavanj – v februarju, marcu in aprilu. Tematika bo aktualna, z izbranimi predavatelji, vabimo člane k sodelovanju pri izbiri tem. V kratkem pričakujemo dogovor za temo o medsebojnem vplivu ledvičnih in srčno-žilnih bolezni. Uvedli smo novost – ob koncu poslušalci, če želite,  izpolnite evalvacijski vprašalnik, kjer nas pohvalite, grajate, predvsem pa usmerjate pri načrtovanju. Predavanja so v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice v Mariboru, Gospejna ul. 10/I. Parkirate lahko na Slomškovem trgu ali Strossmajerjevi in Gregorčičevi ulici ob stadionu Ljudski vrt.

Vstop na predavanja je za člane in nečlane prost, vljudno vabljeni člani društva, koronarnega kluba, simpatizerji in vsi, ki jih tematika zanima!

Ob svetovanju na merilnih mestih deluje POSVETOVALNICA ZA SRCE na stalni lokaciji (po novem na Pobreški c.) vsak četrtek ob 16.uri, po predhodni prijavi na sedež društva v času uradnih ur. 

Posvet, ki ga vodi zdravnik  je brezplačen!

 

Vse akcije in prireditve Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje redno objavljamo v dnevniku VEČER in po Radiu Maribor.

Pokličete nas lahko tudi po T.: 02 228 22 63 v času uradnih ur na sedežu društva v Mariboru, ki so:

vsak ponedeljek od 8. do 12. ure in

vsako sredo od 15. do 18. ure.

ali na elektronsko pošto: [email protected].

Morebitne spremembe telefonskih številk bodo objavljene.