G – R – O – M

Evropski dan osveščanja o možganski kapi 2018

Vsako leto bi številne možganski kapi lahko preprečili. Zato je potrebna večja osveščenost, poznavanje dejavnikov tveganja, boljše poznavanje atrijske fibrilacije ter znakov in posledic možganske kapi.

Za pravočasno zdravljenje je treba prepoznati znake možganske kapi. SLIKA GROM

Najbolj preprosto in zanesljivo prepoznamo znake kapi s pomočjo besede GROM:

  • G – govor (prizadet govor);
  • R – roka (delna ali popolna ohromelost ene roke);
  • O – obraz (povešen ustni kot  – asimetrija obraza);
  • M – minuta (takoj pokliči številko 112)

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije in Društvo bolnikov po možganski kapi organizirata aktivnosti za obeležitev Evropskega dneva osveščanja o možganski kapi.

  • maja: bo prireditev na Prešernovem trgu, ob Evropskem dnevu osveščanja o možganski kapi, od 9.00 do 13. ure: na trgu bomo postavili stojnice, kjer se bodo z zdravstveno informativnimi zanimivostmi in dejavnostjo predstavila različna društva in podjetja, ki delajo na področju zdravja ter obe društvi, ki prireditev organizirata: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Društvo bolnikov po možganski kapi. Program bo zagotovo privabil številne mimoidoče: predstavitve z zdravstveno – informativno tematiko, meritve (npr. krvni tlak z atrijsko fibrilacijo, srčni utrip, pulzni val za ugotavljanje prožnosti, starosti žil) in svetovanje medicinske ekipe glede tega. tega dne bo organiziran tudi pohod bolnikov po možganski kapi, od Tivolija (10.30 bodo krenili iz parkirišča za avtobuse) do Prešernovega spomenika. Pohoda se bo udeležilo okoli 200 bolnikov po možganski kapi, lahko pa se jim pridružite vsi, ki to želite.

Vabljeni!