Najljubši prazniki

Pripravili: Učenke in učenci 5. razreda OŠ Medvode, učiteljica Tatjana Kernič, prof.

Še čisto malo in že bomo vstopili v najbolj prazničen del leta. Za tokratno Srčiko smo prosili za sodelovanje ga. Tatjano Kernič, učiteljico v Osnovni šoli Medvode, ki je učence 5. razreda povprašala o tem kateri je njihov najljubši praznik, kako ga praznujejo in česa se med prazniki najbolj vselijo?

Otroci imajo praznike še raje kot odrasli, saj jih pričakujejo popolnoma neobremenjeno, predvsem pa se veselijo šole prostih dni, ki jih je običajno ravno prav, tako da jim ne postane dolgčas po prijateljih.

Večina otrok si je za najljubša praznika izbrala Božič in Novo leto, zato so se skupaj z učiteljico odločili, da narišejo ognjemet.

Spodaj vam predstavljamo nekaj zapisov petošolčkov o njihovem najljubšem prazniku, slike ognjemetov pa si lahko pogledate v tiskani verziji revije Za srce (novemeber 2019). PDF revijo bomo objavili v mesecu januarju 2020.

Maša

Moj najljubši praznik je Božič. Takrat ima rojstni dan tudi moja psička, zato praznujemo tudi tega. Božič imam najraje zato, ker dobim najdražja darila. Všeč mi je, ker postavimo smrečico. Pri okraševanju se zelo zabavamo, saj smo praznični tipi ljudi. Prižgemo si tudi božično muziko, prepevamo in tudi zaplešemo. Zraven povabimo še babico in teto, da je še bolj zabavno. Z mamico, babico in teto skuhamo božično večerjo. Od božične večerje mi je najljubši sladki krompir in meso. Za sladico pa spečemo sufle, ki je božanski in tudi nasiten. Ko se najemo, si pripovedujemo božične vice. To je zame najboljši večer v letu. Zjutraj pa Božiček prinese darila in to je sijajno. Za letos si od Božička najbolj želim gimnastično blazino, ki je dolga pet metrov. Zelo se je veselim, saj bom tam lahko delala vse akrobacije in se bom veliko naučila.

Alila

Moj najljubši praznik je Bajram. Praznujemo ga z vso družino. Prav vsi dobimo darila od mame ali od očeta. Za Bajram dobiva z bratom tudi denar, brat dobi pet evrov, ker je star pet let. Jaz sem stara deset let, zato dobim 10 evrov. Praznujemo ga doma, v restavraciji ali pa gremo v Ljubljano. Vsi se zelo zabavamo. Ko pridemo iz Ljubljane, gremo še v trgovino, po darila za babico in dedka. Ko kupimo darila, gremo takoj na obisk. Tam imam dve sestrični in enega bratranca. Ko malo poklepetamo, gre moja mami kuhat kavo, babica pa pripravi sladkor, mleko in piškote, da se malo posladkamo. Ko odrasli pijejo kavo, se midva z bratcem igrava. Ko mami in oči spijeta kavo, gremo takoj domov. Ko pridemo domov si najprej umijemo roke, potem se usedemo na kavč in se igramo družabne igre (človek ne jezi se, spomin, črni peter in enko). Drugo leto si želim za darilo tablico s tipkovnico.

Arne

Moj najljubši praznik je Božič. Všeč mi je zato, ker postavimo božično jelko, dobimo darila in se družimo do zgodnjih jutranjih ur. Praznujemo tako, da se dobimo s prijatelji in jemo različne slaščice. Zjutraj, ko se zbudimo, nas pričakujejo darila. Želim si, da bi za naslednji Božič dobil veliko daril.

Teja

Najraje od vseh praznikov imam Mklavževanje. To je moj najljubši praznik zato, ker dobim igrač za celo mojo sobo. Včasih grem za ta dan k sorodnikom na Babno Polje ali pa oni pridejo k nam. Če pridejo oni, dobim darila, ki jih prinesejo od doma. Blizu naše hiše živi tudi babica. Miklavž tudi k njej prinese darilo zame in za mojega bratca. Letos si želim, da bi dobila Ipad, copatke in obleko za mojega kužka in nove kotalke, ki so modre barve.

Mirnes

Moj najljubši praznik je Novo leto. Takrat kupimo pivo in šampanjec. Novo leto praznujemo tako, da skupaj čakamo polnoč. Takrat si čestitamo in potem odidemo obiskat strica. Za v bodoče si želim, da smo vsi srečni in veseli do konca svojih dni.

Maša

Moj najljubši praznik je Božič. Rada ga imam zato, ker vsi pojemo božične pesmi in dobimo darila. Praznujemo tako, da se cela družina zbere pri nas doma. Z mami spečeva piškote in potico. Na predbožični večer postaviva novoletno smrekico in jaslice. 25. decembra pridejo sorodniki, katerim postreževa s piškoti in potico ter kavo, čajem vinom in sokom. Najprej si izmenjamo darila, nato pa skupaj zapojemo še nekaj božičnih pesmi. V bodoče si želim, da tako ostane še naprej, ker menim, da je prav, da se družina zbere in tako ohranja dobre odnose med seboj.