Napovednik aktivnosti društva, ki se jih lahko udeležite po vsej Sloveniji

NAPOVEDNIK DOGODKOV

 

SVETOVNI DAN SRCA 2010

Svetovni dan srca praznujemo že enajstič. Vsako leto je izbrano drugačno področje obeležitve tega dneva s ciljem k zmanjšanem obolevanju za boleznimi srca in ožilja, ki so pri nas in v ostalem razvitem svetu najpogostejši vzrok smrti.

Letošnji svetovni dan srca je namenjen spodbujanju ohranjanja zdravja na delovnem mestu. Geslo je »Delam s srcem«, področje, ki ga obravnava pa je zagotavljanje zdravega delovnega okolja. Na delu preživimo približno tretjino svojega življenja v obdobju, ko smo zaposleni ali kako drugače opravljamo svoj poklic in svoje poslanstvo. Tema z geslom je torej podobna kot lani, kar kaže k njeni pomembnosti.

 

Svetovni dan srca bomo letos praznovali v nedeljo, 26. septembra. Ob svetovnem dnevu srca organizira Svetovna zveza za srce s svojimi člani in partnerji po svetu številne dejavnosti: pohode, teke, javna posvetovanja, znanstvene forume, razstave, koncerte, športna tekmovanja – o tem lahko več preberete na spletni strani www.worldheartday.org.

 

Nekaj prireditev, ki bodo potekale v Sloveniji:V Sloveniji se svetovnemu dnevu srca pridružuje Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije s številnimi dejavnostmi po vsej državi:

• 11. september: v Novem mestu tradicionalni pohod po Štukljevi in Andrijaničevi poti

• 21. september: novinarska konferenca v Mestni hiši v Ljubljani,

• 25. september: od 9. do 13. ure osrednja prireditev na Prešernovem trgu v Ljubljani: meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi, snemanje EKG, zdravstveno-vzgojno svetovanje, predstavitev zdravstveno−informacijskih gradiv na stojnicah, zabavne igre,

• 25. september: ob 14. uri prireditev v dvorani Mestne občine Nova Gorica,

• 25. september: ob 9. uri tradicionalni pohod na Št. Jungert, vodeni pohodi z izhodišč v Celju, Vojniku in Žalcu,

• 25. september: ob 10.30 uri pohod ob Blejskem jezeru, meritve krvnega tlaka, holesterola, sladkorja in gleženjskega indeksa,

• 25. september do 3. oktober: razstava o srcu v Zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani,

• 26. september: od 9. do 17. ure tradicionalni dogodek na vrhu Šmarne gore: meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi, preventivni in zdravstveni posveti s strokovnjaki, svetovanje o zdravem načinu življenja,

• 26. september: od 11. do 15. ure meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi na Rožniku v Ljubljani,

• 29. september: ob 19. uri koncert moškega komornega zbora LEK v  Rdeči dvorani mestne hiše v Ljubljani.

 

Becel poziva: vzemite si minuto časa in prisluhnite ritmu svojega srca!

Becel že desetletja ozavešča javnost o zdravju srca in pomembni vlogi, ki jo imata pri tem uravnotežena prehrana in zdrav življenjski slog. Sodelovanje znamke Becel in Društva za varovanje srca poteka že vrsto let in tako bo tudi ob letošnjem svetovnem dnevu srca Becel obogatil dogajanje na Prešernovem trgu.

Osrednje sporočilo ob svetovnem dnevu srca »Delam s srcem« nas opozarja, da smo sami prvi in najbolj odgovorni za zdravje svojega srca. A kolikokrat si vzamemo vsaj trenutek časa, da bi pomislili na ta neverjetni »stroj«, ki poganja kri po naših žilah? Becel bo letos pozval vse obiskovalce dogodka in tudi druge Slovence, da si ob svetovnem dnevu srca vzamejo minuto časa in prisluhnejo ritmu svojega srca. Če mu bomo prisluhnili, se bomo morda bolj zavedali, kako pomembno je zdravje našega srca in mu bomo v prihodnje namenili večjo skrb.

Na dogodku boste lahko pri Becelovi stojnici izvedeli, ali je vaše srce enake starosti, kot so vaša dejanska leta, in kako lahko ohranjate mladost vašega srca. Vse to pa lahko izveste tudi na spletni strani becelstarostsrca.si ali becel.si.

 

 

Predavanja so vsako prvo sredo v mesecu ob 17. uri v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Vstop je prost do zasedenosti mest.

– 6. oktober ob 17. uri: Elizabeta Bobnar Najžer, prof.: »Osveščen pacient«

– 3. november ob 17. uri: Majda Povše, mag.farm.spec.: »Varna in pravilna uporaba zdravil«

 

 

Srčna pot Becel po Golovcu

– vsak prvi torek v mesecu voden pohod po Srčni poti Becel po Golovcu.

– 7. september ob 18. uri

– 5. oktober ob 16. uri

Start je na Rakovniku, ob nogometnem igrišču Krim (Pot k ribniku). Pot je speljana nad rakovniško cerkvijo do Zvezdarne in zavije navzdol proti Litijski cesti. Pred zvezdarno si je možno izmeriti krvni tlak. V primeru slabega vremena meritve krvnega tlaka odpadejo.

Naredite nekaj dobrega za svoje srce! Vse dodatne informacije: 01/234 75 55.

 

Meritve krvnega tlaka, holesterola in glukoze na Rožniku pod pokroviteljstvom podjetja Unilever, d.d.

– vsako prvo nedeljo v mesecu od 11. do 15. ure:

– 5. september

– 3. oktober

 

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med.

– vsak delovni dan, od 12. do 14. ure: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031/334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).

 

Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9

Meritve gleženjskega indeksa!

Vljudno vabljeni na meritve gleženjskega indeksa, ki je pokazatelj prehodnosti arterij na spodnjih okončinah. Je osnovna presejalna metoda, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin. Meritve izvajamo v času uradnih ur Posvetovalnice za srce, Cigaletova 9, Ljubljana.

T: 01/234 75 55, E: [email protected].,

– ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa, zdravstveno vzgojno svetovanje

– sreda, od 11. do 15. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa, zdravstveno vzgojno svetovanje.

 

Posvetovalnica za srce, pasaža Maxi, živilska prodajalna

– torek, od 10. do 12. ure in od 16. do 18. ure meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi

– četrtek, od 10. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi

– sobota, od 10. do 13. ure : meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi

vsak torek od 18. do 20. ure: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce.

 

Posvetovalnica za srce, prostori Bazilice-zel, Citypark v Ljubljani

– četrtek, od 16. do 18. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.

– sobota,  od 11. do 13. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima. Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

 

 

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

-25. september: obeležitev Svetovnega dneva srca, vabljeni v Novo Gorico!

Svetovni dan srca, bo severno primorska podružnica obeležila v soboto, 25. septembra,

v dvorani Mestne občine Nova Gorica, s pričetkom ob 14. uri.

Pohod po »Srčni poti« v Panovcu  bo ob 10. uri dopoldan izpred nekdanje okrepčevalnice.

V popoldanski del programa uvrščamo:

– uvodni pozdrav bo s pesmijo pospremil  Mešani pevski zbor DU Murska Sobota, predsednica severno primorske podružnice Cvetka Melihen Bartolič, dr. med. spec. internist in župan Mestne občine Nova Gorica, Mirko Brulc

– pomen in postopki rehabilitacije bolnikov po operaciji srca in ožilja – Tomislav Majić, dr.

  med. internist kardiolog (Šmarješke toplice)

-meritve holesterola in glukoze (s prispevkom za kritje nabave materiala), meritve  krvnega                  

  tlaka in maščobne mase in nasveti

-priprava in pokušina zdrave hrane iz posode AMC

-ponudba dopolnil k prehrani KALIVITA

-vpis novih članov in njihovih družin v Društvo za zdravje srca in ožilja

-izbiranje predloga za jesenski izlet podružnice.

-vpis v novi KARDIO FITNES, ki bo v prostorih Srednje lesarske šole, v oktobru 2010

-ob zaključku prireditve skromen prigrizek.

 

Zagotovili bomo prevoz za udeležence iz oddaljenih krajev Posočja, ob 12.30 uri iz postajališča v Kobaridu.

 

Praznično popoldne bo zaokroženo ob 18.30 uri, v dvorani Mestne občine s koncertom MePZ SLAVEC Solkan in MePZ DU Murska Sobota.

Člani in nečlani, družine in prijatelji –  prijazno vabljeni!

 

– ob ponedeljkih in četrtkih od 17. do 20. ure: kardio fitnes na Cankarjevi 60 v Novi Gorici.

– vsako tretjo soboto v mesecu ob 10. uri: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, zbirališče pred okrepčevalnico Panovec.

– tečaj temeljnih postopkov oživljanja in seznanitev z uporabo defibrilatorja (bodo v kletnih prostorih Zdravstvenega doma Nova Gorica), prijave na T: 031/818 530 (Tjaša Mišček).

– predavanja v Tolminu, Novi Gorici in Ajdovščini. O vsebini in terminu bo podružnica določala sproti in obveščala pravočasno.

– Informacije o vseh aktivnostih podružnice: [email protected], T: 031/818 530 (Tjaša Mišček).

 

 

PODRUŽNICA CELJE

– 25. september (v primeru slabega vremena pa 2. oktober) ob 9. uri: Podružnica Celje organizira ob svetovnem dnevu srca tradicionalen pohod na Št. Jungert. Vodeni pohodi bodo:  iz Celja (Lopata), iz Vojnika (Šmartno v RD) in iz Žalca (šola Trnje). Pohodniki se dobimo na navedenih startnih mestih ob 9. uri. Ob 11. uri bo na gori predavanje, po predavanju pa družabno srečanje.

Natančne informacije bodo objavljene v Novem Tedniku in na radiu Celje.

 

– vsak ponedeljek, ob 15. uri: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Pričetek hoje pri kipu splavarja v celjskem mestnem parku.

 

Posvetovalnica za srce, Glavni trg 10, Celje

T: 03/543 44 21, 041/725 163

– vsak torek, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Med 17. in 19. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.

– vsako soboto, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.

 

 

PODRUŽNICA ZA GORENJSKO

– 25. september ob 10. 30 uri: podružnica bo organizirala pohod ob Blejskem jezeru. Zbirno mesto bo v regatnem centru. Pohod »Skupaj za zdravje« pripravljamo za vse generacije, vsak bo lahko sodeloval po svojih zmožnostih. Društvo za zdravje srca, podružnica za Gorenjsko bo po pohodu za udeležence opravljalo tudi meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja, holesterola in gleženjskega indeksa, udeleženci pa bodo dobili tudi strokovne nasvete, kako skrbeti za svoje zdravje. Pridite v čim večjem številu, da bomo skupaj povezali prizadevanja za boljše zdravje.

 

 

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

– 11. september: Tradicionalni pohod Za srce:

Po Štukljevi poti (12 km) ob 9. uri izpred Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma (bivša kmetijska šola Grm), na Bajnofu – Sevno na Trški gori, čez Trško goro, mimo Starega gradu, Šempetra in čez Lutrško selo do cilja v športnem parku Term Krka Šmarješke Toplice.

Po Andrijaničevi poti (4 km): ob 10.20 uri izpred hotela Šport na Otočcu čez Lutrško selo do skupnega cilja s Štukljevo potjo.

Startnina: 5 € (oproščeni so otroci, dijaki in študentje)

Vsi pohodniki se bodo iz Šmarjeških Toplic lahko vrnili z organiziranim prevozom.

Vsak udeleženec bo prejel spominsko majico, na cilju pa topel obrok in pijačo.

Prijave zbira pisarna podružnice Društva v Novem mestu, Glavni trg 10, ali po telefonu: 7/ 337 41 71 vsak delavnik od 9. do 12. ure.

 

Pričenjamo četrtkove pohode po Trški gori. Start je ob 17. uri pri Grmu Novo mesto, centru biotehnike in turizma, na Bajnofu (bivša Kmetijska šola). Pohod traja do dve uri.

 

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mesto

T: 07/337 41 71, E: [email protected]

– vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Posvet z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej.

 

 

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

Vsaka druga nedelja v mesecu, ob 8. uri: pohod »Za srce in dušo«. Člani Društva za srce, podružnice za Slovensko Istro in tudi drugi občani tega področja, so lahko ponosni, da imajo v svoji okolici več prijetnih pohodnih poti ZA SRCA.

Ene so označene s srčki, druge pa prehodijo z vodnikom, Darkom Turkom. Pohodne poti so speljane so tako, da so primerne za hojo v vseh letnih časih, za vse zdrave ljudi. Društvo se zaveda, da je treba preventivno delovati na področju rekreacije. Temu so namenjene te poti in pohodi. Nekatere označene poti so speljane tako, da jih je možno, glede na zmožnosti posameznika, tudi krajšati. Na pohod ste vabljeni vsi, ki želite nekaj narediti zase ter spoznati ISTRO in KRAS.

 

Zbirno mesto je vsakokrat na parkirišču pri VINAKOPER na parkirišču MERKUR v Kopru. Odhod je ob 8. uri z osebnimi avtomobili do izhodišča poti, kamor se vrnemo po okoli 5 urah (3-4 ure hoje in 1 ura počitka, malice, seznanjanje z zgodovino in zanimivostmi krajev, ki jih bomo obiskali razlage itd.). Pohode vodi Darko Turk, T.: 040/564 800. Priporočljiva je primerna obutev! Vabimo vas, da se nam pridružite.

Pohodi:

– 3. oktober ob 8. uri:  Podgorje – Slavnik skupaj z OPD Koper

– 14. november ob 8. uri:  Pomjan – Supotski slap – Poljane nad Šmarjami – Pomjan

– 12. december ob 8. uri: Idila – Nova vas – Padna – Drnica – Idila

Vsako sredo, ob 15. uri: hoja po okolici Kopra. Zbor pohodnikov je pri trgovini Mercator v Semedeli (avtobusno postajališče za podrtimi Slavnikovimi garažami). Pohod traja približno 1 uro. Pokličite tel. 031 672 851 in se nam pridružite!

Posvetovalnica za zdravo prehranjevanje, Zdravstveni dom Izola

– vsak drugi ponedeljek v mesecu v popoldanskem času: vodja posvetovalnice: višja predavateljica mag. Tamara Poklar Vatovec, univ. dipl. inž. živilske tehnologije. 

 

 

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

Posvetovalnica za srce, bolnišnica Slovenj Gradec

– vsako sredo, od 14. do 17. ure: posvetovalnica za srce v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec na internem oddelku v drugem nadstropju, T: 02/882 35 17 ali 02/882 34 00. Vaša predhodna naročila sprejemamo od 14. do 14.30 ure.

 

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE

Vsem članom, prijateljem in simpatizerjem našega društva sporočamo, da jih bomo, tako kot doslej, o meritvah krvnih vrednosti, predavanjih, seminarjih in drugih aktivnostih našega društva sprotno in pravočasno obveščali v dnevniku Večer, na Regionalni radijski postaji Maribor in na krajevno običajen način v Mestni občini Maribor in občinah Podravja. 

 

Vnaprej določeni termini meritev skozi vse leto, za meritve krvnih vrednosti so:

– vsako prvo soboto v mesecu v prostorih Društva upokojencev Maribor Center, med 8. in 12. uro, Slomškov trg 5, Maribor;

– vsak prvi torek v mesecu v prostorih Društva upokojencev Tabor, med 8. in 12. uro, Gorkega ul. 48, Maribor  in

– vsako prvo sredo v mesecu v prostorih Mestne četrti Pobrežje, med 8. in 12. uro,

Kosovelova ul. 11, Maribor. 

 

V Mariboru in občinah Podravja bomo ponovili nekatere teme naših predavanj, zlasti tistih, ki so namenjena prebivalstvu, predvsem učiteljem, vzgojiteljem in mladim – višjih razredom osnovnih šol, dijaškim domovom in srednjih strokovnih šolam. Pozabili pa tudi ne bomo na mlade starše in ostale, ki delajo z otroci.

Temeljni postopki oživljanja so stalnica v našem programu dela in naša pozornost bo usmerjena v nadaljevanje izobraževanja varnostnikov o nudenju prve pomoči prizadetim od srčne kapi, možganskega infarkta ali kake druge nesreče.

 

Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje ima svoje prostore v Mariboru, Partizanska cesta 12/II.

Uradne ure so:

– vsak ponedeljek od 8. do 12. ure   in

– vsako sredo od 8. do 12. ure in od 15. do 18. ure.

Naša telefonska številka je 02/228 22 63; Elektronska pošta: [email protected].

 

Letno članarino lahko poravnate v času uradnih ur na sedežu društva ali na merilnih mestih oz. po položnici na TRR štev. 04173-0000592185 pri Novi KBM Maribor.

Hvaležni vam bomo, če se boste tudi letos odločili, in nam, kot humanitarni organizaciji, namenili 0,5 % dohodnine.