Gripa ni edina, ki vam lahko oteži jesen in zimo

Skorajda na vsakem koraku se srečujemo z omembo gripe, zato velika večina že skrbi za okrepitev svojega imunskega sistema, ki ima v boju proti različnim boleznim veliko vlogo. A gripa še zdaleč ni edina bolezen, ki vas v teh jesensko zimskih mesecih lahko ustavi, spravi v posteljo ali morebiti celo v bolnišnico.

Novost v cepilni shemi je brezplačno cepljenje proti pnevmokoknim okužbam

Spopadamo se z upadom precepljenosti proti gripi, a s še manjšo številko se, žal, srečujemo pri precepljenosti proti prnevmokoknim okužbam med odraslo populacijo.

Kaj sploh so pnevmokoki?

Pnevmokok je bakterija, ki jo poznamo že več kot 100 let. Obstaja okoli 100 različnih vrst oziroma sevov bakterije, med katerimi lahko večina povzroči razvoj bolezni.

»Zboli lahko vsak, najbolj ogroženi so pa majhni otroci do 2. leta starosti, kronični bolniki in starejši. Pri majhnih otrocih okužba najpogosteje poteka v obliki vnetja srednjega ušesa, sinusov in nosnih votlin, medtem ko pri starejših največkrat v obliki pljučnice. Lahko pa pride tudi do okužbe krvi in vnetja možganskih ovojnic oz. meningitisa. Nekatere hujše pnevmokokne okužbe se lahko končajo tudi s smrtjo nam je zaupal predsednik združenja zdravnikov družinske medicine, prim. dr. Aleksander Stepanovič, dr. med.

Kako se lahko okužimo?

Prof. dr. Matjaž Jereb iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja nam je povedal: »Sama okužba se prenaša kapljično, ob tesnem stiku dveh ljudi. Gre za okužene kapljice, ki jih ob dihanju in kašljanju izločamo v okolico.«

V Sloveniji beležimo okoli 10.000 okužb letno. Od tega okoli 20 odstotkov bolnikov sprejmejo v bolnišnično okolje in približno 20 odstotkov od teh zdravijo na oddelkih za intenzivno zdravljenje. Pri slednjih je smrtnost pomembno višja kot pri ostalih, giblje se med 20 in 30 odstotki.

Najpogostejše pnevmokokne okužbe in kako jih prepoznamo?

Vnetje srednjega ušesa je najpogostejša pnevmokokna bolezen pri otrocih. Kaže se z bolečino v ušesu, pordelim in rdečim bobničem, lahko z izcedkom iz ušesa in povišano telesno temperaturo, pri dojenčkih lahko tudi z razdražljivostjo in drisko.

Pnevmokokna pljučnica se prične nenadoma z mrzlico, visoko telesno temperaturo, kašljem z gnojnim rumenim izmečkom, ostro bolečino v prsih, ki se poslabša ob globokem vdihu, povišanim utripom srca, oslabelostjo.

Bakteriemija je okužba krvi, do katere pride zaradi vdora bakterije v kri. Posledica bakteriemije je sepsa.

Za pnevmokokni meningitis so značilni bruhanje, povišana telesna temperatura, glavobol, utrujenost, razdražljivost, trd vrat, nevrološki izpadi, krči in koma.

Najučinkovitejša zaščita je cepljenje.

Brezplačno cepljenje je na voljo vsem starejšim od 65 let ter kroničnim bolnikom, opravi se z enimsamim odmerkom, enkratna revakcinacija pa je pri starejših od 65 let priporočljiva po 5. letih v primeru, če so cepljenje opravili pred 65. letom.

Cepite se lahko pri izbranem pediatru ali osebnem zdravniku, v cepilni ambulanti zdravstvenega doma ali v lokalni izpostavi NIJZ.

Preberite še: