Vabilo na kuharsko delavnico – Škofije

Bio Istra v sodelovanju z Matjažem Kološo vabi na delavnico:

Tople, zdrave jedi za hladne zimske dni

Na delavnici bomo skupaj pripravili 8 jedi: solato, juho, enolončnico, nekaj glavnih jedi in sladico. Vse sestavine, ki jih bomo uporabljali, bodo sezonske narave, rastlinskega in ekološkega izvora.
 
KJE: 14. december 2011 ob 17.00. uri, Center Sonček Elerji, Elerji 29, 6281 Škofije.

Udeleženci delavnice bodo spoznali:
– živila/surovine, ki jih uporabljamo pri pripravi zdravih jedi;
– kako izbrati/kupiti živila v poplavi številnih živil različne kakovosti;
– spoznali bomo teorijo o principih delovanja hrane na metabolizem in s tem povezan vpliv na ogrevanje telesa;
– naučili se bomo pripraviti jedi, ki ogrevajo telo na osnovi zelenjave, stročnic, žit oz. žitom podobnih semen, oreščkov ter maščob, obogatene s številnimi začimbami in zelišči;
– prehranske vrednosti, ki jih uporabljena živila vsebujejo in njihov vpliv na zdravje;
– tehnike priprave oz. predelave, ki živila med pripravo jedi ohranijo v čim bolj naravni obliki ali pa jim prehransko vrednost celo izboljšajo (namakanje in nakaljevanje semen, drobljenje, sočenje, sušenje in drugi postopki minimalne obdelave živil);
– načine časovno ekonomične in hkrati enostavne priprave zdravih jedi;
– pripomočke/aparate za predelavo in pripravo živil v zdravi kuhinji;
– teorijo o zakisanosti, njenih vplivih na zdravje, razlike med posameznimi živili in na tej osnovi sestavljene jedilnike;
– pomembnost ekološke pridelave hrane in sezonske izbire živil;
– možnosti, kako v vsakodnevni prehrani povečati delež životvornih in minimalno predelanih živil.

Matjaž Kološa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije s pedagoško-andragoško izobrazbo ima dobrih dvajset let izkušenj s pripravo zdravih jedi. V okviru lastne znamke »Matjaževa kuharija« že nekaj let širi zavest o pomenu zdrave prehrane in izvaja kuharske delavnice ter predstavitve, degustacije, promocije, svetovanja, predavanja o zdravi prehrani in zdrave pogostitve. Za različne revije in spletne strani piše članke ter ustvarja nove recepte. Je soavtor knjige Zmote in resnice o osteoporozi.

Delavnica zajema sodelovanje pri pripravi jedi in degustacijo.

Vabljeni!

Cena triurnega tečaja je 30 € na osebo.

Informacije in prijave sprejemamo po telefonu: 040-571-477 (Tjaša) ali na [email protected].