Svetovni dan srca 2011

Svetovni dan srca z letošnjim letom praznujemo 29. septembra

Od leta 2000, ko smo pričeli s Svetovnim dnevom srca, je bil ta na zadnjo nedeljo v mesecu septembru. Z letošnjim letom se je to spremenilo, saj ga odslej vedno praznujemo na 29. september.

Svetovna zveza za srce (World Heart Federation) vsako leto izbere drugo področje obeležitve tega dneva s ciljem k zmanjšanemu obolevanju za boleznimi srca in ožilja, ki so pri nas in v ostalem razvitem svetu najpogostejši vzrok smrti.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije se s praznovanjem 12. Svetovnega dneva srca pridružuje več kot 100 državam po vsem svetu z željo okrepiti javno zavest in spodbuditi k preventivnim ukrepom, ki vodijo v zmanjšanje bolezni srca in ožilja. Vsako leto umre zaradi bolezni srca in ožilja preko 17,1 milijona ljudi. 82% – om prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in možganske kapi bi se lahko izognili, če bi odpravili glavne dejavnike tveganja: kajenje, nezdrava prehrana in telesna nedejavnost.

»En svet, en dom, eno srce«, je letošnje geslo Svetovnega dneva srca, tema je skrb za zdravje in zdravo srce, predvsem v družini. Skrb za zdrav način življenja, za lastno zdravje in zdravje srca, se začne v najzgodnejših letih življenja, v krogu družine, kasneje tudi vrtca, šole in traja skozi vse življenje. Družina je najmočnejša pri oblikovanju odnosa do zdravega načina življenja in pri zagotavljanju zdravega življenjskega sloga, zdravega srca vseh družinskih članov. Družina je prvo in odločujoče mesto za razvoj zdravih življenjskih navad pri otrocih, da bodo tudi v kasnejših življenjskih obdobjih skrbeli za svoje zdravje z zdravimi življenjskimi navadami in odločitvami.

 

  Naj bo letošnji Svetovni dan srca izziv za načrtovanje takšnega družinskega življenja, ki bo vaš dom spremenilo v hram zdravja.

        V družini sprejmite naslednja pravila: 

        –  prepoved kajenja, za izboljšanje vašega zdravja in zdravja vaših otrok. Najbolje je prenehati kaditi ali pa vsaj ne kaditi v stanovanju, ampak zunaj.

     v hladilniku in shrambi imejte živila, iz katerih boste lahko na ustrezen način pripravili dobre in zdrave obroke hrane, z veliko zelenjave in sadja, s čim manj soli in nasičenih maščob.

     – bodite redno telesno dejavni: v družini omejite čas, ki ga preživljate pred televizijo in računalnikom na manj kot 2 uri dnevno, bodite čim več zunaj – cela družina naj se odpravi na kolesa, pohod, izlet ali se preprosto igra na vrtu oz. dvorišču. Namesto z avtom, se na krajše razdalje odpravite s kolesom ali peš.

     – družinski članih različnih generacij, se veliko pogovarjajte med seboj izmenjujte mnenja, izkušnje, dogodivščine, občutke in si skušajte pomagati in se razumeti.      

    Ali veste za svoje številke? Obiščite zdravnika ali se oglasite npr. v Posvetovalnici Za srce, kjer vam bodo izmerili krvni tlak, holesterol in sladkor v krvi, obseg pasu, izračunali indeks telesne mase (ITM) in povedali, kakšna je vaša verjetnost, da zbolite za srčno-žilno boleznijo. Ko boste oboroženi s temi podatki, lahko naredite načrt za izboljšanje zdravja svojega srca. Načrt lahko tudi napišete in doma pritrdite na steno, da vam bo kot opomnik, vedno na očeh.

Poučite se o znakih srčnega infarkta in možganske kapi. V primeru takšnega dogodka v družini, znakov pri kateremu od družinskih članov, takoj poiščite nujno zdravniško pomoč (telefonska številka 112). V veliko pomoč vam bo znanje temeljnih postopkov oživljanja odraslih in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok, ki ga lahko pridobite na odličnih tečajih Društva za zdravje srca in ožilja, telefon za informacije in prijavo: 01/234 75 55.

 

Ob svetovnem dnevu srca organizira Svetovna zveza za srce s svojimi člani in partnerji po svetu številne dejavnosti: pohode, teke, javna posvetovanja, znanstvene forume, razstave, koncerte, športna tekmovanja – o tem lahko več preberete na spletni strani www.worldheartday.org.

 

V Sloveniji bomo Svetovni dan srca obeležili s prireditvami, ki bodo potekale skozi ves september, deloma še tudi v oktobru:

          20. september : novinarska konferenca ob Svetovnem dnevu srca v Ljubljani

          10. september: v Novem mestu bo Tradicionalni pohod Za srce, po Štukljevi poti (12 km) in po Andrijaničevi poti (4 km)

          17. september med 10. in 16. uro: Gorenjska podružnica za zdravje srca in ožilja ter Hit Alpinea Kranjska Gora vas vabita na aktivnosti ob Svetovnem dnevu srca, ki bodo potekale med 10. in 16. uro v hotelu Špik v Gozd Martuljku

          24. september od 9. do 13. ure: osrednja prireditev na Prešernovem trgu v Ljubljani (meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi, možen bo posnetek EKG, zdravstveno vzgojno svetovanje, predstavitev zdravstveno – informacijskih gradiv na stojnicah, zabavne igre, idr.)

          24. september do 3. oktober: razstava o srcu v Zgodovinskem atriju Mestne hiše

          24. september ob 11 uri:  Podružnica Celje bo pripravila predavanje »En dom, eno srce, ena gora« na Gori – Št. Jungert. Po predavanju bo degustacija zdrave hrane in pijač. Ob 9. uri: pohod na »Goro« Kunigundo

          24. september ob 8.30 uri: pohod na Remšnik, podružnice za Koroško z zbirališčem v Vasi pri Sp. Vižingi

          24. september: test telesne zmogljivosti v hitri hoji na 2 km bo po “srčni poti” pri Osnovni šoli Miklavž na Dravskem polju

          25. september,  test telesne zmogljivosti v hitri hoji na 2 km bo po “srčni poti” v Mestnem parku v Mariboru

          25. september od 11. do 15. ure: na Rožniku bodo meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi

          25. september od 9. do 17. ure: tradicionalni dogodek na vrhu Šmarne gore (meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi, preventivni in zdravstveni posveti z zdravniki, prikazi temeljnih postopkov oživljanja, svetovanje o zdravem načinu življenja)

          26. september ob 16. in 17. uri: Dan odprtih vrat bo že tradicionalno na Oddelku za kardiologijo in angiologijo UKC Maribor. Vabljeni na slikovno predstavitev in voden ogled oddelka in funkcionalnih enot s sodobno diagnostiko srčno-žilnih bolezni.

          29. september: koncert Lekovega pevskega zbora v cerkvi Sv. Florjana v Ljubljani

          pohodi, predavanja, delavnice, prispevki v medijih po vsej Sloveniji

          1. oktober: obeležitev Svetovnega dneva srca podružnice za Severno Primorsko pripravila v soboto, 1. oktobra, v dvorani in avli Mestne občine Nova Gorica. Vabljeni v velikem številu, pripravljamo zanimiv, poučen in pester program

          2. oktober ob 8. uri: Tradicionalni pohod ob Svetovnemu dnevu srca: Podgorje – Slavnik, ki ga organizira podružnica za Slovensko Istro

          organizacija radijskih in tv oddaj na temo svetovnega dne »En svet, en dom, eno srce«

          organizacija športnih aktivnosti ob Svetovnem dnevu srca – v Mariboru bodo organizirali tekmo med starši in otroci

          natečaj za najboljši spis na temo »Kako zdravo živimo v naši družini?«, za 4. in 5. razred osnovne šole. Najboljši spisi bodo objavljeni v revijah Za srce, letnik 2012

          posredovanje zgibank in plakatov »Svetovni dan srca 2011« osnovnim šolam, da lahko na roditeljskih sestankih v septembru, obvestijo starše o pomenu njihovega vzora in usmerjanja družine v zdrav življenjski slog vseh družinskih članov

          načrtovane so prireditve (predavanja, delavnice, pohodi, oddaje po lokalnih TV in radiu, idr.) po vseh podružnicah Društva za zdravje srca in ožilja, po Sloveniji.

 

mag. Nataša Jan, univ.dipl.biol., Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije