Izjava za javnost ob Svetovnem dnevu srca

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je imelo danes, 21. 9. 2015 ob 13. uri novinarsko konferenco ob letošnjem Svetovnem dnevu srca

Ljubljana, 21. 9. 2015

Izjava za javnost

»Za zdravo srce vseh in povsod« je geslo letošnjega Svetovnega dneva srca. Izbrala ga je Svetovna  zveza za srce (World Heart Federation, WHO).  Že samo geslo je zelo sporočilno. O boleznih srca in ožilja govorimo in pišemo skoraj vsak dan. Mediji poročajo o velikih uspehih medicine po svetu. Vendar se moramo predvsem zavedati, da je vsak sam odgovoren za svoje srce. Strokovnjaki še vedno sporočajo, da bi kar 80% prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja preprečili predvsem z zdravim načinom življenja. Tudi v Sloveniji. Zato Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije vsako leto pripravlja vrsto prireditev po različnih krajih države in s tem ozavešča ljudi o pomenu zdravega načina življenja. Letos ne bo nič drugače.

2015-09-21 12.18.39Mnogi so se nam že pridružili, žal pa je še veliko preveč ljudi, ki kakor da nas ne slišijo ali pa nas nočejo slišati. Pa je vse zelo preprosto, predvsem pa nam vsem dosegljivo. Vsi klici po svetu so podobni: zdrava prehrana, več gibanja, manj škodljivih razvad in občasne kontrole krvnega tlaka, maščob v krvi, snemanje srčnega ritma…

Društvo tudi letos poziva vse, ampak res čisto vse prebivalke in prebivalce: storite nekaj za svoje srce in ožilje. Srce vam bo hvaležno. Vemo, da je težko, zato se pridružite nam ali drugim nevladnim organizacijam. Skupaj si bomo dajali  pogum in moči.

Društvo poziva tudi vse tiste, ki odločajo o ustvarjanju zdravju prijaznih okolij v katerih živimo, da nam zagotovijo takšna, ki nam bodo zdrav življenjski slog tudi omogočila: zelenice za rekreacijo, brezplačne možnosti za telesno dejavnost, urejene kolesarske steze, varne poti za pešačenje, kolesarjenje, varovanje zdravja na delovnih mestih in podobno.

Morda je prav letošnji 29. september čas za premislek in spremembe v našem načinu življenja. Če se že nočete ali ne morete odločiti, da boste prenehali kaditi, se več gibali, jedli zdravo hrano, poskrbite, da slabih navad ne boste učili vsaj vaših otrok in drugih mladih.

Je svetovni srca dan praznik? Zagotovo! Predvsem za tiste, ki ste že spremenili svoj način življenja. Vsem drugim pa kličemo: pridružite se nam in praznujte z nami.

Na spletnih straneh Društva za srce poiščite program letošnjih prireditev in pogumno pridite med tiste, ki svetovni dan srca že praznujemo kot svoj velik praznik.

Evropska mreža za srce (EHN) bo ob letošnjem Svetovnem dnevu srca predala Komisarju EU, odgovornemu za zdravje posebno peticijo z naslovom »Environemnt & the Heart« – »Okolje in srce«. Peticijo najdete na spletni strani Društva za srce www.zasrce.si in na Facebook strani Društvo za srce. S podpisom peticije bomo podprli prizadevanja evropske civilne družbe za izboljšanje življenjskih in delovnih pogojev.

 

Kontakti:

Prim. Matija Cevc, dr. med.: [email protected], 041/774-133

Franc Zalar: 051/863-300

 

Program prireditev