Napovednik dogodkov Društva za zdravje srca in ožilja

NAPOVEDNIK DOGODKOV PO SLOVENIJI

Telovadba za zdravo srce

Za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije skupaj s ŠD GIB Ljubljana v Šiški organiziramo vodeno vadbo, ki poteka dvakrat tedensko v dopoldanskem času. Vadečim ponujamo raznovrstno vadbo, kjer se v dobri družbi in v prijetnem vzdušju razgibavajo in krepijo svoje telo in s tem prispevajo k boljšemu psihofizičnemu počutju. Vadba je raznolika in zanimiva, sestavljena iz različnih razteznih, krepilnih in sprostilnih vaj, prilagojena starosti, sposobnostim in zdravstvenim posebnostim vadečih.

Ugodnost: člani Društva za zdravje srca in ožilja ne plačajo letne članarine (identificirate se s člansko izkaznico), ampak samo mesečno vadnino. Vadba poteka v 4 skupinah, v ŠD Gib in jo bo vodila Barbara Sluga, prof. ŠVZ po naslednjem urniku:


ponedeljek – sreda 9.00 – 10.00
ponedeljek – sreda 10.00 – 11.00
torek – četrtek 9.30 – 10.30 (nadaljevalna skupina)

 Prvi obisk je brezplačen, vljudno vabljeni!

Informacije in prijava: Športno društvo GIB Ljubljana Šiška, Drenikova 32, 1000 Ljubljana, telefon: 01/514 13 30. Več si lahko ogledate na http://gib-sport.com


Predavanja so vsako prvo sredo v mesecu ob 17. uri v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

– 3. november ob 17. uri: Majda Povše, mag.farm.spec.: »Varna in pravilna uporaba zdravil«

– 1. december ob 17. uri: Doc. dr. Mitja Lainščak, dr. med.”Srčno popuščanje”.

– 5. januar 2011: doc. dr. Samo Vesel, dr. med.: ”Diagnostika strukturnih srčnih napak in motenj srčnega ritma med nosečnostjo”

 Srčna pot Becel po Golovcu

vsak prvi torek v mesecu voden pohod po Srčni poti Becel po Golovcu.

– 2. november ob 16. uri

– 7. december ob 16. uri

Start je na Rakovniku, ob nogometnem igrišču Krim (Pot k ribniku). Pot je speljana nad rakovniško cerkvijo do Zvezdarne in zavije navzdol proti Litijski cesti. Pred zvezdarno si je možno izmeriti krvni tlak. V primeru slabega vremena meritve krvnega tlaka odpadejo.

Naredite nekaj dobrega za svoje srce! Vse dodatne informacije: 01/234 75 55.

Meritve krvnega tlaka, holesterola in glukoze na Rožniku pod pokroviteljstvom podjetja Unilever, d.d.

vsako prvo nedeljo v mesecu od 11. do 15. ure:

– 7. november

– 5. december

           

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med.

vsak delovni dan, od 12. do 14. ure: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031/334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).

Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9

Meritve gleženjskega indeksa!

Vljudno vabljeni na meritve gleženjskega indeksa, ki je pokazatelj prehodnosti arterij na spodnjih okončinah. Je osnovna presejalna metoda, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin. Meritve izvajamo v času uradnih ur Posvetovalnice za srce, Cigaletova 9, Ljubljana.

T: 01/234 75 55, E: [email protected].,

– ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa, zdravstveno vzgojno svetovanje

– sreda, od 11. do 15. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa, zdravstveno vzgojno svetovanje, svetovanje o zdravem načinu prehrane.

Posvetovalnica za srce, pasaža Maxi, živilska prodajalna

– torek, od 10. do 12. ure in od 16. do 18. ure meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi

– četrtek, od 10. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi

– sobota, od 10. do 13. ure : meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi

vsak torek od 18. do 20. ure: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce.

Posvetovalnica za srce, prostori Bazilice-zel, Citypark v Ljubljani

– četrtek, od 16. do 18. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.

– sobota,  od 11. do 13. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima. Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

 

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

– ob ponedeljkih in četrtkih od 17. do 20. ure: kardio fitnes na Cankarjevi 60 v Novi Gorici.

– vsako tretjo soboto v mesecu ob 10. uri: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, zbirališče pred okrepčevalnico Panovec.

– tečaj temeljnih postopkov oživljanja in seznanitev z uporabo defibrilatorja (bodo v kletnih prostorih Zdravstvenega doma Nova Gorica), prijave na T: 031/818 530 (Tjaša Mišček).

– predavanja v Tolminu, Novi Gorici in Ajdovščini. O vsebini in terminu bo podružnica določala sproti in obveščala pravočasno.

– Informacije o vseh aktivnostih podružnice: [email protected], T: 031/818 530 (Tjaša Mišček).

PODRUŽNICA CELJE

– vsak ponedeljek, ob 15. uri: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Pričetek hoje pri kipu splavarja v celjskem mestnem parku.

Posvetovalnica za srce, Glavni trg 10, Celje

T: 03/543 44 21, 041/725 163

– vsak torek, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Med 17. in 19. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.

– vsako soboto, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.

 

PODRUŽNICA ZA GORENJSKO

24. novembra 2010, ob 19.uri: Gorenjska podružnica Društva za srce vas vabi v gostilno Arvaj v Kranju kjer pripravlja predavanje  z naslovom Bolečina v prsnem košu. Predaval bo zdravnik specialist Robert Marčun. Vabljeni !

 

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

  26. oktober: meritve gleženjskega indeksa (pokazatelja prehodnosti arterij na spodnjih udih) v prostorih podružnice na Glavnem trgu 10 v Novem mestu, od 9. ure naprej. Cena meritve je za člane 5 EUR, za nečlane pa 7 EUR. Prijava je obvezna, zato čim prej pokličite na T: 07/337 41 71 ali 040/863-513!

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mesto

T: 07/337 41 71, E: [email protected]

– vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Posvet z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej.

PODRUŽNICA KRAS

– 16. november ob 17. uri: ne pozabite na vsakoletno tradicionalno prireditev ” Za zdrava srca Krasa ” v Kosovelovem domu v Sežani. Z meritvami v preddverju od 15. ure dalje.

– 21. november ob 9. uri: pohod v Gropado. Zbirališče in start ob 9. uri izpred hotela Maestoso v Lipici. Ogled orleške smodnišnice, naravnega okna, osamelcev in drugih kraških pojavov. Druženje v Gropadi z zamejci in italijanskimi somišljeniki.

Verjetno na eno od nedelj v decembru (odvisno od vremena) pohod v Glinščico, v spomin na Zdravka Papeža. Zbirališče in start na nekdanjem mejnem prehodu Lipica. Ogled naravnega rezervata Glinščice v Italiji.

 

Toplo vabljeni v čim večjem številu vsi zainteresirani. Pohodi so primerni za vse starostne skupine od otrok do starejših oseb. Članstvo ni potrebno.

Vodja večine pohodov je Ludvik Husu. Informacije: Ludvik Husu, T.: 041/350713) ali Ljubislava Škibin T.: 040/900021- v popoldanskem času).

Za okvirno prijavo (ki pa ni potrebna) in informacije pokličite ali pošljite sporočilo: T.: 040/90 00 21 vsak dan po 15 uri.

Veselimo se druženja z vami!

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

Vsaka druga nedelja v mesecu, ob 8. uri: pohod »Za srce in dušo«. Člani Društva za srce, podružnice za Slovensko Istro in tudi drugi občani tega področja, so lahko ponosni, da imajo v svoji okolici več prijetnih pohodnih poti ZA SRCA.

Ene so označene s srčki, druge pa prehodijo z vodnikom, Darkom Turkom. Pohodne poti so speljane so tako, da so primerne za hojo v vseh letnih časih, za vse zdrave ljudi. Društvo se zaveda, da je treba preventivno delovati na področju rekreacije. Temu so namenjene te poti in pohodi. Nekatere označene poti so speljane tako, da jih je možno, glede na zmožnosti posameznika, tudi krajšati. Na pohod ste vabljeni vsi, ki želite nekaj narediti zase ter spoznati ISTRO in KRAS.

Zbirno mesto je vsakokrat na parkirišču pri VINAKOPER na parkirišču MERKUR v Kopru. Odhod je ob 8. uri z osebnimi avtomobili do izhodišča poti, kamor se vrnemo po okoli 5 urah (3-4 ure hoje in 1 ura počitka, malice, seznanjanje z zgodovino in zanimivostmi krajev, ki jih bomo obiskali razlage itd.). Pohode vodi Darko Turk, T.: 040/564 800. Priporočljiva je primerna obutev! Vabimo vas, da se nam pridružite.

Pohodi:

– 14. november ob 8. uri:  Pomjan – Supotski slap – Poljane nad Šmarjami – Pomjan

– 12. december ob 8. uri: Idila – Nova vas – Padna – Drnica – Idila


Vsako sredo, ob 15. uri: hoja po okolici Kopra. Zbor pohodnikov je pri trgovini Mercator v Semedeli (avtobusno postajališče za podrtimi Slavnikovimi garažami). Pohod traja približno 1 uro. Pokličite tel. 031 672 851 in se nam pridružite!

Posvetovalnica za zdravo prehranjevanje, Zdravstveni dom Izola

– vsak drugi ponedeljek v mesecu v popoldanskem času: vodja posvetovalnice: višja predavateljica mag. Tamara Poklar Vatovec, univ. dipl. inž. živilske tehnologije. 

 

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

– 28. oktober: predavanje-v Mozirju: Življenjski slog in zdravje, Majda Zanoškar, dipl. m.s. kot svet. za spec. klin. dietetiko

– 30. oktober ob 9.30 uri: pohod, zbiranj na avtobusni postaji Dravograd. Ogled dvorca   Bukovje ter razstava. Sprejemamo predloge za program 2011. Vodi Jožica Heber, T.: 040/296 140.

 – 20. november: po poteh Remšnika, zberemo se na parkirišču v Vasi. Vodi Franjo Kniplič,T.: 041 332 939.

 – 1. december ob 12.30. uri:  Novoletni sprejem. Kosilo ob 13. uri v dvorani upokojencev (pri občini) v Slovenj Gradcu. Ogled filma: Koroški srčki. Utrinki iz naših pohodov. Zaželena aktivna udeležba. Prijave zberejo člani UO. 

– 11. december ob 9.30. uri: pohod. Zberemo se  pri bencinski črpalki na Ravnah na Koroškem ob 9.30 uri. Pohod bo po Malgajevi poti, kjer obiščemo spomenik padlih za Slovenijo –  generala in pesnika Rudolfa Maistra. Kosilo. Pohod vodi Đuro Haramija, T.: 041/ 325 090.

 

Posvetovalnica za srce, bolnišnica Slovenj Gradec

– vsako sredo, od 14. do 17. ure: posvetovalnica za srce v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec na internem oddelku v drugem nadstropju, T: 02/882 35 17 ali 02/882 34 00. Vaša predhodna naročila sprejemamo od 14. do 14.30 ure.

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE

Za osvežitev spomina vam najprej navajamo vnaprej dogovorjene termine meritev krvnih vrednosti (krvnega pritiska, trigliceridov ter holesterola in sladkorja v krvi) in svetovanje, ki poteka skozi vse leto (razen julij in avgust), in sicer:

Vsako prvo soboto v mesecu v prostorih Društva upokojencev Maribor Center, med 8. in 12. uro, Slomškov trg 5, Maribor;

Vsak prvi torek v mesecu v prostorih Društva upokojencev Tabor, med 8. in 12. uro, Gorkega ul. 48, Maribor in

Vsako prvo sredo v mesecu v prostorih mestne četrti Pobrežje med 8. in 12. uro, Kosovelova ul. 11, Maribor.

Predavanja za mlade na temo zdrave prehrane, gibanja in razvad, ki negativno vplivajo na zdravje, so pritegnila pozornost, ne samo v Mestni občini Maribor, ampak tudi širše in jih bomo tako, po dogovoru z ravnatelji osnovnih šol, nadaljevali tudi v tekočem šolskem letu.

V drugem polletju tega leta bomo tudi z vrsto predavanj sodelovali z Društvom za zdrav način življenja GLOG Miklavž na Dravskem polju v projektu »Živimo zdravo«.

Vidno vlogo v našem programu dela ima seveda projekt Temeljnih postopkov oživljanja, ki ga je naše društvo začelo izvajati prvo v Sloveniji. V jesenskem času bomo tako nadaljevali s tečaji TPO, usklajenimi z novimi evropskimi smernicami.

V kolikor nam bo vreme naklonjeno, se bomo tudi letos, 9. oktobra 2010, s startom med 9. in 9.30. uro izpred cerkve v Kamnici, podali na tradicionalni pohod na Urban.

Vse akcije in prireditve Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje redno objavljamo v dnevniku VEČER, na Regionalni radijski postaji Maribor  in na krajevno običajen način v Mestni občini Maribor in občinah Podravja.

Pokličete  nas lahko tudi po telefonu na štev. 02/228 22 63 v času uradnih ur na sedežu društva v Mariboru, Partizanska cesta 12/II, ki so:

– vsak ponedeljek od 8. do 12. ure   in

– vsako sredo od 15. do 18. ure,

ali pa nam pošljete elektronsko pošto na naslov [email protected].