Evropska državljanjska pobuda – za Evropo brez tobaka

Besedilo in vir pobude: https://tfe-sl.ensp.network/

Tobačna pandemija je glavni preprečljivi vzrok smrti. Ogorki na plažah povzročajo okoljsko škodo za oceane in prostoživeče živali v njih, v gozdovih povzročajo požare ter onesnažujejo tla in vodo. Da bi nove generacije rešili pred zasvojenostjo s tobakom, je treba poleg odločnega ukrepanja proti nevarnostim za okolje, ki jih povzročajo cigaretni ogorki, in boja proti kajenju.

Razlogi za podpis za Evropo brez tobaka

  1. Spodbujati prvo evropsko generacijo brez tobaka do leta 2028 in odpraviti prodajo tobačnih in nikotinskih izdelkov državljanom, rojenim od leta 2010.
  2. Ustvariti evropsko mrežo plaž in rečnih nabrežij brez tobaka in ogorkov, da bodo ti prostori bolj zdravi in okoljsko trajnostni.
  3. Vzpostaviti evropsko mrežo nacionalnih parkov brez tobaka in ogorkov, da bodo ti parki bolj zdravi ter da bi se zmanjšali kontaminacija in nevarnost požarov. 
  4. Razširiti prostore na prostem, kjer ne bo kajenja in vejpanja, zlasti tiste, ki ga obiskujejo mladoletniki (parki, bazeni, športni dogodki in centri, prireditve in terase restavracij).
  5. Odpraviti oglaševanje tobaka in njegovo prisotnost v avdiovizualnih produkcijah, družbenih medijih, zlasti s posebnim obravnavanjem prikritega oglaševanja prek vplivnežev in promocijskega prikazovanja izdelkov.
  6. Financirati raziskovalne in razvojne projekte v zvezi z boleznimi, ki jih povzroča uporaba tobaka, da bi izboljšali njihovo prognozo in bi postale ozdravljive.
  7. Kot evropski državljan uveljavi svojo pravico, kot jo opredeljuje ustava EU, da narediš spremembo zase, za svoje ljubljene in za naslednjo generacijo. S podpisom te pobude lahko aktivno prispevaš k zdravemu prebivalstvu, zdravemu okolju in zdravi Evropi.

Pobudo podpišite tukaj.

Ali pa skenirajte to QR kodo: