Koncert s srcem – 25 let Društva za srce

Lani septembra smo v sodelovanju s Cerkvijo Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni organizirali koncert ameriškega pianista Paula Cardalla. O dogodku, ki je potekal v cerkvi Sv. Jakoba, smo poročali v decembrski številki revije Za srce. Prispevek sem zaključila z besedami, da mi je v spominu najbolj ostala Cardallova obljuba, da se v 2016 ponovno vidimo v Ljubljani. Komaj pol leta kasneje z veseljem napovedujemo uresničitev njegove obljube!

Društvo za zdravje srca in ožilja letos praznuje 25. obletnico svojega delovanja in ko smo konec leta začeli razmišljati o tem, kako počastiti ta jubilej, se je ideja ponudila skoraj sama. Vsi tisti, ki so obiskali lanski Cardallov koncert, bi nam pritrdili, da je bilo tisti večer v zraku nekaj čarobnega. Morda je bilo to zaradi Cardallove osebno izpovedne zgodbe, ki jo je delil z nami – o tem, da je bil rojen s hudo prirojeno srčno napako, zaradi katere je pri 36 letih dočakal presaditev srca; nekateri bi morda rekli, da je bilo to zaradi samega vzdušja, saj koncertov nismo najbolj vajeni poslušati v cerkvi; vsekakor pa je tisto »nekaj« neoprijemljivega, a vendar srcu tako prijetnega, botrovalo naši odločitvi, da Cardalla povabimo kot gosta, ki bo z nami in za nas soustvaril še en velik dogodek – koncert v počastitev 25. obletnice našega delovanja.

Tako smo se ponovno povezali s predstavniki Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni in v začetku letošnjega leta že imeli Cardallovo potrditev, da se spomladi ponovno vidimo. Beseda pa je dala besedo in spoznali smo še en neverjetni talent – pevca Davida Archuleto. Ta neverjetni mladenič je leta 2008 s komaj 16 leti postal vseameriški ljubljenec, ko je s svojim čudovitim glasom nastopil v oddaji »Ameriški idol«. V finalni oddaji je prejel preko 42 milionov glasov gledalcev in na koncu osvojil 2. mesto, kar pa je bilo vsekakor dovolj, da je zaradi tega začel svojo profesionalno karierno pot v glasbi. Do leta 2012 je nastopil na številnih tekmovanjih, osvojil več priznanj in nagrad kot mladi talent oz. »prihajajoča zvezda«, in pred svojim 20. letom je izdal že 5 albumov. Kot član mormonske cerkve, je leta 2012 za dve leti svojo kariero dal na stran in šel kot prostovoljec služit misijon v Santiago, Čile.  »Neverjetna izkušnja«, kot je opisal svoje delo, mu je pomagala ostati v stiku z resničnostjo, z ljudmi, vendar mu je hkrati prinesla tudi moč in samozavest, da se lahko pogovarja z njimi in da zaupa sebi, svojemu glasu in svojemu poslanstvu.

25. PosterFinal_Revija_12042016obletnico obstoja našega društva bomo tako počastili s koncertom, katerega osrednja gosta bosta Paul Cardall in David Archuleta.

Premierno bo na tako velikem dogodku nastopilo tudi mlado, neverjetno dekle, Neja Zrimšek Žiger. Neja je od svojega 6. leta članica mednarodnega združenja slikarjev, obiskuje Gimnazijo Poljane in obenem trenira tudi petje in plavanje. Morda se ne sliši pretirano, a za dekle, ki se je rodilo brez obeh rok, vredno vsega občudovanja. Njena življenjska zgodba, njena energija, predanost in optimizem bi bili lahko zgled mnogim od nas.

 

DOBRODELNOST:

V duhu našega poslanstva je skrb za zdravje ljudi, odkar smo postali aktivni tudi na področju pomoči družinam in otrokom s prirojenimi srčnimi napakami, so naša prizadevanja še bolj aktivno usmerjena k humanitarnosti. Zato ne preseneča, da želimo s tem koncertom ne le obeležiti visokega jubileja, pač pa pomagati najranljivejšim – bolnim otrokom in njihovim staršem. Prisotnim na letni skupščini društva smo predstavili smelo zamisel, ki je v času do trenutka, ko pišem te vrstice, že začela pot k svoji uresničitvi.

Sprejeli smo namreč odločitev, ki je dobila tudi potrditev skupščine, da ustanovimo fundacijo z nazivom »Ustanova Srček BimBam«. Namen ustanovitve fundacije je dobrodelna pomoč dolgotrajno in kronično bolnim otrokom, otrokom s posebnimi potrebami ter drugim otrokom in njihovim staršem oziroma skrbnikom, zlasti v primerih, ko se otroci zdravijo v bolnišnici v kraju, izven stalnega prebivališča (znotraj Republike Slovenije). Na ta način želimo pomagati staršem bolnih otrok, ki se zdravijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani – Enoti za intenzivno terapijo ali na Neonatalnem oddelku. Za starše teh otrok na kliniki ne morejo zagotoviti prenočišča in zato, v kolikor želijo prenočiti v Ljubljani, si morajo prenočišče poiskati in plačati sami. Govorimo o 2.400 otrocih, ki jih letno zdravijo na omenjenih oddelkih Pediatrične klinike v Ljubljani oz. o otrocih, ki v več kot polovici teh primerov prihajajo iz drugih koncev Slovenije. Njihovi starši so se primorani znajti po svoje, če se ne želijo dnevno voziti domov in nazaj v Ljubljano. Naš namen je zbrati dovolj sredstev, da bomo razbremenili ta strošek staršem, ki si v času hospitalizacije svojega otroka poiščejo namestitev blizu bolnišnice.

Vse to je seveda začetek, je naša želja in plemenit namen, da bomo po svojih najboljših zmožnostih pomagali bolnim otrokom in njihovim staršem. Ciljev in vizije v novoustanovljeni fundaciji nam ne manjka; a več o tem bomo predstavili v eni od prihodnjih številk revije.

Jubilejni koncert bo ponovno povezovala Oriana Girotto, s katero pripravljamo še nekatere druge aktivnosti v kontekstu naše obletnice, a vsega vam ne moremo izdati v naprej.

Upamo in želimo si, da bomo tudi z vašo pomočjo ponovno ustvarili nepozaben večer. Predvsem pa želimo, da bomo lahko uresničili tudi zastavljeni cilj in zbrali prepotrebna sredstva za pomoč malim bolnikom in njihovim družinam.

Vabimo vas, da si rezervirate datum – pomenljiv, a zagotovo v dobrem smislu: petek, 13. maja 2016 ob 20. uri.  Dobrodelni koncert bo v ljubljanski Operi, vstopnice pa so že v prodaji.

Člani društva lahko uveljavljate 5 EUR popusta, vstopnice pa lahko naročite v vaši podružnici.

Prisrčno vabljeni!

Petra Aleš