Svetovni dan srca 2010 – sporočilo za javnost

Svetovni dan srca – 26. September 2010

DELAM S SRCEM je letošnja geslo svetovnega dneva srca. S tem geslom Svetovna federacija za srce (WHF) poziva k učinkovitejši preventivi bolezni srca in ožilja še posebej na delovnih mestih, kjer večina prebivalstva preživi najaktivnejši del življenja. Bolezni srca in ožilja ter možganska kap ne poznajo ne časa,ne kraja, ne starosti in ne stanu. Pokopljejo največ ljudi v razvitem svetu, mnogim pa zelo spremenijo način življenja.

 
1.Predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije prim. Matija Cevc, dr. med. kot predstavnik civilne družbe in predsednik Združenja kardiologov Slovenije prof. dr. Miran Kenda, dr. med, kot predstavnik slovenske kardiološke stroke se ob tej priložnosti obračata na slovensko javnost s posebno poslanico (priloga), v kateri izražata prepričanje, da v Sloveniji lahko naredimo še veliko in s tem zmanjšamo družbeno breme teh bolezni, zmanjšamo število prezgodnjih smrti in dvignemo kvaliteto življenja. Tudi v največji krizi ne smemo pozabiti na zdravje srca in ožilja.2.Srčne aritmije oz. motnje srčnega ritma so resen zdravstveni problem. Pri atrijski fibrilaciji (AF), zaradi nenormalne električne aktivnosti srčnih preddvorov srce bije hitro in neenakomerno. Atrijska fibrilacija poveča tveganje za možgansko kap za 5 krat, srčno popuščanje 2-3 krat in smrt za 2 krat. Bolniki z AF potrebujejo tudi bistveno pogostejše preglede pri zdravniku (poprečno 10-14 krat letno).Dejavniki tveganja, ki vodijo v razvoj atrijske fibrilacije, so visok krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk (predvsem bolezni mitralne zaklopke) in koronarna bolezen. Poleg tega so za razvoj AF bolj ogroženi starejši ljudje, bolniki s čezmernim delovanjem ščitnice, debeli bolniki in tisti, ki uživajo alkohol.
Najpogostejši simptomi AF so hitro, neenakomerno utripanje srca, razbijanje srca oz. nelagodje v prsih, kratka sapa, vrtoglavica in/ali zmerna do huda bolečina (tiščanje) v prsih.

Atrijska fibrilacija je najpogostejša motnja srčnega ritma. Raziskave kažejo, da ima to motnjo 5% prebivalcev,  starejših od 65 let, in kar 10% tistih nad 80 let starosti. Povedano drugače: med 40 let starimi bo v  prihodnosti AF dobil eden od štirih. Ocenjuje se, da ima v Sloveniji AF okoli 20.000 prebivalcev. Ker se prebivalstvo Slovenije stara, bo število teh bolnikov v prihodnosti skokovito naraščalo. Ob svetovnem dnevu srca vabimo vse, da se pridružijo našemu klubu atrijske fibrilacije. S posebnim programom bomo pomagali premagovati tegobe, ki jih prinašajo srčne aritmije.

3.Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije predlaga tudi ukrepe za izboljšanje pogojev zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Društvo za zdravje srca in ožilja izraža vso podporo predlogu za urejanje antikoagulantnega zdravljenja za otroke na domu, ki je bil podan Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije s strani Službe za kardiologijo Pediatrične klinike v Ljubljani. Gre za majhno skupino otrok iz vse Slovenije, ki sedaj prihajajo na kontrole na Pediatrično kliniko v Ljubljani. Ob vsakem obisku je eden od staršev upravičen do bolniške odsotnosti in povračila potnih stroškov. Predvsem pri dojencih in majhnih otrocih so potrebne zelo pogoste kontrole, saj pri njih zaradi nizke telesne teže pogosto prihaja do popolnega iztirjenja antikoagulantnega zdravljenja. Ob tem so otroci v tej starosti zaradi nezanesljive hoje ali zaradi igre še posebej ogroženi z življenjsko nevarnimi krvavitvami. Pri teh otrocih so v določenih obdobjih potrebne vsakodnevne kontrole antikoagulantnega zdravljenja. Za primer naj navedemo 6 mesečnega otroka z vstavljeno umetno srčno zaklopko v času prebolevanja respiratornega infekta.

ZZZS je sredstva za vse bolnike v Sloveniji, ki potrebujejo antikoagulantno zdravljenje, namenil osnovni ravni zdravstvene dejavnosti. Pri otrocih s prirojenimi srčnimi napakami to pomeni, da bi imeli posamezni pediatri po največ 1 takšnega bolnika. Mnenja smo, da takšna ureditev ne zagotavlja ustrezne kvalitete obravnave in da je za otroke zdravljenje na domu najbolj primerno. Prav zato ne razumemo stališča Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ga javno pozivamo, da spremeni svojo odločitev. Ob tem smo mnenja, da bi takšna obravnava na dolgi rok zmanjšala stroške zdravljenja.

 
4.Nekaj koristnih naslovov:

www.worldheartfederation.com

www.sicardio.orgwww.echdo.org

5.Prireditve ob svetovnem dnevu so podprli:

povezave:

http://www.znizajmo-holesterol.si/

http://www.krka.si/

http://www.lek.si/si/

http://www.imejteradisvojesrce.si/