Začetek kampanje proti diabetesu

Največjo slovensko akcijo proti diabetesu, bolezni, ki se širi z močjo epidemije in zajema vse mlajšo populacijo, so zasnovali v Zavodu Diabetes, www.diabetes.si.

Ambasadorja kampanje sta priljubljeni igralec Matjaž Javšnik (tudi sam diabetik)  in prvak v nordijski hoji Pero Brkovič, ki mu je pripadla častna naloga, da je s pohodom od Zagorja ob Savi do Mozirskega gaja uradno začel kampanjo.

Cilj Perota Brkoviča, ki je pred petimi leti ob 150 kilogramih in 39 milimolov krvnega sladkorja v svoj življenjski stil vpeljal nordijsko hojo,  je bila cvetlična zasaditev simbola kampanje iz 420 rdečih in belih begonij. Simbol v obliki kapljice krvi s številko 5 v sredini na edinstven način ponazarja normalno vrednost krvnega sladkorja, pri kateri se ni bati diabetesa ali zapletov bolezni. Kar pri preprečevanju diabetesa in hudih zapletov te bolezni, ki jo ima že 125.000 prebivalcev Slovenije,  je petica. Tega si ni težko zapomniti, še več, petico smo v šoli vedno hoteli imeti, zato jo postavljamo kot cilj preventive in zdravljenja diabetesa. Razlika je samo ena: pri diabetesu ni popravnega izpita.

S cvetličnim simbolom se je Mozirski gaj priključil številnim podpornikom kampanje proti diabetesu, za uspešno izvedbo dvometrskega cvetličnega nasada pa sta poskrbela legenda Mozirskega gaja vrtnar Jože Skornšek in njegova hči Elica Bele.

Rdeče beli cvetlični nasad bo vse do jeseni opozarjal obiskovalce prelepega Mozirskega gaja o pomenu normalnega krvnega sladkorja in nevarnosti diabetesa.  V času kampanje podarja Mozirski gaj vsem diabetikom popust na vstopnino, ki ga najdete in natisnete na spletnem portalu www.diabetes.si.

O DIABETESU

Polovico amputacij nog ali več v razvitem svetu zakrivi diabetes.

Diabetes je glavni povzročitelj ledvičnih bolezni s končno odpovedjo ledvic.

Diabetes je glavni povzročitelj slepote med evropskim prebivalstvom srednjih let.

Diabetes več kot podvaja tveganje za možgansko kap ali srčni infarkt.

Diabetes je glavni vzrok impotence pri moških vseh starostnih skupin.

Ocenjujejo, da kar v 75 % smrti, ki jih povzroči diabetes, le-ta ni zabeležen kot vzrok smrti.

Stroški zdravstvene oskrbe diabetikov znašajo do 10 % nacionalnih izdatkov za zdravstvo.

Z izobraževanjem diabetikov je možno preprečiti od 50 do 80 % kroničnih zapletov diabetesa.