tečaj izvajanja relaksacijske tehnike – avtogeni trening

TEČAJ IZVAJANJA RELAKSACIJSKE TEHNIKE – AVTOGENI TRENING

 

Relaksacijske tehnike so med najbolj uporabljanimi strategijami obvladovanja stresa, vključno z možnostjo vplivanja na bolečino. Nekatere teh tehnik so stare že več tisoč let – egipčanski duhovniki so pogosto zdravili z različnimi oblikami vidnih predstav, joga, tehnike dihanja. Žal, pa so namenjene predvsem vzhodnjaško mislečemu človeku, z drugačnim načinom življenja, kot to velja za zapadnega človeka. Strokovnjaki so razvili dve pogosto uporabljani tehniki, ki so prilagojene zapadnemu človeku – tehniko progresivne mišične relaksacije, njen avtor je Jakobson ( ZDA), avtogeni trening pa je razvil nemški strokovnjak J.H. Schultz.

V zadnjih letih narašča zanimanje znanosti in spoznanja o rušilnih učinkih izpostavljenosti prolongiranemu stresu; tako so kliniki razvili različne strategije intervencije z namenom obvladovanja stresa. Med njimi imajo pomembno mesto relaksacijske tehnike. Pozitivne fiziološke, psihološke in emocionalne spremembe so podprte z znanstveno podprtimi dokazi.

Komu je namenjena:

  • Zdravim osebam, ki se želijo naučiti sproščanja in preprečiti neugodne učinke stresa,
  • Osebam z migrenskimi in tenzijskimi glavoboli
  • po prebolelem srčnem infarktu
  • motnjami spanja
  • hipertenzijo
  • cerebrovaskularnimi težavami
  • težavami z želodcem
  • kronično bolečino
  • itd.

 

Ne priporočamo je osebam, ki so se zdravile ali se še zdravijo zaradi psihoze, prve tri mesece po možganski kapi in srčnem infarktu; osebam z epilepsijo. Prav tako ne priporočamo tovrstno relaksacijo pri osebah, ki so zasvojene z alkoholom ali drugimi opojnimi substancami.

 

Vodja tečaja je dr. Alenka Sever, specialistka klinične psihologije.

 

Tečaj traja 8 tednov (2 meseca), skupinsko, v enkrat tedenskih srečanjih, ki bodo ob petkih ob 16.30 (do 18.00 ure), v skupini je največ 8 oseb.

Kraj: Posvetovalnica za srce, Cigaletova 9 v Ljubljani.

Termin: začetek 26. januar 2007. Naslednji termin vam bomo javili ob formiranju skupine, zato nam ob prijavi napišite telefonsko številko in vaš naslov.

Cena tečaja za člane Društva za srce (za 8 srečanj): 228,00 EUR.

 

Informacije in obvezne prijave na telefonsko številko 01/436 95 62 ali na elektronski naslov [email protected].