Dobrodelna akcija Javnega podjetja Žale Društvu za srce

sreda, 26. 10. 2011

Javno podjetje Žale v sodelovanju s Svečarstvom Jurkovič ob 1. novembru že osmo leto zapored organizira dobrodelno prodajo sveč.

Dobrodelna prodaja sveč bo na dobrodelni stojnici pred cerkvijo Svetega Križa na Plečnikovih Žalah potekala od 28. oktobra do 2. novembra 2011. Zbrana sredstva bodo namenili Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije, programu za otroke s prirojenimi srčnimi napakami.

Izkupiček od letošnje dobrodelne prodaje sveč bo porabljen za prevod, oblikovanje, pripravo na tisk, tisk in distribucijo knjižice Anina operacija in priloge Srčkovega dnevnika, ki sta namenjena staršem in njihovim otrokom s prirojenimi srčnimi napakami.
Knjižica na poljuden način predstavi postopek sprejema v bolnico, priprave na operacijo in post-operativno spremljanje otroka do odpusta iz bolnice. Spremljajoči “Srčkov dnevnik” pa je nekakšen delovni zvezek, v katerem lahko otrok “spremlja” svojo situacijo (pobarva termometer, koliko vročine so mu izmerili, nariše kaj je sanjal med operacijo…).
Knjižici bosta obogatili paket »Prisrčno dobrodošli«, ki ga starši novorojenega otroka s prirojenimi srčnimi napakami prejmejo v porodnišnici.
Rojstvo otroka s prirojenimi srčnimi napakami namreč mobilizira celo družino in prav vsi njeni člani potrebujejo pomoč. Izdaja omenjene knjižice in priloge pomeni velik napredek pri pomoči družinam otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

V Sloveniji se vsako leto rodi okrog 200 otrok s prirojenimi srčnimi napakami, približno polovica jih potrebuje vsaj eno operacijo že v prvih letih življenja. Odstotek preživetja do polnoletnosti je 95%. Po ocenah v Sloveniji živi okrog 17.000 ljudi s prirojenimi srčnimi napakami, v Evropi pa okrog 5 milijonov ljudi.

Do sedaj so izkupiček dobrodelnih akcij Javnega podjetja Žale namenili zvezi Europa donna za nakup mamotona, zvezi Sonček za ureditev varstveno delovnega centra v Ljubljani, Zvezi prijateljev mladine za projekt »Po Kekčevih stopinjah«, fundaciji Naj bo otrok, za izvedbo svetovalnih programov, Medgeneracijskem društvu za kakovostno starost Ljubljana, ki je z zbranim denarjem organiziralo medgeneracijsko srečanje članov društva , zavodu Varna pot za izvedbo programov zavoda ter Zavodu za oskrbo na domu Ljubljana za nakup koles.