Napovednik dogodkov do novembra 2014

PODRUŽNICA LJUBLJANA

SVETOVNI DAN SRCA, 29. september 2014

Tematika pod geslom »Življenje. Delo. Zabava. Pridružite se!« Letošnji poudarek bo na zdravju prijaznemu okolju, ki posameznikom omogoča obvladovanje dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in žilja, kot so visok krvni tlak, tobak, pomanjkanje telesne dejavnosti, nezdrava prehrana in drugi spremenljivi dejavniki tveganja za nastanek tovrstnih bolezni.

Nekaj prireditev in aktivnosti ob svetovnem dnevu srca, ki bodo potekale v Ljubljani:

27. september, od 9.00 do 13.00: osrednja prireditev na Prešernovem trgu v Ljubljani Zdravstveno-informativna prireditev, ozaveščanje o zdravem načinu življenja, meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, snemanje EKG zdravstveno-vzgojno svetovanje, predstavitev zdravstveno-informativnih gradiv na stojnicah, zabavne igre, pokušine in še marsikaj.

27. september do 5. oktober: bo v Mestni hiši v Ljubljani razstava o srcu.

28. september, od 11.00 do 15.00: tradicionalni dogodek na vrhu Šmarne gore: meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, preventivni in zdravstveni posveti z zdravniki, prikazi temeljnih postopkov oživljanja, svetovanje o zdravem načinu življenja.

28. september, od 9.00 do 13.00: na Rožniku bodo meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi.

Predavanja so vsako prvo delovno sredo v mesecu ob 17.00 v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

1. oktober, ob 17.00: prof. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica: Prednosti republiške mreže „TeleKap“ pri obravnavi bolnikov z možgansko kapjo

5. november, ob 17.00: asist. dr. Rihard Knafelj, dr. med.: Bolečina v prsih – kaj storiti?

3. december ob 17. 00: prim. Marija Jamšek, dr. med.: Zastrupitve (zastrupitve z ogljikovim monoksidom in nekaterimi drugimi strupi)

VABLJENI NA 45. SEJEM NARAVA ZDRAVJE

Od 13. do 16. novembra 2014 bo Gospodarsko razstavišče v Ljubljani odprlo vrata sejma NARAVA ZDRAVJE. Ob mnogih zanimivostih s področja zdravja, ki bodo na ogled, vas vabimo, da obiščete tudi prostor Društva za zdravje. Tu vam bomo lahko izmerili krvni tlak, srčni utrip, sladkor in holesterol v krvi, obseg pasu, posneli EKG, prejeli pa boste mnoge koristne nasvete, brezplačna zdravstveno-informativna gradiva društva in revijo Za srce. Za vas bomo pripravili tudi pokušino in predstavitev margarine Becel.

Telovadba za zdravo srce

Za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije skupaj s ŠD GIB Ljubljana v Šiški organiziramo vodeno vadbo, ki poteka dvakrat na teden v dopoldanskem času. Vadečim ponujamo raznovrstno vadbo, kjer se v dobri družbi in v prijetnem vzdušju razgibavajo in krepijo svoje telo ter s tem prispevajo k boljšemu psihofizičnemu počutju. Vadba je raznolika in zanimiva, sestavljena iz različnih razteznih, krepilnih ter sprostilnih vaj, prilagojena starosti, sposobnostim in zdravstvenim posebnostim vadečih. Od septembra dalje vas vabimo k vpisu za naslednje obdobje. Informacije in prijava: Športno društvo GIB Ljubljana Šiška, Drenikova 32, 1000 Ljubljana. T.: 01/514 13 30, recepcija@gib-sport. com. Več si lahko ogledate na http://gib-sport.com

Srčna pot Becel po Golovcu

vsak prvi torek v mesecu: voden pohod po Srčni poti Becel po Golovcu.

7. oktober ob 16.00

4. november ob 15.00

2. december ob 14.00

Start je na Rakovniku, ob nogometnem igrišču Krim (Pot k ribniku). Pot je speljana nad rakovniško cerkvijo do Zvezdarne in zavije navzdol proti Litijski cesti, potem lahko skupaj krenemo nazaj. Na začetku poti in ob vrnitvi nazaj vam lahko izmerimo krvni tlak (na zbirnem mestu ob nogometnem igrišču Krim). V zimskem času v primeru slabega vremena ali zelo nizke temperature, meritve krvnega tlaka odpadejo.

Naredite nekaj dobrega za svoje srce! Vse dodatne informacije: 01/234 75 55.

Meritve Unilever na Rožniku

vsako prvo nedeljo v mesecu od 11.00 do 15.00: meritve krvnega tlaka, holesterola in glukoze na Rožniku pod pokroviteljstvom podjetja Unilever, d.d.

5. oktober

Meritev na Rožniku v zimskem času ne bo, spet bomo nadaljevali marca 2015.

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa:

prim. Boris Cibic, dr. med.

vsak delovni dan, od 12.00 do 14.00: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031 334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).

Posvetovalnica Za srce, Cigaletova 9 (poleg prodajalne Sanolabor), Ljubljana:

meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi ter HbA1c, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa (je pokazatelj prehodnosti arterij na spodnjih okončinah – je osnovna presejalna metoda, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin), zdravstveno-vzgojno svetovanje, svetovanje o zdravem načinu prehrane:

 ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9.00 do 12.00

 sreda od 11.00 do 15.00

NOVOST V POSVETOVALNICI ZA SRCE

Določanje vrednosti glikiranega hemoglobina HbA1c

Ste vedeli, da hemoglobin, ki je v rdečih krvničkah, poleg kisika prenaša tudi glukozo?

V Posvetovalnici za srce, Cigaletova 9, Ljubljana, izvajamo meritve, s katerimi preverjamo povprečno vrednost glukoze v krvi v zadnjih treh mesecih. Podatek je pomemben za sladkorne bolnike, ker z njim preverjajo urejenost sladkorne bolezni, prav tako pa da vsem drugim ljudem informacijo o povprečnih vrednostih glukoze v zadnjem četrtletju. Vrednost HbA1c, ki je višja od 6,5 %, kaže na to, da je sladkorna bolezen slabo nadzorovana. Cena preiskave je za člane Društva za srce 8,5 EUR za nečlane pa 11 EUR. Vabljeni. V delovnem času Posvetovalnice Za srce: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce. T: 01/234 75 55, E: [email protected].

Posvetovalnica Za srce, pasaža Maxi

Vljudno vabljeni v Posvetovalnico Za srce v prodajalni Maxi zelišča v kletni pasaži Maximarketa: vhod v pasažo s Šubičeve ulice, prva trgovina na desni strani.

torek, od 10.00 do 12.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

četrtek, od 10.00 do 12.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

sobota, od 10.00 do 13.00: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi.

Posvetovalnica v Bazilici – Zel

v Tuš centru na Bratislavski 9, Ljubljana (za hotelom Plaza in Kolosejem). Urnik posvetovalnice, kjer lahko opravite meritve krvnega tlaka, utripa, holesterola, trigliceridov in glukoze v krvi:

vsaka sobota od 11.00 do 13.00. Kontakt: 01 /541 00 54.

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima. Informacije in prijave na telefonsko številko 01 /234 75 55 ali preko e-pošte: [email protected] ali osebno v Posvetovalnici Za srce v Ljubljani. Vabljeni.

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/234 75 55 ali [email protected].

 

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

Informacije o vseh dejavnostih podružnice:

[email protected], [email protected], T.: 031 818 530

(Tjaša Mišček)

27. september: Podružnica za Severno Primorsko bo obeležila svetovni dan srca v soboto, 27. 9. 2014, v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica, ob 16. uri. Program vključuje predavanje, kulturni program, meritve, pokušine in še kaj. Pokrovitelj letošnje prireditve je predsednik Borut Pahor. Prijazno vabljeni!

vsako tretjo soboto v mesecu ob 9.00: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, po ustaljenem urniku, zbirališče pred nekdanjim Trimčkom. V primeru dežja pohod odpade.

Kardio fitnes v prostorih TŠC Nova Gorica odpre svoja vrata v oktobru.

 

PODRUŽNICA ZA GORENJSKO

27. september: Gorenjska podružnica za zdravje srca in ožilja vas vabi na dan srca, ki bo potekal med 10. in 16. uro v hotelu Špik v Gozdu Martuljku. Gorenjska podružnica bo opravljala meritve najpogostejših dejavnikov tveganja, pogovorili pa se boste lahko tudi z zdravnico. Ljubitelji nordijske hoje se boste lahko pridružili razgibanemu pohodu z nordijskimi palicami. Če imate svoje palice, jih prinesite s seboj. V alpskem Centru lepote v hotelu Špik boste lahko uživali v bazenu. Organizirali bomo tudi prevoz. Avtobus, ki je za člane brezplačen, za nečlane pa prevoz stane 10 evrov, bo odpeljal v soboto, 27. Septembra 2014, ob 10. uri izpred Sloge na Primskovem. V hotelu Špik bodo za nas pripravili tudi zdravo kosilo. Prijave bo do srede, 24. septembra 2014, sprejemala gospa Inge Sajovic na telefonski številki 030 673 541. Prijazno vabljeni tudi vsi, ki se boste v Gozd Martuljek pripeljali s svojimi avtomobili in domačini. Skupaj si prizadevamo za boljše zdravje.

 

PODRUŽNICA CELJE

vsak ponedeljek, ob 15.00: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Začetek hoje pri kipu splavarja v celjskem mestnem parku.

Posvetovalnica za srce, Glavni trg 10, Celje

T.: 03/543 44 21

vsak torek, od 10.00 do 12.00: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Od 17.00 do 19.00 svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.

vsako soboto, od 10.00 do 12.00: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.

 

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10,

Novo mesto

vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Pogovor z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej. T.: 07/337 41 70, E: [email protected]

meritve gleženjskega indeksa (pokazatelja prehodnosti arterij na spodnjih udih) v prostorih podružnice na Glavnem trgu 10, se bodo nadaljevale v mesecu oktobru 2014. Vabimo vas, da se prijavite: T.: 07/337 41 70 ali 040/863 815 in E: [email protected] . Prijavljene člane bomo o času njihove meritve obvestili po telefonu.

13. september: TRADICIONALNI POHOD »ZA SRCE« s startoma:

• ŠTUKLJEVA POT – Na Bajnofu – Sevno pod Trško goro, ob 9.00

• ANDRIJANIČEVA POT – Šport hotel Terme Krka, Otočec, ob 10.30

CILJ: Športni park Krkinih Term Šmarješke Toplice

Vrnitev z avtobusi. Prijave zbira pisarna podružnice Društva v Novem mestu, Glavni trg 10, telefon: 07/337 4170 vsak delavnik od 9. do 12. ure in po E-pošti: [email protected]. Startnina: 5.00 € (oproščeni otroci, dijaki in študentje).

22. september, od 16.00 – 19.00: Bazar nevladnih organizacij, Novo mesto, Glavni trg.

PODRUŽNICA KRAS

Vsi pohodi in ogledi zanimivosti razen svetovnega dneva srca konec septembra bodo tretjo nedeljo v mesecu z odhodom iz stare avtobusne postaje v Sežani ob 9. uri ali prej. Možne spremembe in natančnejši opisi poti in napotki bodo pravočasno objavljeni v medijih. Informacije so možne pred vsakim pohodom na tel.: 040 900 021 vsak dan po 16 uri.

21. september: ogled Križa z ogledom ribiškega muzeja ali pohod v dolino Glinščice po običajni poti ali novi poti z ogledom filma v naravoslovnem centru v Boljuncu.

v soboto ali nedeljo konec septembra ob svetovnem dnevu srca bo tradicionalni pohod na Stari Tabor v Lokvi in ogled jame Vilenice s predhodnimi meritvami in druženjem pred jamo.

19. oktober: ogled Doberdobskega presihajočega jezera in pokopališča iz 1. svetovne vojne v kraju Redipulja.

16. november: pohod iz Rodika k arheološkemu najdišču Ajdovščina ali pohod v Odolino pri Materiji z ogledom tabornega stolpa in gradu v dolini.

21. december: pohod na Sveti Ambrož (531 m) na vrhu obrobljenem z gradiščem dolgim več kot 600 m z ostanki cerkvice Sv. Ambroža ali pohod v Temnico na Krasu z ogledom železniške proge in Lojzove jame.

 

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

Ob svetovnem dnevu srca 29. septembra 2014 bo podružnica pripravila bogat program namenjen dejavnostim in ozaveščanju javnosti o preventivnih ukrepih za zdravje srca in žilja. Dejavnosti bodo potekale pod skupnim imenom »S KOLESOM DO ZDRAVEGA SRCA!«

CILJ: S projektom želimo otrokom, njihovim staršem in učiteljem ter širši javnosti prikazati pomen dejavnega življenja od mladosti dalje. Približali bi jim radi pomen preventive pred boleznimi ter prikazali zdrave načine prehranjevanja.

KDAJ: 29. september 2014, v dopoldanskem času. V popoldanskem času od 18.00 dalje bodo potekala predavanja v Termah Krka v Strunjanu.

KJE: Ob slovenski obali. Zbirno mesto bo na Osnovni šoli Lucija, konec poti pa na Osnovni šoli Koper. Kolesarska pot bo potekala po naslednji poti: OSNOVNA ŠOLA LUCIJA mimo Avditorija preko tunela do OSNOVNE ŠOLE STRUNJAN po stari poti do OSNOVNE ŠOLE LIVADE IZOLA po kolesarski poti ob morju do OSNOVNE ŠOLE KOPER. Na vsaki izmed osnovnih šol bo postavljena »postaja«, stojnica, kjer bo mogoče dobiti promocijski material, ter krepčila, zdrava za srce (sadje, voda, kruh iz pirine in ajdove moke). Preko celotne kolesarske poti bo udeležence spremljalo reševalno vozilo COR MOBIL, ki bo na voljo za ogled na vsaki postaji. S prisotnostjo reševalnega vozila COR MOBIL-a in zdravnika želimo zmanjšati strah pred reševalnimi vozili in zdravniki, ki ga pogosto občutijo otroci. Na postajah bo predstavljen tudi postopek oživljanja.

POPOLDANSKA PREDAVANJA: Pripravili bomo predavanja na temo »Prirojene srčne napake«, »Kako ohranjati aktiven in zdrav življenjski slog v času ekonomske krize« ter »Pomen zmernega uživanja alkohola za naše srce«. Po koncu predavanj bomo pripravili pokušino živil, ki nosijo znak varovalnega živila.

Rekreativni pohodi »Za srce in dušo« na področju Slovenske Istre, jesen 2014

Poti, po katerih hodimo, so nekje označene z zdaj že vsem znanimi rdeče-modrimi srčki. Če jin ni, vodnik Darko Turk že najde take poti in steze, da se po štirih urah (ne upoštevajoč malico, seznanjanja s kraji, zgodovino, zanimivostmi itd., kjer poteka pohod) pride na izhodišče pohoda. Poti v Istri in Krasu so primerne v vseh letnih časih. Tega se društvo zaveda, zato vabi vse, da se te vrste rekreacije udeležite v čim večjem številu. Marsikdaj vodnik zaradi slabega vremena ali prilagajanja posameznikom, krajša ali spremeni pohod ali potek pohoda. Izhodišče, oziroma odhod z avtomobili je ob 8.00 pri VINAKOPER (blizu pokopališča) v Kopru. Dodatne informacije: Darko Turk, T.: 040 564 800

 

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

prehransko svetovanje: Osebno, družinsko ali skupinsko?

Nudimo vam program za zdravo – varovalno prehrano. Po potrebi se lahko naročite tudi za posamezne klinične diete. Svetovanje izvaja Majda Zanoškar, dipl. m. s., svetovalka za spec. klinično dietetiko. Naročila za termin sprejema po dogovoru: T.: 040 432 097, med delovniki od 9.00 do 10.00. V Slovenj Gradcu že osem let poteka vadba tajčija in čigonga. Zadnja leta se na vadbi enkrat tedensko, od oktobra do konca junija, srečujemo na prvi osnovni šoli na Štibuhu. Vsi, ki jih tovrstna skrb za ohranjanje zdravja in vitalnosti zanima, ste vabljeni, da se nam jeseni pridružite. Informacije, T.: 031 296 755, Matej.

19. september ob 9.00: bo v Slovenj Gradcu Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije podružnica za Koroško sodelovalo na Festivalu drugačnosti in mirovniškem festivalu s stojnico in promocija letošnjega mota ob svetovnem dnevu srca: »Življenje. Delo. Zabava. Pridružite se«.

20. september ob 9.00: bomo v Slovenj Gradcu sodelovali s stojnico ob prazniku Mestne občine v okviru predstavitev mestnih četrti in vaških skupnosti…, na temo promocije zdravja: Življenje. Delo. Zabava. Pridružite se.

predvidoma 25. septembra: v tednu občinskega praznika v Radljah ob Dravi bomo sodelovali s promocijo zdravja- na stojnici.

27. september: gremo na sprehod v naravo na Kremžarjev vrh. Vabljeni tudi starši z otroki in udeleženci z manjšo kondicijo. Ob 9.00 se zberemo pred Bellevijem* na Legnu ter se z lastnim prevozom skupaj odpeljemo še del poti. Palice in voda so zaželene. Vodja pohoda je Joža Slatinek, T.: 031/486 993, v primeru močnih padavin se pohod prestavi na naslednjo soboto.

29. september od 10.00 – 14.00: bomo imeli na Ravnah na Koroškem v Mercatorju stojnico Podružnice za Koroško – na temo promocije zdravja, meritve krvnega tlaka, idr.

SVETOVNI DAN SRCA: letošnji moto je »ŽIVLJENJE. DELO. ZABAVA. PRIDRUŽITE SE.«

29. september ob 18.00: vas Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije Podružnica za Koroško skupaj z Društvom upokojencev Slovenj Gradec, vabi na predavanje – v njihovo dvorano,

Šolska ul. 10 a: Kako živeti ob slabi prekrvitvi nog? Aktualno temo nam bo predstavila zdravnica Andreja Cokan Vujkovac, dr. med. spec. int. Sledil bo pogovor in praktični prikaz meritve gleženjskega indeksa: neboleče primerjalne meritve tlakov in pretokov na nogah in rokah.

30. september od 10.00: bo stojnica Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije podružnica za Koroško v Mercatorju v Slovenj Gradcu. Promocija za zdravje: Življenje. Delo. Zabava. Pridružite se.

med 22. septembrom in 15. oktobrom: izvajamo meritve gleženjskega indeksa. To je neboleča, ultrazvočna primerjalna meritev tlakov in pretokov na nogah in rokah. Rezultat nam dobro pokaže, v kakšnem stanju so žile na nogah. Prijave sprejemamo po telefonu od 22. septembra, med 8. in 9. uro na T.: 040 432 097. Prispevek za člane društva je 6 EUR, za nečlane pa 9 EUR.

11. oktober ob 10.00: se zberemo na parkirišču pri trgovskem centru Lopan v Mislinji. Pohod po okolici Mislinja in ogled rojstne hiše Jožeta Tisnikarja. Vodja pohoda bo Jožica Skralovnik, T.: 031 483 841. V primeru močnih padavin bo pohod naslednjo soboto.

16. oktober ob 17.00: bo otvoritev 10. razstave starih sort jabolk, hrušk…, v dvorani Lopan v Mislinju. Naša podružnica že vrsto let sodeluje z Društvom Lesnika in promovira uživanje zelenjave, sadja ter medu. Sodeluje tudi čebelarsko društvo. Ob tej priložnosti imamo predavanja ter vodeno predstavitev za občane in šolarje. Razstava bo odprta do sobote, 18.10. do 12.00.

8. november ob 8. uri: se zberemo pred Železarno Ravne na Koroškem. Na željo članov nas bo Jože Prednik, T.: 041 375 582, znova popeljal po Koroškem pokrajinskem muzeju na temo »Mati fabrika« in ogled kovačnice. Sledi pohod in skupno kosilo.

18. november ob 12.00: se zberemo na zaključnem srečanju leta »Pokaži, kaj znaš!« Prisrčno vabljeni, pripeljite s seboj še člane društva, ki se težje udeležijo naših drugih aktivnosti. Prijave zbira do nedelje: Majda Zanoškar, T.: 040 432 097.

PODRUŽNICA POSAVJE

Člani podružnice boste dobili posamična vabila na katerih bodo tudi termini za strokovna predavanja. Člane, ki zaradi neusklajene evidence med centralo in podružnico morda še ne prejemate vabil podružnice prosimo, da pokličete na telefon 041 690 291 ga. Ana Kalin – dopoldne od 9.00 do 12.00 ali 041 763 012 g. Franca Černeliča.

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA POMURJE

vsak zadnji torek, ob 16.00: voden pohod po Panvitini srčni poti v Moravskih Toplicah. Zbirno mesto je pred hotelom Vivat, v Moravskih Toplicah. Udeleženci si lahko pred pohodom izmerijo krvni tlak in holesterol. Dodatne informacije lahko dobite na T.: 041 797 843.

28. in 29. september: dejavnosti ob svetovnem dnevu srca

Zdravilišče Radenci s simbolom treh src vsako leto ob svetovnem dnevu srca organizira odmeven dogodek. Tudi letošnja obeležitev svetovnega dneva srca bo v Zdravilišču Radenci obogatena z odmevnim dogodkom, ki so ga poimenovali „Delam s srcem“. Dogodek se bo odvijal dva dni, in sicer 28. in 29. septembra pred Zdraviliščem Radenci. Častni pokrovitelj dogodka je predsednik države Republike Slovenije, gospod Borut Pahor. Glavni organizatorji dogodka so Zdravilišče Radenci, Vzajemna in ZZZS. Društvo za zdravje srca in ožilja Pomurje bo pripravilo in izvajalo delavnice za otroke z naslovom Pot do zdravega srca. Za starejše obiskovalce pa pripravilo kratek kviz z naslovom: Kaj ogroža moje srce. Če se imate radi, posvetite vsaj en dan svojemu srcu, obiščite dogodek v Radencih. Več informacij lahko najdete na spletni strani: [email protected].

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE ZA SRCE – NAJ BIJE

Počitnice, ko v juliju in avgustu nismo izvajali naših rednih dejavnosti, so mimo in ponovno imate možnost preveriti krvne vrednosti. Strokovno usposobljene ekipe merijo krvni tlak in vrednost sladkorja, holesterola in trigliceridov v krvi ter EKG monitor in gleženjski indeks na stalnih merilnih mestih in na sedežu društva

v septembru:

prvo soboto v prostorih Društva upokojencev Maribor Center, med 7.30 in 11.30, Slomškov trg 5, Maribor;

prvi torek v prostorih Društva upokojencev Tabor, med 7.30 in 11.30, Gorkega ul. 48, Maribor in

prvo sredo v prostorih Mestne četrti Pobrežje, med 7.30 in 11.30, Kosovelova ul. 11, Maribor.

drugi ponedeljek v prostorih društva, Pobreška c 8, med 8.00 in 11.00 z EKG med 8.00 in 9.30 in gleženjskim indeksom med 9.30 in 11.00 (po predhodni prijavi na 228 22 63 v času uradnih ur ali po e-pošti: [email protected]).

Na enodnevne tečaje Temeljnih postopkov oživljanja (tudi z uporabo defibrilatorja) se lahko prijavite na sedežu društva v času uradnih ur. Prejeli boste navodila in pisno gradivo. Projekt je usklajen z novimi evropskimi smernicami, izvajajo ga zdravniki učitelji z mednarodnim certifikatom. Naučimo se pravilno ravnati v primeru srčnega zastoja – nenadne smrti. Veliko takšnih dogodkov se zgodi v znanem okolju – doma, na delovnem mestu, med športom in rekreacijo. Na predavanjih se bomo srečali spet oktobra, novembra in decembra. Vstop na predavanja je za člane in nečlane prost.

DRUGE DEJAVNOSTI

Ob letošnjem svetovnem dnevu srca, konec septembra 2014, bomo v Društvu za srce Maribor organizirali različne dejavnosti pod geslom: Življenje. Delo. Zabava. Pridružite se nam:

1. Razstave, predavanja in delavnice v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter v podjetjih za vse udeležence.

2. UKC Maribor: Malicajte z nami. Priprava in pogostitev zdravega obroka za vse zaposlene v UKC s predstavitvijo preventivne dejavnosti društva.

3. Trg svobode v Mariboru, 27. september 2015, od 9.00 do 13.00, ugotavljanje zdravstvenega stanja prebivalstva s tematskim naslovom Pridružite se — za zdravo življenje in ustvarjalnost pa tudi za zabavo gre. Glede na to, da je predsednik republike Borut Pahor sprejel pokroviteljstvo ob svetovnem dnevu srca na vseslovenskem nivoju, bi bili zelo počaščeni in tudi vljudno prosimo za obisk v »totem«

Mariboru. Lansko leto se nam je na Trgu svobode pridružil župan dr. Andrej Fištravec, nagovoril prisotne in v akciji sodeloval. Društvo je na ta dan opravilo več kot 500 brezplačnih meritev dejavnikov tveganja. To nedvomno kaže na dejstvo, da smo prebivalci Maribora in Podravja v skrbi za svoje zdravje zainteresirani za preventivo srčno-žilnih bolezni, vendar smo zaradi različnih razlogov za to prepogosto prikrajšani.

Na stalnih merilnih mestih, na sedežu društva in posameznih akcijah na terenu po predhodnem dogovoru z naročnikom izvajamo že uveljavljene dejavnosti:

• Snemanje z enokanalnim EKG monitorjem, ki odkrije atrijsko fibrilacijo in druge aritmije. Meritve izvaja medicinska sestra z dolgoletnimi izkušnjami v kardiološki ambulanti na stalnih merilnih mestih (glej zgoraj) in na sedežu društva – drugi ponedeljek v mesecu. V primeru nepravilnosti, predvsem aritmij, posnetek naknadno pregleda zdravnik specialist in kratko obrazložitev preiskovani prejme na dom; preiskava ni namenjena urgentnim primerom.

• Posvetovalnica Za srce po poletnem premoru na stalni lokaciji na sedežu društva (Pobreška c. 8) – vsak drugi četrtek v mesecu od 16.00 – 18.00, po predhodni prijavi v času uradnih ur ali po elektronski pošti, naročamo v 15 minutnih intervalih. Prispevek je 10 € za člane in 15 € za nečlane.

• Gleženjski indeks je neboleča, ultrazvočna primerjalna meritev tlakov in pretokov na nogah in rokah. Rezultat dobro pokaže, v kakšnem stanju so žile v nogah in posredno povsod po telesu.

Merimo na sedežu društva. Informacije, potrditev datumov in prijave sprejemamo na sedežu društva, po telefonu (02 228 22 63 in na: [email protected]). Prispevek za člane je 6 € in nečlane 9 €.

Vse dogodke Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje praviloma objavljamo v dnevniku VEČER in po Radiu Maribor, podrobnosti na sedežu društva: po telefonu 02/228 22 63 v času uradnih ur, vsak ponedeljek od 8.00 do 12.00 in vsako sredo od 15.00 do 18.00, ali na elektronski naslov: [email protected].

Prosimo, zaupajte nam vaše elektronske naslove za obveščanje o pomembnih dogodkih. Spoštovali bomo vašo zasebnost. Oglejte si tudi našo spletno stran www.zasrce-mb.si, komentirajte, predlagajte ali zgolj pohvalite.