Mesec družinske hiperholesterolemije

Piše: Nataša Jan

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je v novembru začelo akcijo ozaveščanja o družinski hiperholesterolemiji, pogosti, a premalo prepoznani motnji presnove. S preventivnimi zdravstveno-informativnimi dejavnostmi želi društvo doprinesti k preprečevanju in zgodnejšemu odkrivanju hiperholesterolemije ter pravočasnemu ukrepanju in zdravljenju.

Povišan slabi ali LDL holesterol v krvi sodi med glavne dejavnike tveganja za razvoj ateroskleroze, katere razvoj se prične v zgodnjem otroštvu, nekaj let ali desetletij kasneje pa se lahko izrazi v obliki bolezni srca in ožilja, vodilnega vzroka umrljivosti v razvitem svetu. V večini primerov je povišan holesterol v krvi posledica več dejavnikov; redkeje pa gre za družinsko hiperholesterolemijo, ki je dedna in se pojavlja pri enem od približno tristo bolnikov, kar z drugimi besedami pomeni, da je v Sloveniji okoli 6.500 ljudi s to motnjo. Ocenjujejo, da je v Sloveniji odkritih le okoli 10% teh bolnikov.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je 17. novembra 2015 v Ljubljani organiziralo okroglo mizo na temo »Družinska hiperholesterolemija – premalo poznano stanje s težkimi posledicami,«.  Udeležili so se je prim. Matija Cevc, Klinični oddelek za žilne bolezni, UKC Ljubljana in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, prof. dr. Zlatko Fras, strokovni direktor interne klinike, UKC Ljubljana in predsednik Združenja kardiologov Slovenije  ter doc. dr. Urh Grošelj, Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana. Govorili smo o stanju v Sloveniji na tem področju in potrebnih ukrepih. Bolniki z družinsko hiperholesterolemijo imajo tudi do stokrat večje tveganje za zgodnji razvoj bolezni srca in ožilja, s pravočasnim in pravilnim zdravljenjem pa se da to tveganje bistveno znižati.

Izjava za javnost

Ozaveščanje na javnih mestih: Pripravili smo ponatis brošurice za otroke Srček BimBam, ki ga bomo skupaj z drugimi gradivi, kot je brošura o družinski hiperholesterolemiji, revija Za srce in druge, delili na javnih mestih – 15 blagovnicah po Sloveniji.  Na teh mestih bomo brezplačno merili holesterol v krvi in mimoidoče informirali o družinski hiperholesterolemiji. Vabljeni!

Lokacije:

18.11.    16.-19. ure          DHH Qlandia Kranj

19.11.    16.-19. ure          DHH Spar Trbovlje

20.11.    16.-19. ure          DHH Spar Velenje

21.11.    9.-12. ure            Market TZO Mercator Kočevje

23.11.    16.-19. ure          DHH Spar Vrhnika

24.11.    16.-19. ure          Hipermarket Mercator Kranj Primskovo

25.11.    16.-19. ure          DHH Qlandia Krško

27.11.    16.-19. ure          DHH Spar Postojna

28.11.    9.-12. ure            Hipermarket Mercator Celje

30.11.    16.-19. ure          Qlandia Novo mesto

1.12.      16.-19. ure          Hipermarket Mercator Ptuj Špindlerjeva

2.12.      16.-19. ure          Hipermarket Mercator Novo mesto Bršljin

7.12.      16.-19. ure          DHH Qlandia Kamnik, lokacija

Aktivnosti v okviru »Meseca družinske hiperholesterolemije« je Društvu za zdravje srca in ožilja omogočilo podjetje SANOFI – AVENTIS d.o.o. SANOFI_Horizontal-logo_2011_4colors