Na sprejemu pri predsedniku Slovenije Borutu Pahorju tudi Društvo za srce

Predsednik Pahor: “Krepitev socialne povezanosti je v najbolj elementarnem državniškem interesu”

Ljubljana, 12. 12. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes priredil sprejem za predstavnice in predstavnike humanitarnih organizacij Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS). Pred sprejemom je predsednik republike s predstavniki upravnega odbora NFHOS spregovoril o ključnih problemih in neizkoriščenih priložnostih delovanja humanitarnih organizacij.

Po podatkih Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij se je število humanitarnih organizacij, ki jih fundacija financira v dobrem zadnjem desetletju podvojilo, v letu 2018 pa je bilo v socialne programe in storitve vključenih preko 700.000 uporabnikov storitev (uporabniki lahko koristijo več storitev hkrati). V letu 2017 je 1500 prostovoljskih organizacij, s skoraj 300.000 prostovoljci opravilo 9,5 milijonov prostovoljskih ur, od tega v socialni dejavnosti dve tretjini.

Predstavniki NFHOS so na pogovoru izpostavili aktualen problem zagotavljanja prostorskih možnosti za delovanje humanitarnih organizacij,   kar ima negativen vpliv na koristnike storitev  humanitarnih organizacij. Ob tem so sodelujoči  kot eno od možnih rešitev omenili možnost subvencioniranja najemnin.

Predsednik in sogovorniki so spregovorili tudi o izvajanju socialnih programov ter o sodelovanju med različnimi deležniki na področju delovanja humanitarnih organizacij, pa o težavah pri napredovanju strokovnih delavcev in omejitvah pri opravljanju javnih del.  

Predsednik republike se je strinjal z mnenjem sodelujočih, da je za uspešnejše delo vseh potrebno več koordinacije, tako med prostovoljskimi nevladnimi humanitarnimi kot tudi državnimi institucijami. Dodal je, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bi omenjene probleme skušali rešiti v korist  zmanjševanja stisk  ljudi. Zato se bo glede ključnih ukrepov  posvetoval tudi s s pristojnimi ministrstvi.

Pogovora pri predsedniku so se udeležili Nataša Sorko, predsednica NFHOS iz društva Žarek upanja; Ljuba Capuder, Beli obroč; Milan Čuček, podpredsednik NFHOS, Združenje bolnikov s cerebovaskularno boleznijo Slovenije; Amalija Klopčič, članica NFHOS, Društvo Altra; Breda Krašna, članica NFHOS, ZPMS; Simona Stegne, članica NFHOS, Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, Ljubljana; Srečko Brumen, član NFHOS, Društvo Novi Paradoks in Nataša Jan, članica NFHOS, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru ob sprejemu izrazil hvaležnost vsem strokovnim delavcem in predvsem številnim prostovoljcem, ki nesebično pomagajo ljudem. Ocenil je, da je prostovoljska pomoč nenadomestljiva. “Danes smo tu zato, da opazimo delo prostovoljcev in humanitarnih organizacij,” je poudaril predsednik Pahor in dodal, da javnost občuduje njihovo humanitarno delo, v okviru katerega so v iztekajočem se letu opravili devet milijonov in pol prostovoljskih ur. “To je impozanten podatek,” je dejal predsednik republike in dodal, da statistični podatki obenem kažejo tudi na to, kako zelo je prostovoljska pomoč pomembna. “Slovenci iz izkušenj vemo, da o narodovi usodi odloča socialna povezanost. Krepitev socialne povezanosti je zato v najbolj elementarnem državniškem interesu,” je v sklepnem delu nagovora poudaril predsednik republike in se zbranim predstavnikom in predstavnicam humanitarnih organizacij priporočil za nadaljevanje dobrega sodelovanja. “Vsem ljudem dobrega srca se še enkrat zahvaljujem,” je nagovor zaključil predsednik Pahor.

Ljubljana, predsedniska palaca.
Predsednik republike Borut Pahor je na pogovor sprejel predstavnike Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije.

 

Ljubljana, predsedniska palaca.
Predsednik republike Borut Pahor je priredil sprejem za predstavnice in predstavnike humanitarnih organizacij.

Vir: http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/AFD692B80734910CC12583610054D3B6?OpenDocument