Izjava za javnost – Dan žil

Ljubljana, 8. 3. 2016

Izjava za javnost

Obeležitev Dneva žil nam daje priložnost, da bolje spoznamo in razumemo pomen in vlogo žil v človeškem telesu. Dokler nimamo zdravstvenih težav zaradi žil, se zdi vse dokaj preprosto. Bolezni žil so namreč lahko zelo nadležne in usodne, bistveno otežijo življenje obolelega in njegovih svojcev.

Za zdravje naših žil lahko marsikaj storimo sami. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije in Združenje za žilne bolezni slovenskega zdravniškega društva zato ob 3. Evropskem dnevu žil, 18. marca kličeta prav vsem: »Pravočasno pomislimo in ukrepajmo za boljše zdravje naših žil«.Letos  lahko oznanimo novost, saj se pri nas prvič uvaja preventivno merjenje togosti žil. O tem je na današnji novinarski konferenci govoril prof. dr. Aleš Blinc, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana in dolgoletni sodelavec Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Naše žile s starostjo postajajo vse bolj toge. Starost žil se oceni z meritvijo hitrosti pulznega vala.   Ugotovimo lahko ali so naše žile npr. bolj toge, kot bi morale biti v naši starostni skupini. Vzroki za to so različni, med njimi je tudi  vse bolj sedeč način življenja.  Togost žil povečuje tveganje za nastanek možganske kapi, srčnega infarkta in drugih srčno žilnih zapletov.

Danes togost žil že lahko merimo. Prav podatek o togosti naših žil je prvo opozorilo in hkrati klic za spremembo našega načina življenja. Togost žil bodo poskusno merili v posvetovalnici Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije ves mesec marec. Kdor pozna togost svojih žil, lahko s preventivnimi ukrepi prepreči kasnejše zaplete.

18. marca 2016 bomo meritve togosti žil (pulzni val) v Ljubljani izvajali od 10h do 17h v Posvetovalnici za srce, Cigaletova ulica 9 (Sanolabor) ter od 10h do 17h v Hipermarketu Mercator Šiška.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je na današnji tiskovni konferenci v celoti podprlo ukrepe za zmanjševanje odvisnosti od kajenja v Sloveniji in tudi prizadevanja Ministrstva za zdravje, ki vabi k javni razpravi Predloga Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov: http://www.mz.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/dokumenti_v_javni_obravnavi/  in zbira predloge sprememb in dopolnitev do 7. 4. 2016. Društvo poudarja, da so zmagovalci tisti, ki nikoli niso oziroma ne bodo začeli kaditi.

Spremembe zakonodaje in drugih predpisov so nujne in jih podpiramo. Družbe brez tobaka pa ne bomo dosegli brez neprekinjene družbene akcije v šolah in v splošni javnosti.