Svetovni dan srca so obeležili tudi v Zdravilišču Radenci

Svetovni dan srca so obeležili tudi v Zdravilišču Radenci

 V Zdravilišču Radenci je konec septembra potekala dvodnevna obeležitev svetovnega dneva srca, ki so jo v zdravilišču pripravili skupaj z Vzajemno, zdravstveno zavarovalnico, in Območno enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v Murski Soboti.Dobro obiskana prireditev, v okviru katere je aktivno sodelovalo več kot petsto udeležencev, potrjuje uspešnost skupnih prizadevanj na področju spodbujanja preventive in zdravega življenjskega sloga.

Srčno-žilna obolenja so tako v Sloveniji kot v Evropski uniji najpogostejši vzrok za umrljivost in eden glavnih krivcev za odsotnost z delovnega mesta. Zato je namen vsakoletne obeležitve svetovnega dneva srca, ki je konec septembra potekalo v več kot sto državah po svetu, širše osveščanje o pomenu in prednostih preventive ter zdravega življenjskega sloga. Temu so se s partnerji pridružili tudi v Zdravilišču Radenci in 30. septembra ter 1. oktobra organizirali številna strokovna predavanja, okroglo mizo na temo »Dejavniki tveganja ter preventiva na področju srčno-žilnih obolenj in vpliv na absentizem«, manjkale pa niso niti številne spremljevalne aktivnosti.

Strokovni del programa je zaznamoval prvi dan programa, ko je Andrej Vugrinec, dr. med. spec. internist, iz Zdravilišča Radenci predaval na temo »Dejavniki tveganja in preventiva srčno-žilnih obolenj«, temu je sledilo strokovno predavanje dr. Matjaža Ravnikarja, mag. farm., na temo »Uporaba zdravil in prehranskih dopolnil pri boleznih srca in ožilja«. Strokovna predavanja so zaokrožili z okroglo mizo, na kateri so dr. Matjaž Ravnikar, mag. farm., Tatjana Krajnc Nikolić, vodja za zdravstveno statistiko na Zavodu za zdravstveno varstvo Murska Sobota, Ivan Tibaut, direktor območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v Murski Soboti, in Mladen Kučiš, direktor Zdravilišča Radenci, govorili o dejavnikih tveganja in preventivi na področju srčno-žilnih obolenj ter vplivu na absentizem.

Blizu dvesto obiskovalcev si je pod strokovnim vodstvom zdravstvene službe Zdravilišča Radenci izmerilo krvni tlak, sladkor in holesterol v krvi, potekale so medgeneracijske delavnice na temo »Delam s srcem«, program pa so popestrile tudi otroške maskote Zdravilišča Radenci in Vzajemne. 

Nasvete in priporočila na področju preventive so drugi dan udejanili tudi v praksi.  Na pet kilometrov dolgi družinski pohod »Za zdravo srce« se je odpravilo sedemdeset pohodnikov, več kot petdeset tekačev pa je po okoli petkilometrski trasi teklo pod sloganom »tečem za zdravo srce, ne za dober čas«. Pohodniki in tekači ter ostali obiskovalci so se razgibali tudi na »srčkovi vodni aerobiki« v zdraviliškem termalnem kompleksu, med drugim so obiskovalci lahko preizkušali tudi športne copate in ure ter pridobili koristne nasvete o zdravi prehrani in zdravem življenjskem slogu.