Akcija PRVA POMOČ – POMAGAM PRVI

Akcija ozaveščanja javnosti »PRVA POMOČ-POMAGAM PRVI«

Na pobudo Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana je od 28. avgusta do 17. septembra 2006 je prvič potekala intenzivna akcija ozaveščanja laične javnosti o pomembnosti zgodnjega in pravilnega nudenja prve pomoči. Akcija Prva pomoč – pomagam prvi je potekala v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Društvom za zdravje srca in ožilja, Reševalno postajo Kliničnega centra Ljubljana, Srednjo zdravstveno šolo in Prešernovo družbo.

 

V letošnjem letu bo akcija ozaveščanja potekala od 1. do 17. septembra z že obstoječimi partnerji, pobudi pa so se pridružili tudi Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo pri MOL, Visoka šola za zdravstvo, Policijska uprava Ljubljana, Gasilska brigada Ljubljana, AMZS, Tosama d. d., Avtošola AMZS in Avtošola Bolit.

 

Namen akcije je predvsem opozoriti na to, da še vedno obstaja veliko nujnih stanj, pri katerih bi očividci nesrečnih dogodkov lahko z razmeroma preprostimi ukrepi pomagali pri ohranitvi kakovostnega življenja žrtve. Po podatkih Reševalne postaje Ljubljana se je laična javnost na ljubljanskem območju ob takih dogodkih v letu 1993 pred prihodom reševalnih ekip odzvala v 2.5 odstotka primerov, pri čemer je bila prva pomoč pravilno izvajana le v polovici teh primerov. Deset let kasneje, leta 2003, pa beležijo le 1.5 odstotni odziv očividcev na kraju življenje ogrožajočega dogodka.

Akcija PRVA POMOČ – POMAGAM PRVI poskuša opozoriti tudi na to, da je znanje o prvi pomoči treba osveževati in nadgrajevati. Tako so organizirani tudi tečaji iz prve pomoči za laike, na katere se je še vedno možno prijaviti na brezplačni številki 080 88 84 ali na spletni strani www.pomagamprvi.si. Tečaji ponujajo priučitev znanja temeljnih postopkov oživljanja pod vodstvom strokovnjakov, poleg tega pa v ljudeh skušajo vzbuditi zavest, da je dobro znanje temeljnih postopkov oživljanja in ostalih nujnih ukrepov prve pomoči tisto, ki ohranja življenje. Ključno je, da znanje prve pomoči ponudimo široki javnosti, saj bo le tako mogoče preprečiti marsikatero nepotrebno izgubo življenja.

Akcijo ozaveščanja javnosti so z brezplačnim oglaševanjem podprli praktično vsi slovenski mediji, več kot 35 medijev na nacionalni ravni. Ljubljanskim srednjim šolam je Območno združenje Rdečega križa Ljubljana v okviru akcije podarilo brezplačne tečaje prve pomoči za bodoče voznike motornih vozil, vključilo pa se je 17 srednjih šol, skupaj kar 2385 tečajnikov. Spletno stran www.pomagamprvi.si si mesečno ogleda nad 1000 različnih uporabnikov, ki si po novem lahko osvežijo svoje znanje prve pomoči tudi s praktičnimi primeri.


Več podatkov o poteku akcije in tečajih prve pomoči je na voljo na spletni strani
www.pomagamprvi.si.

Pomagam prvi0808884