NAPOVEDNIK DOGODKOV

 

 

NAPOVEDNIK DOGODKOV

 

PODRUŽNICA LJUBLJANA

Predavanja vsako prvo sredo v mesecu ob 17. uri v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani.

– 7. marec ob 17. uri: občni zbor podružnice Ljubljana, ki mu bo sledilo predavanje doc.dr. Mete Zagorc, prof.šp.vzg., Fakulteta za šport: »S plesom za zdravo srce«

– 4. april ob 17. uri: dr. Vlasta Zupanc Isoski, dipl. logopedinja: »Pogovor ni samo govor – vesčine komunikacije«

 

Telovadba za zdravo srce, za člane Društva za srce

Priključite se lažji obliki telesne vadbe, primerne tudi za starejše, ki temelji na ohranjanju vzdržljivosti, moči in gibljivosti, je zabavna in hkrati povezovalna ter kot takšna lahko pripomore k dvigu kakovosti vašega življenja. Vadbeni urici bosta sestavljeni iz uvodnega, pripravljalnega dela, ogrevanja ob glasbi, vadbe krepitve ter v zaključku vadba povečanja gibljivosti in sprostitev.

Za prijetno počutje boste obvezno potrebovali: dobro voljo, primerno udobno športno opremo, čisto športno obutev, plastenko vode in ležalno podlogo (almaflex).

Vadbo bo vodila Barbara Sluga, profesorica športne vzgoje z večletnimi izkušnjami vodenja vadbe za vse starosti.

Kraj vadbe: dvorana ŠD Tabor, Tabor 2, 1000 Ljubljana.

Termini: ponedeljek od 14.30 do 16.00 ure, torek 10.00 do 11.30 ure in sreda 14.30 do 16.00 ure. Sporočite nam, kateri termin vam ustreza, mi pa vas bomo obvestili o datumu začetka vadbe, ko bo v posamezno skupino prijavljenih od 15 do 20 oseb.
Cena: 5,00 EUR za eno vadbo – dve šolski uri. Prijavite se lahko za najmanj enomesečno udeležbo (4 vadbe – cena 20,00 EUR). DDV že vključen v ceno.

Informacije in obvezne prijave na telefonsko številko 01/436 95 62 ali na elektronski naslov: [email protected]

Ob prijavi nam napišite vaš naslov in telefonsko številko, da vas bomo lahko poklicali in uvrstili v skupino, ki vam bo časovno ustrezala.

 

TEČAJI KUHANJA, za člane Društva za srce

Vabimo vas, da se prijavite na tečaj priprave zdravih obrokov hrane, ki ga bo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije organiziralo v Ljubljani, skupaj s podjetjem AMC Slovenija.

Na tečaju vas bomo naučili:

– priprave zdravih obrokov hrane,

– kako kupovati živila, prebirati deklaracije na živilskih izdelkih,

– osnov zdrave vsakodnevne prehrane.

Posamezni tečaj bo trajal 2 uri, podaljšali pa ga bomo še za pokušino pripravljenega obroka ter pogovor. Prejeli boste tudi recepte in informativno – izobraževalna gradiva.

Kraj tečajev: prostori AMC Slovenija, Cesta ljubljanskih brigad 23, Ljubljana (pri Telemachovi poslovni stavbi)

Termini: tečaji bodo ob četrtkih ob 18. uri, v skupini bo 15 oseb. V primeru, da bo skupina polna bo prvi tečaj v četrtek, 15. februarja ob 18. uri. O nadaljnjih terminih tečaja boste obveščeni ob formiranju skupine.

Cena tečaja: 17,50 EUR (DDV že vključen v ceno).

Informacije in obvezne prijave na telefonsko številko 01/436 95 62 ali na elektronski naslov [email protected].

Ob prijavi nam sporočite vaš naslov in telefonsko številko, da vas bomo lahko poklicali in vas uvrstili v skupino, ki vam bo časovno ustrezala.

 

TEČAJ IZVAJANJA RELAKSACIJSKE TEHNIKE – AVTOGENI TRENING, za člane Društva za srce

Relaksacijske tehnike so med najbolj uporabljanimi strategijami obvladovanja stresa, vključno z možnostjo vplivanja na bolečino. Nekatere teh tehnik so stare že več tisoč let – egipčanski duhovniki so pogosto zdravili z različnimi oblikami vidnih predstav, joga, tehnike dihanja. Žal , pa so namenjene predvsem vzhodnjaško mislečemu človeku, z drugačnim načinom življenja, kot to velja za zapadnega človeka. Strokovnjaki so razvili dve pogosto uporabljani tehniki, ki so prilagojene zapadnemu človeku – tehniko progresivne mišične relaksacije, njen avtor je Jakobson ( ZDA), avtogeni trening pa je razvil nemški strokovnjak J.H. Schultz.

V zadnjih letih narašča zanimanje znanosti in spoznanja o rušilnih učinkih izpostavljenosti prolongiranemu stresu; tako so kliniki razvili različne strategije intervencije z namenom obvladovanja stresa. Med njimi imajo pomembno mesto relaksacijske tehnike. Pozitivne fiziološke, psihološke in emocionalne spremembe so podprte z znanstveno podprtimi dokazi.

Komu je namenjena:

zdravim osebam, ki se želijo naučiti sproščanja in preprečiti neugodne učinke stresa,

Osebam z migrenskimi in tenzijskimi glavoboli. po prebolelem srčnem infraktu, motnjami spanja, hipertenzijo, cerebrovaskularnimi težavami, težavami z želodcem, kronično bolečino, itd.

Ne priporočamo je osebam, ki so se zdravile ali se še zdravijo zaradi psihoze, prve tri mesece po možganski kapi in srčnem infarktu; osebam z epilepsijo. Prav tako ne priporočamo tovrstno relaksacijo pri osebah, ki so zasvojene z alkoholom ali drugimi opojnimi substancami.

Vodja tečaja je dr. Alenka Sever, specialistka klinične psihologije.

Tečaj traja 8 tednov (2 meseca), skupinsko, v enkrat tedenskih srečanjih, ki bodo ob petkih ob 16.30 (do 18.00 ure), v skupini je največ 8 oseb.

Kraj: Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9 v Ljubljani.

Termin vam bomo javili ob formiranju skupine, zato nam ob prijavi napišite telefonsko številko in vaš naslov. Cena tečaja (za 8 srečanj): 228,00 EUR (DDV že vključen v ceno)

Informacije in obvezne prijave na telefonsko številko 01/436 95 62 ali na elektronski naslov [email protected].

 

 

Brezplačni telefon – nasveti kardiologa: prim. Boris Cibic, dr. med.

Brezplačna telefonska številka za uporabnike linij 031, 041 in 051: 031/334 334 (vsak delovni dan od 12. do 14. ure).

Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9

T: 01/234 75 55, E: [email protected].,

– ponedeljek: od 9. do 12. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

– torek in četrtek: od 9. do 12. ure in od 16. do 18. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi,

– sreda od 12. do 15. ure: meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi.

 

Posvetovalnica za srce, Maximarket

Posvetovalnica za srce je z januarjem 2007 ponovno pričela z meritvami krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi v pasaži Maximarketa v Ljubljani. Vljudno vabljeni!

Delovni čas:

– torek in četrtek od 10. do 12. ure

– prvi petek v mesecu od 10. do 13. in od 15. do 18. ure

– prva sobota v mesecu od 10. do 13. ure

 

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

Namenjeni so vsem bodočim staršem, staršem, starim staršem, varuškam in drugim, ki jih tovrstno znanje zanima. Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja odraslih

Informacije in prijave: 01/ 234 75 55 ali [email protected]

PODRUŽNICA ZA SEVERNO PRIMORSKO

V severno primorski podružnici si prizadevamo pritegniti naše članice in člane, njihove družine, sosede in prijatelje – k aktivnostim, ki jih priporočajo strokovnjaki za zdrav način življenja, obenem pa želimo, da bi bili seznanjeni o pristopu k problematiki, kadar bolezen že nastopi.

Zato vas vabimo in vam priporočamo:

– ob ponedeljkih in četrtkih od 17.ure dalje: pričnite z vadbo v »KARDIO FITNESU« na Cankarjevi 60 v Novi Gorici ( nad gostilno »Metulj«)

– tretjo soboto so pohodi po »Srčni poti« ob 10. uri! V primeru slabega vremena pohod odpade. Zbirališče pri bifeju Panovec. Organizirali bomo tudi meritve holesterola, sladkorja in krvnega tlaka.

 

Informacije: [email protected]

 

 

PODRUŽNICA CELJE

Posvetovalnica Za srce, Glavni trg 10, Celje

T: 03/543 44 21, 041/725 163

Vsak torek: med 10 in 12. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka. Med 17. in 19. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.a v City Centru Mariborska 100 v zeliščni lekarni Biotopic.

Vsako soboto: med 10. in 12. uro svetovanje in določanje holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka.

 

Vsak ponedeljek: v mestnem parku voden pohod in po dogovoru šola nordijske hoje. Pričetek hoje pri splavarju ob 15. uri.

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

– 6. marec ob 17.uri: člane podružnice vabimo na občni zbor v Kulturnem domu Janeza Trdine v Novem mestu. Dve uri pred pričetkom zbora (od 15. do 17. ure) bo brezplačno merjenje krvnega tlaka, meritev holesterola pa proti plačilu. Da bi lahko vsi zainteresirani prišli na vrsto, vas prosimo, da pridete čimprej!

 

– NOVO! na televiziji Vaš kanal bo po novem potekala oddaja »V skrbi za vaše zdravje« ob sredah ob 20. uri, po naslednjih datumih in temah:

14. februar: Zgaga in refluksna bolezen

14. marec: Predstavitev družbe Terme Krka

11. april: Po lepoto v lekarno

9. maj: Hipertenzija in ledvice

13. junij – Počitniška lekarna

Oddaje vodi podpredsednica upravnega odbora naše podružnice prim.mag. Tatjana M. Gazvoda, dr.med., njeni gostje pa so priznani strokovnjaki s področja medicine in drugod.

Oddaje vodi podpredsednica upravnega odbora naše podružnice prim.mag. Tatjana M. Gazvoda, dr.med., njeni gostje pa so priznani strokovnjaki s področja medicine in drugod.

Posvetovalnica za zdravo življenje, Glavni trg 10, Novo mesto

T: 07/337 41 71, E: [email protected]

– vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure: v prostorih podružnice. Posvet z zdravnikom in meritve krvnega tlaka. Prosimo, da se predhodno najavite.

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

– vsak drugi ponedeljek v mesecu v popoldanskem času: Posvetovalnica za zdravo prehranjevanje v Zdravstvenem domu v Izoli. Vodja posvetovalnice: višja predavateljica mag. Tamara Poklar-Vatovec, univ.dipl.ing. živilske tehnologije.

 

Vsaka druga nedelja v mesecu ob 8. uri: pohod. Pohodne poti so speljane po stezah in opuščenih kolovozih v notranjosti Slovenske Istre in kraškem robu. Zbirno mesto je vsakokrat na parkirišču pri VINAKOPER na parkirišču MERKUR v Kopru, odhod je ob 8.00 uri z osebnimi avtomobili do izhodišča poti kamor se po okoli 5urah ( 4ure hoje 1ura počitkov, malice, razlage itd.), vrnemo. Pohode vodi član odbora podružnice Darko Turk, zmerne hoje je vsakokrat približno 4 do 5 ur. Tem uram je treba dodati še čas za malico in seznanjanje z zgodovino in zanimivostmi krajev, ki jih bomo obiskali. Priporočljiva primerna obutev! Vabimo vas, da se nam pridružite.

11. februar ob 8. uri: V sodelovanju z organizacijo ZB Koper: Pohod po poteh spominov na ameriškega pilota Doughertyija: Boršt – spominsko  obeležje padalec – letalo – Dragonja – Zankoličev mlin – Hrpeljci – Bunker – Boršt

11.marec ob 8. uri: Vrhpolje (Sv. Tomaž) pri Krvavem potoku – Veliko gradišče – izvir Vroček – Jermanec (koča) – Sv. Tomaž

8.april ob 8. uri: Strunjan – Malija – Strunjan

13.maj ib 8. uri: Idila – Korte – Medoši – Krog – Dragonja – Idila

10.junij ob 8. uri: Tradicionalni pohod po poti Za srce: Vanganel – Marezige – Vanganel

 

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

– 24. februar ob 10. uri: zberemo se v Slovenj Gradcu pri gostilni Marčič. Pot nas bo vodila po gozdu skozi Dobravo.Pripeljite s seboj še vaše prijatelje, da bomo skupaj doživeli nekaj zimskih uric. Za proste vaje v naravi, zadovoljstvo in za »pet barv« v enolončnici, bo poskrbljeno. Vodja pohoda bo Marija Stvarnik, T.: 041/856 408. Vas pričakujemo ter se veselimo srečanja z Vami.

– 8. in 9.marec ob 16. uri bo pričetek začetnega tečaja za nordijsko hojo. Vsebina: teorija, osvojitev tehnike nordijske hoje po ravnem, deloma hoja navkreber in navzdol. Trajanje: 4 ure ( 2 x 2 uri). Oprema: udobna oblačila in obutev, možnost izposoje palic. Cena tečaja je znižana. Dobimo se na parkirišču pri občini Slovenj Gradec. Palice si bomo sposodili. Prijave na T.:040/432 097, v večernih urah. Glej več v prispevku društvenih novic podružnice za Koroško.

– 15. in 16. marec ob 16. uri bo nadaljevalni tečaj za nordijsko hojo. vsebina: teorija, osvojitev dinamične tehnike nordijske hoje po ravnem, hoja navkreber in navzdol, poskoki in tek s palicami. Oprema: udobna oblačila in obutev, možnost izposoje palic. Trajanje: 4 ure (2 x 2 uri). Lokacija je ista kot za začetni tečaj.

– 17. marec ob 10. uri: zberemo se na na Pungartu v Grmovškovem domu, Pohorje. Gremo na tradicionalni zimski pohod na Ribniško kočo. Dolžina pohoda je 12 km.Čaj iz nahrbtnika je dobrodošel. Pot je utrjena in nas navdušuje ponavadi z lepo zimsko idilo in razgledom.

– 9. april ob 9.30 uri: srečamo se na parkirišču na Fali pred domom starejših občanov Prevalje. Tokrat si želimo priti na Brinjevo goro. Vodja pohoda bo Mara Žlebnik, T.: 040/ 651 944. Prisrčno vabljeni Vi in vaši prijatelji.

 

V primeru močnih padavin na kraju lokacije (telefon)- bo pohod prestavljen kot ponavadi na naslednjo soboto.

 

Predavanja bodo objavljena na Koroškem radiu in v Večeru.

Posvetovalnica za srce, bolnišnica Slovenj Gradec

– vsako sredo od 14. do 17.ure: Posvetovalnica za srce v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec na internem oddelku v drugem nadstropju, T.: 02/882 35 17 ali 02/882 34 00. Vaša predhodna naročila sprejemamo od 14. do 14.30 ure.

PODRUŽNICA ZA GORENJSKO

Vabimo vas, da se udeležite delavnic v letošnjem šolskem letu:

MOČ ZDRAVE HRANE 3 – Zelišča in njihova uporaba (5 ur; izvedba v februarju 2007)

MOČ ZDRAVE HRANE 4 – Solate v prehrani (5 ur; izvedba v marcu 2007)

PREHRANA IN DIABETES – (5 ur; izvedba konec marca 2007)

PREHRANA ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA – (5 ur; izvedba začetek aprila 2007)

PREHRANA IN POVIŠAN HOLESTEROL – (5 ur; izvedba konec aprila 2007)

PREHRANA IN POVIŠAN KRVNI TLAK – (5 ur; izvedba v maju 2007)

Cena posamezne delavnice na udeleženca je 8.000 SIT (člani Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije imajo 10% popust na podlagi veljavne članske izkaznice), prijavite se lahko po T.: 04/277 21 20 ali e-pošti [email protected]. Programi so predstavljeni tudi na spletnih straneh www.s-bts.kr.edus.si

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA MARIBOR IN PODRAVJE

Meritve v letu 2007

V Mariboru in Podravju bodo organizirane meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi kot doslej vsako prvo soboto v mesecu v prostorih Društva upokojencev Maribor – center, vsak prvi torek v mesecu v prostorih Društva upokojencev Tabor in vsako prvo sredo v Mestni četrti Maribor – Pobrežje. Vse ostale meritve bodo redno objavljene v časopisu Večer, po radiu Maribor in radiu Slovenske gorice – Lenart.

Program meritev za naslednje mesece bo objavljen preko društvenega napovednika (Večer, revija Za srce in v biltenu Mariborski srčni utrip.

 

Predavanja o temeljnih postopkih oživljanja

Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje bo imelo vsak mesec v odročnih krajih Podravja predavanje o temeljnih postopkih oživljanja z uporabo defibrilatorja z namenom, da bi zunanje občine pomagale pri nabavi tega nujno potrebnega aparata. V primeru odločitev v posameznih krajih, bo društvo usposobilo tamkajšnje tečajnike.

Seminarji temeljnih postopkov oživljanja

Pri čakanju na reševalce moramo nuditi prvo pomoč z oživljanjem, sicer bolnik lahko umre. Pri tem poskrbimo za umetno dihanje in zunanjo masažo srca, lahko pa uporabimo defibrilator, ki ureja delovanje srca in rešuje življenja. Obolelemu avtomatski defibrilator podaljša življenje do prihoda reševalcev.

Morda ne veste, da prav vi lahko daste nenadomestljivo prvo pomoč ob nenadnem zastoju srca.

Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje vas vabi na 6-urni tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja.

Tečajniki se bodo zvrstili do aprila prihodnje leto v kirurški stolpnici Splošne bolnišnice Maribor, vodili pa jih bodo izkušeni zdravniki kardiologi.

Projekt je podprla Zavarovalnica Maribor. Za tečaj se lahko prijavite osebno ali po telefonu v pisarni Društva za srca, Partizanska 12/II, vsak ponedeljek od 8. do 12. ure in vsako sredo od 15. do 18. ure. T: 02/228 22 63.

TUDI VI LAHKO REŠITE ŽIVLJENJE SOČLOVEKU.