Izjava za javnost s konference, dne 20. 6. 2019

Današnjo novinarsko konferenco smo sklicali zaradi nekaterih zelo aktualnih tem, ki so se razkrile v zadnjem obdobju in s katerih problematiko se je tudi Mreža NVO 25×25 že v preteklosti ukvarjala.

Dolgotrajna oskrba

Dolgotrajna oskrba so storitve, ki jih potrebujejo ljudje z zmanjšano stopnjo telesnih in kognitivnih sposobnosti in so v daljšem časovnem obdobju odvisni od pomoči pri izvajanju osnovnih in podpornih dnevnih opravil.

V Sloveniji na ureditev področja skrbi za osebe potrebne oskrbe, čakamo že več desetletij, kar je nesprejemljivo, medtem, ko je Evropa že precej naredila na tem področju. Pričakujemo, da bodo sistemske rešitve predstavljene do konca leta 2019, kot je že pred časom napovedala Vlada RS.

Slovenija se mora aktivneje odzivati na družbene, domografske spremembe, spremembe na trgu dela in v strukturah družin. Pripravljeni smo tvorno sodelovati, saj menimo, da ob pomanjkanju izvajalcev storitev dolgotrajne oskrbe, lahko tudi nevladne organizacije strokovno in stroškovno učinkovito pripomorejo h kakovostnemu in dostojnem staranju celotnega prebivalstva RS.

Oglaševanje prehranskih dopolnil

NVO, članice Mreže NVO 25×25 in posamezniki nas opozarjajo, da se prouči oglaševanje prehranskih dopolnil, ki vnaša zmedo, pogosto pa tudi zavaja potrošnike. Možno pa je zlorabljanje tudi stavka, ki poziva na posvet z zdravnikom ali farmacevtom v primeru nejasnosti ali zapletov.

Po svojih kanalih sicer svetujemo, da so ljudje previdni pri kupovanju takih čudežnih artiklov, ki jim po domače lahko rečemo kar zvarki. Problem pa dobiva že tako velike razsežnosti, da pozivamo zdravstvene oblasti, da preverijo predpise in jih po potrebi dopolnijo oz. spremenijo. Predvsem pa, da poostrijo nadzor in morebitne zlorabe dosledno kaznujejo.

V zadnjih letih opažamo izrazito povečanje ponudbe različnih prehranskih dopolnil, probiotikov in tudi zdravstvenih pripomočkov. Ob pregledu te ponudbe ugotavljamo, da številni preparati vsebujejo zdravstvene trditve, ki niso bile nikoli potrjene z ustreznimi raziskavami, pri čemer opozarjamo, da zakonodaja zahteva za vsako zdravstveno trditev na izdelku tudi dokaz zanjo (npr. znižuje holesterol, shujšali boste v 1 mesecu, izboljšuje imunski sistem…). Posebej sporne so lahko. objave na medmrežju in tudi nekateri televizijski oglasi. Opažamo, da so lekarne postale veliki distributer takih izdelkov, pri čemer prodajalci v njih neredko priporočajo nakup t.i. prehranskega dopolnila namesto zdravila. Menimo, da bi morala Lekarniška zbornica Slovenije na tem področju odigrati ustrezno regulatorno funkcijo in s tem zagotoviti, da bodo njihovi uporabniki dobili le tista prehranska dopolnila, ki si to ime dejansko zaslužijo.

Družinski zdravniki

Zdravniki so naši prijatelji, brez njih ne moremo in predvsem nočemo. S to mislijo Mreža NVO 25×25 poziva vse odgovorne, da se končno dogovorijo za takojšnje in vsaj kratkoročne ukrepe, ki bodo zagotovili za vse strani (družinske zdravnike, drugo medicinsko osebje, bolnike….) še sprejemljivo obravnavo nas, bolnikov na primarnem nivoju. Zdravnike družinske medicine je potrebno razbremeniti preobsežne administracije, ki je sama sebi namen in jih duši pri delu, da se bodo lahko bolj posvetili bolnikom. Potrebujejo spodbudno delovno okolje, s čimer se bo povečala njihova učinkovitost. Pri tem je potrebno urediti stimulativno delovno okolje in pogoje za medicinske sestre, da ne bodo bežale iz bolnišnic na delovišča, ki so manj naporna za delo.

Sicer pa ponovno poudarjamo, da pričakujemo temeljito zdravstveno reformo (čeprav je beseda reforma v povezavi z zdravstvom v naši državi že močno diskreditirana). Brez tega se bo zgodilo, da bomo morali na svoja stara leta po pomoč v tujino, k našim mladim zdravnikom.

Trdimo, da sprememb ni mogoč uveljaviti brez dialoga s stroko in s civilno družbo. Mi smo pripravljeni sodelovati v teh razpravah in zagovarjati predvsem interese pacientov in bolnikov, drugi pa naj zagovarjajo svoje interese.

Kakovost in varnost zdravstvene obravnave

Obžalujemo, da v naši družbi še ni pripravljenosti za spremembe na področju kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave v smeri, kot jo poznajo v razvitih državah (svoje predloge rešitev smo že pred leti ponudili z znanimi Tezami za zakon o kakovosti zdravstvene obravnave, varnosti pacientov in osredotočenju na paciente in njihove svojce. Ponovno predlagamo, da se v zvezi s to problematiko spremeni tudi kazenska zakonodaja.

Več informacij:
Prim. Matija Cevc, dr. med.: [email protected], 041/774-133
Dr. Alenka  Oven: [email protected]