Svetovni dan srca 2011 je za nami

Prešernov trg 24. septembra 2011

Tudi letošnja osrednja prireditev ob svetovnem dnevu srca je potekala na Prešernovem trgu. Mimoidoči so si lahko ogledali predstavitve zdravstveno informacijskih gradiv na stojnicah, si izmerili krvni tlak ter holesterol, trigliceride in sladkor v krvi, opravili meritve EKG in saturacije (nasičenost kisika v krvi), si ogledali prikaz športnih aktivnosti, namenjene vsem članom družine.

Animatorji in izkušeni vaditelji OTOKA ŠPORTA (www.otok-sporta.si) so pripravili aerobne športne aktivnosti namenjene vsem članom družine. Mimoidoče smo povabili, da so se nam pridružili, se razmigali in naredili majhen a pomemben korak za svoje zdravje. Pri vadbi so sodelovale predvsem mlade družine z majhnimi otroki, ki so dogajanje na Prešernovem trgu kar dobro popestrili.

(besedilo in fotografije: Sandra Kozjek in Nataša Jan)

         

Šmarna gora 25. septembra 2011

Naš program je tradicionalno potekal od 9. do 17. ure, vendar so meritev željni obiskovalci čakali merilne ekipe že ob njihovem prihodu. Vsebinski del programa je bil letos usmerjen v meritve in svetovanje. Izkušene merilne ekipe so poskrbele, da ni bilo čakalnih vrst in da so se lahko v sproščenem pogovoru še poglobili osebni stiki z merjenci. Pogoji dela so bili zaradi ustrežljivosti gostiteljev zelo dobri. Podrobni številčni podatki o opravljenih meritvah se nahajajo v arhivu Posvetovalnice Društva.*

Že na samem začetku programa je izvršni direktor Društva Franci Zalar zbrane nagovorili in jim posredovali nekatere pomembne informacije v povezavi z Društvom in njegovim poslanstvom Opozoril je na najpomembnejše korake, ki jih lahko preventivno izpeljemo v družinah, da bo naše življenje tudi v starosti kakovostno in izpolnjeno ter da bomo skrajšali čas odvisnosti od stalne zdravniške pomoči. Na pomen gibanja je opozoril z lastnim zgledom, saj se je s Šmarne Gore odpravil na Rožnik, obiskat in pozdravit obiskovalce ter merilne ekipe še na tej priljubljeni višinski točki nad Tivolijem.
 
V nadaljevanju dneva pa ga je dopolnil podpredsednik Društva primarij dr. Boris Cibic, ki  je tokrat že v vlogi 90-letnika, na šmarnogorskem stopnišču natrosil zbranim prigrišče življenjskih modrosti za vsak dan. Družbo so mu delali člani priznanega okteta Deseti brat, ki so pred tem imeli koncert v Šmarnogorski božjepotni cerkvi. Prav kulturna nota je že vsa leta stalnica naših prireditev na Šmarni Gori, s čemer sporočamo, da je srcu vredno privoščiti le najboljše… Na tem mestu poudarjam, da smo z našim nastopom, ki poleg strokovnosti postavlja v ospredje človeško noto, (p)ostali prepoznavni med vedno širšim krogom obiskovalcev Šmarne gore. Zato smo dobrodošli tudi naslednje leto, na 13. izvedbi. 

Že leta 2007, ko je bila ob Svetovnem dnevu srca prav tako ciljna skupina družina, smo v zaključnem poročilu opozorili na nekatere pomanjkljivosti, ki bi utegnile z leti preit v rutinsko izvedbo, s tem pa v zmanjšano zanimivost za obiskovalce. Zato se moramo čim prej natančno dogovorit, kaj bo naslednje leto poleg že tradicionalnih vsebin  naša »udarna tema prireditve«, na katero se lahko naveže koga od pokroviteljev. Še v večji meri pa moramo promovirat članstvo v našem društvu (predvsem med mladimi družinami), saj nam le-to na eni strani zagotavlja stabilnejše in dolgoročnejše delovanje, po drugi strani pa navezavo na ciljno populacijsko skupino, ki ji je vredno namenjati energijo in čas preko preventivnih dejavnosti.

(besedilo in fotografije: Stanislav Pinter)

         

Rožnik 25. septembra 2011

Svetovni dan srca smo praznovali tudi na Rožniku v nedeljo, 25.9., kjer smo obiskovalcem – družinam vseh generacij – ponudili meritve krvnega tlaka, srčnega utripa in saturacije ter meritve holesterola in glukoze v krvi. Pohodniki so bili deležni tudi zdravstvenih nasvetov. Prejeli so knjižice in revije Za srce, ki so jih z veseljem prebirali. Celo najmlajši so z zanimanjem listali po naših revijah in z navdušenjem spremljali merjenje krvnega tlaka in srčnega utripa, kar dokazujejo fotografije.

(besedilo in fotografije: Jasna Jukič Petrovčič)