Napovednik aktivnosti društva, ki se jih lahko udeležite po vsej Sloveniji

NAPOVEDNIK DOGODKOV

PODRUŽNICA LJUBLJANA

Predavanja so vsako prvo sredo v mesecu ob 17. uri v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani. Predavanj v poletnem času ne bo. Ponovno ste vabljeni na naslednje predavanje, ki bo v mesecu oktobru.

NOVO! Tečaj nordijske hoje
Nordijska hoja je šport za vse. Ima mnoge pozitivne učinke na telo, z razliko od zgolj hoje ali teka  je zaradi uporabe palic za nordijsko hojo v gibanje v veliki meri vključen tudi zgornji del telesa. Tako je pri aktivnosti vključeno več mišic telesa, s tem je boljši učinek vadbe (vpliv na srčno – žilni sistem, telesno težo in počutje), vadba pa je kljub temu preprosta in lahkotna. Uporaba palic za nordijsko hojo  posameznikom nudi oporo in varnost.
Zakaj ne bi obiskali tečaja nordijske hoje, na katerem se boste naučili pravilne tehnike in  uporabe palic?
Vabljeni v torek 8., 15. ali 22. junija ob 17.30, in sicer ob Koseškem bajerju. Tečaj bo trajal 2 šolski uri in stane 5 EUR, za kar vam izposodimo tudi palice. Obvezne predprijave na telefon 041/381 741. Vljudno vabljeni! (Barbara Sluga, prof. športne vzgoje, vodja programa)

Srčna pot Becel po Golovcu
– vsak prvi torek v mesecu voden pohod po Srčni poti Becel po Golovcu.
– 6. julij ob 18. uri
– 3. avgust ob 18. uri
– 7. september ob 18. uri
Start je na Rakovniku, ob nogometnem igrišču Krim (Pot k ribniku). Pot je speljana nad rakovniško cerkvijo do Zvezdarne in zavije navzdol proti Litijski cesti. Pred zvezdarno si je možno izmeriti krvni tlak. V primeru slabega vremena meritve krvnega tlaka odpadejo.
Naredite nekaj dobrega za svoje srce! Vse dodatne informacije: 01/234 75 55.

Meritve krvnega tlaka, holesterola in glukoze na Rožniku pod pokroviteljstvom podjetja Unilever, d.d.
– vsako prvo nedeljo v mesecu od 11. do 15. ure:
– 4. julij
– 1. avgust
– 5. september

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med.
– vsak delovni dan, od 12. do 14. ure: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031/334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike Mobitelovih linij 031, 041 in 051, ostali plačajo običajni telefonski pogovor).

Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9
NOVO: meritve gleženjskega indeksa! Vljudno vabljeni na meritve gleženjskega indeksa, ki je pokazatelj prehodnosti arterij na spodnjih okončinah. Je osnovna presejalna metoda, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin. Meritve izvajamo v času uradnih ur Posvetovalnice za srce, Cigaletova 9, Ljubljana.

T: 01/234 75 55, E: [email protected].,
– ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje in interpretacija izvida EKG, zdravstveno vzgojno svetovanje
– sreda, od 11. do 15. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje in interpretacija izvida EKG, zdravstveno vzgojno svetovanje.

Posvetovalnica za srce, pasaža Maxi, živilska prodajalna
– torek, od 10. do 12. ure in od 16. do 18. ure meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi
– četrtek, od 10. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi
– sobota, od 10. do 13. ure : meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi
– vsak torek od 18. do 20. ure: osebni posveti s kardiologom, prim. Boris Cibic, dr. med., obvezna predhodna prijava v Posvetovalnici za srce.

Posvetovalnica za srce, prostori Bazilice-zel, Citypark v Ljubljani
– četrtek, od 16. do 18. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.
– sobota,  od 11. do 13. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zdravstveno-vzgojno svetovanje, brošure in revije z zdravstveno vsebino.

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok
Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima. Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]
Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih
Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO
– ob ponedeljkih in četrtkih od 17. do 20. ure: kardio fitnes na Cankarjevi 60 v Novi Gorici.
– vsako tretjo soboto v mesecu ob 10. uri: pohodi po »Srčni poti« v Panovcu, zbirališče pred okrepčevalnico Panovec.
– tečaj temeljnih postopkov oživljanja in seznanitev z uporabo defibrilatorja (bodo v kletnih prostorih Zdravstvenega doma Nova Gorica), vabimo k vpisu na spomladanske termine – prijave na T: 031/818 530 (Tjaša Mišček).
predavanja v Tolminu, Novi Gorici in Ajdovščini. O vsebini in terminu bo podružnica določala sproti in obveščala pravočasno.
– Informacije o vseh aktivnostih podružnice: [email protected], T: 031/818 530 (Tjaša Mišček).


PODRUŽNICA CELJE

– vsak ponedeljek, ob 15. uri: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Pričetek hoje pri kipu splavarja v celjskem mestnem parku.

Posvetovalnica za srce, Glavni trg 10, Celje
T: 03/543 44 21, 041/725 163
– vsak torek, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Med 17. in 19. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.
– vsako soboto, od 10. do 12. ure: svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.


PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

Pričenjamo četrtkove pohode po Trški gori. Start je ob 17. uri pri Grmu Novo mesto, centru biotehnike in turizma, na Bajnofu (bivša Kmetijska šola). Pohod traja do dve uri.

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mesto
T: 07/337 41 71, E: [email protected]
– vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Posvet z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite vsaj teden dni prej.
– 21. junij od 9. ure dalje – meritve gleženjskega indeksa (pokazatelja prehodnosti arterij na spodnjih udih) v prostorih podružnice na Glavnem trgu 10 v Novem mestu. Cena meritve je za člane 5 EUR, za nečlane pa 7 EUR. Prijava je obvezna, zato čimprej pokličite na telefon 07/337 41 71!


PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

Vsaka druga nedelja v mesecu, ob 8. uri: pohod »Za srce in dušo«. Člani Društva za srce, podružnice za Slovensko Istro in tudi drugi občani tega področja, so lahko ponosni, da imajo v svoji okolici več prijetnih pohodnih poti ZA SRCA.
Ene so označene s srčki, druge pa prehodijo z vodnikom, Darkom Turkom. Pohodne poti so speljane so tako, da so primerne za hojo v vseh letnih časih, za vse zdrave ljudi. Društvo se zaveda, da je treba preventivno delovati na področju rekreacije. Temu so namenjene te poti in pohodi. Nekatere označene poti so speljane tako, da jih je možno, glede na zmožnosti posameznika, tudi krajšati. Na pohod ste vabljeni vsi, ki želite nekaj narediti zase ter spoznati ISTRO in KRAS.

Zbirno mesto je vsakokrat na parkirišču pri VINAKOPER na parkirišču MERKUR v Kopru. Odhod je ob 8. uri z osebnimi avtomobili do izhodišča poti, kamor se vrnemo po okoli 5 urah (3-4 ure hoje in 1 ura počitka, malice, seznanjanje z zgodovino in zanimivostmi krajev, ki jih bomo obiskali razlage itd.). Pohode vodi Darko Turk, T.: 040/564 800. Priporočljiva je primerna obutev! Vabimo vas, da se nam pridružite.

Pohodi:
– 13. junij ob 8. uri: pohod Za srce: Vanganel – Okrog jezera – Marezige – Bržani – Vanganel
– 3. oktober ob 8. uri:  Podgorje – Slavnik skupaj z OPD Koper
– 14. november ob 8. uri:  Pomjan – Supotski slap – Poljane nad Šmarjami – Pomjan
– 12. december ob 8. uri: Idila – Nova vas – Padna – Drnica – Idila

2. junij do 27. avgust, ob 7.30 uri: poletna raztezna vadba na plaži v Žusterni. Trajala bo  60 minut, ob ponedeljkih, sredah in petkih.  Tromesečni prispevek (prispevek z materialnimi stroški) za člane društva z veljavno izkaznico znaša 15 EUR, za nečlane 30 EUR, za priložnostno udeležbo pa 1 EUR na uro.
Prijavite se na tel.št. 031 672 851 – VADBA VAL.

Vsako sredo, ob 15. uri: hoja po okolici Kopra. Zbor pohodnikov je pri trgovini Mercator v Semedeli (avtobusno postajališče za podrtimi Slavnikovimi garažami). Pohod traja približno 1 uro. Pokličite tel. 031 672 851 in se nam pridružite!

Posvetovalnica za zdravo prehranjevanje, Zdravstveni dom Izola
– vsak drugi ponedeljek v mesecu v popoldanskem času: vodja posvetovalnice: višja predavateljica mag. Tamara Poklar Vatovec, univ. dipl. inž. živilske tehnologije.

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO
– 20. junij ob 15.uri: Srečamo se v slovenjgraški občini v Pamečah na “vrhu pod lipo” pri cerkvi  Sv. Ane. Peljete se po soteski v smeri gostilne Ulbnik, nato še naprej. Smeri bodo označene. Po gozdnem pohodu, bo večerja. Ob 18. uri bo zdravljenje z gongom – zvočna kopel z gongi, ki jo bo izvajala mojstrica gongov Mia Frangeš. Prostovoljni prispevki. Vabljeni.
– 3. julij ob 9. uri: pohod s ciljem Veselko, Najevska lipa. Zbirališče na parkirišču pred bivšim hotelom Krnec. Vodja pohoda bo Stanko Kovačič, T.: 041/477 648.
– 21. avgust ob 9. uri: pohod s piknikom na Pohorju. Zbirališče na parkirišču pred Zdravstvenim domom Vuzenica. Prijave do 20. avgusta, vodja pohoda Edvard Rek, T.: 070/858 300. S seboj imejte vetrovke.
– 11. september ob 8. uri: se zberemo pri pokopališču Radlje ob Dravi. Pot nas bo vodila po zanimivih etnoloških kotičkih Remšnika (5-6km). Proste vaje v naravi. Vodja pohoda: Franjo Kniplič, T.:041/332 939. V primeru močnega deževja na dan pohoda – pokličite vodjo. Vabljeni.
Posvetovalnica za srce, bolnišnica Slovenj Gradec
– vsako sredo, od 14. do 17. ure: posvetovalnica za srce v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec na internem oddelku v drugem nadstropju, T: 02/882 35 17 ali 02/882 34 00. Vaša predhodna naročila sprejemamo od 14. do 14.30.


DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE

Vsem članom, prijateljem in simpatizerjem našega društva sporočamo, da jih bomo, tako kot doslej, o meritvah krvnih vrednosti, predavanjih, seminarjih in drugih aktivnostih našega društva sprotno in pravočasno obveščali v dnevniku Večer, na Regionalni radijski postaji Maribor in na krajevno običajen način v Mestni občini Maribor in občinah Podravja.

Vnaprej določeni termini meritev skozi vse leto, razen v mesecu juliju in avgustu, za meritve krvnih vrednosti so:
– vsako prvo soboto v mesecu v prostorih Društva upokojencev Maribor Center, med 8. in 12. uro, Slomškov trg 5, Maribor;
– vsak prvi torek v mesecu v prostorih Društva upokojencev Tabor, med 8. in 12. uro, Gorkega ul. 48, Maribor  in
– vsako prvo sredo v mesecu v prostorih Mestne četrti Pobrežje, med 8. in 12. uro,
Kosovelova ul. 11, Maribor.

V Mariboru in občinah Podravja bomo tudi v novem letu  ponovili nekatere teme naših predavanj, zlasti tistih, ki so namenjena prebivalstvu, predvsem učiteljem, vzgojiteljem in mladim – višjih razredom osnovnih šol, dijaškim domovom in srednjih strokovnih šolam. Pozabili pa tudi ne bomo na mlade starše in ostale, ki delajo z otroci.
Temeljni postopki oživljanja so stalnica v našem programu dela in naša pozornost bo usmerjena v nadaljevanje izobraževanja varnostnikov o nudenju prve pomoči prizadetim od srčne kapi, možganskega infarkta ali kake druge nesreče.

Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje ima svoje prostore v Mariboru, Partizanska cesta 12/II.
Uradne ure so:
– vsak ponedeljek od 8. do 12. ure   in
– vsako sredo od 8. do 12. ure in od 15. do 18. ure.
Naša telefonska številka je 02/228 22 63; Elektronska pošta: [email protected].