Uspešna zdravstvena akcija Društva za srce v Zavodu Zarja

Uspešna preventivna zdravstvena akcija Društva za srce v Zavodu Zarja 

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je v Zavodu Zarja v Ljubljani, kjer se ukvarjajo z ljudmi po poškodbi glave, izvedlo tedensko akcijo v sklopu valentinovega »Valentinovo – skrb za srce tudi na zdrav način«.

Organizirali smo predavanje z delavnico o vsakdanji skrbi za zdravo srce, kjer smo zajeli naslednje teme: skrb za zdravo srce, dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja, zdrava prehrana, pomen gibanja in pomen nekajenja. Uporabniki zavoda so predavanja zelo zavzeto spremljali in povedali marsikatero lastno izkušnjo. Podjetje Unilever je podarilo majice, ki so se jih uporabniki zavoda zelo razveselili.

Študentje medicine so pripravili prikaz temeljnih postopkov oživljanja, prikaz pravilne odstranitve tujka iz dihal in uporabo avtomatskega defibrilatorja na lutki. Uporabniki so z velikim zanimanjem spremljali prikaze in različne situacije temeljnih postopkov oživljanja.

Strokovna ekipa je opravila meritve krvnega tlaka, utripa, glukoze v krvi ter snemanje ekg, kjer nam je strokovno pomoč nesebično in hitro ponudilo podjetje DIAFIT. Uporabnikom smo razložili njihove izvide, ki so jih prejeli na licu mesta  in jim dali napotke za ohranitev ali za izboljšanje zdravja glede bolezni srca in ožilja.

Podjetje Fidimed je za uporabnike pripravilo drobne pozornosti, ki so jim polepšale dan.

 

Akcijo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije ocenjujemo kot zelo uspešno in se že  veselimo nadaljnjega skupnega sodelovanja, saj smo na ta način pokazali skrb za ljudi, ki imajo zaradi poškodbe glave kar nekaj težav v vsakdanjem življenju.

 

Jasna Petrovčič, prof.zdr.vzg.