Obiskali smo tovarno zdravil KRKA, d. d.

Čeprav je bila vremenska napoved za 11. junij 2006 nevzpodbudna, saj je obetala hladen in deževen dan, se člani društev in podružnic Društva za zdravje srca in ožilja nismo ozirali na to. Vedeli smo, da nas v tovarni KRKA d. d. čaka topel in prijazen sprejem ter polno zanimivosti. S 12 avtobusi, zasebnimi avtomobili in domačini tudi peš se nas je več kot 700 udeležilo dneva odprtih vrat, ki so ga v Krki pripravili prav za nas.

Na dvorišču proizvodnega dela tovarne nas je najprej pozdravila predstavnica Krke, ter nam na kratko predstavila svojo matično ustanovo, dobili smo lično oblikovane zloženke in brošuro o sami tovarni, da bomo lažje sledili ogledu. Razdelili smo se v manjše skupine, po približno 15, ter se pridružili zaposlenim, ki so imeli delovno soboto prav zaradi nas.

Po obsežnem tovarniškem kompleksu, kjer smo lahko videli kar nekaj novih gradenj, smo se odpravili do oddelka Notol, kjer proizvajajo tudi zdravila za srce. Po posebnem hodniku za obiskovalce smo se kot v vesoljski ladji sprehodili mimo proizvodnih prostorov. Videli smo celoten postopek izdelave tablet oziroma kapsul, od priprave surovin do tabletiranja, pakiranja in etiketiranja. Povsod vlada izjemna čistoča, posebna skrb velja tudi vzdrževanju čistoče zraka. Po ogledu proizvodnje smo se napotili še v laboratorije, kjer preverjajo kakovost. Še posebej zanimiva je bila laboratorijska simulacija stanja v želodcu ter analiza vplivov zdravil na človeški organizem. Končni uporabniki tablet smo se res lahko prepričali, da tovarna zdravil Krka izjemno skrbi za kakovost svojih izdelkov.

Ob koncu smo bili povabljeni še v velik šotor, kjer so nas čakale kulinarične dobrote.

Gospodu direktorju Jožetu Colariču se zahvaljujemo za možnost ogleda edine slovenske tovarne zdravil. Gospe Mojci Prah Klemenčič in vsem zaposlenim pa najprej čestitamo za izredno izvedeno logistiko, saj tako število oseb, nekaterih tudi s slabšo gibljivostjo, res ni enostavno voditi po proizvodnih obratih, nato pa se jim zahvaljujemo za resnično prisrčen sprejem, dobrodošlico in koristne nasvete, ki so jih delili z nami.

Prim. Boris Cibic, podpredsednik društva, ga. Mojca Prah Klemenčič, Krka, ga. Elizabeta Bobnar Najžer, izvršna direktorica društva, g. Franc Zalar, predsednik ljubljanske podružnice (z leve)

Brin Najžer