Dogodki ob Svetovnem dnevu srca

Ob Svetovnem dnevu srca bodo tudi letos potekali različni dogodki po Sloveniji, ki jih bodo vodili sodelavci podružnic. Vabljeni, da se jih udeležite!

PODRUŽNICA ZA GORENJSKO

Gorenjska podružnica Društva za zdravje srca in ožilja vas v soboto, 28. septembra 2019, vabi na tradicionalni Dan srca, ki bo potekal v Kranjski Gori. Ob 10. uri se dobimo pred hotelom Ramada (nekdanji Larix, kjer bodo potekala različne dejavnosti, merili pa bomo tudi dejavnike tveganja. Avtobus bo ob 9. uri odpeljal izpred Sloge v Kranju. Prijave bodo potekale do srede, 25. septembra 2019, zbirala jih bo gospa Inge Sajovic, na telefon: 030 673 541.

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

V soboto, 14. septembra 2019 bo potekal 22. TRADICIONALNI POHOD ZA SRCE s štartoma:

– Štukljeva pot – na Bajnofu – Sevno pod Trško goro, ob 9.00 uri in

– Andrijaničeva pot – Šport hotel Terme Krka, Otočec, ob 10.30 uri.

CILJ: Športni park Krkinih Term Šmarješke Toplice. Povratek z avtobusi. Startnina: 5,00 EUR (od plačila so oproščeni otroci, dijaki in študentje).

Na zaključni prireditvi se bomo srečali tudi s prikazom temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja, v čemer se boste lahko tudi sami preizkusili. Če boste želeli preveriti svoj krvni tlak, vam ga bomo izmerili.

Prijave zbira pisarna Podružnice Društva za srce v Novem mestu, Glavni trg 10, na tel: (07) 33 74 170 ali 051 340 880, vsak delavnik, od 9. do 12. ure in po e-pošti [email protected]

PODRUŽNICA LJUBLJANA

Navajamo nekaj prireditev in aktivnosti ob Svetovnem dnevu srca, ki bodo potekale v Ljubljani:

– 28. september, od 10.00 do 13.00: osrednja prireditev na Prešernovem trgu v Ljubljani: zdravstveno-informativna prireditev, osveščanje o zdravem načinu življenja, meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, snemanje EKG zdravstveno-vzgojno svetovanje, predstavitev zdravstveno-informativnih gradiv na stojnicah, zabavne igre, sodelovanje Srčka Bimbama, pokušine in še marsikaj.

– 29. september od 11.00 do 15.00 ure: na Rožniku bodo meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi.

DRUŠTVO ZA SRCE ZA MARIBOR IN PODRAVJE

Ob vrsti tradicionalnih dogodkov, tako v UKC Maribor kot na Trgu svobode, bi izpostavili že tradicionalno enodnevno STROKOVNO EKSKURZIJO društva z naslovom »NEKAJ ZA SRCE – ZGODOVINA IN NARAVA ZG. SAVINJSKE DOLINE«, ki bo potekala dne 21. 9. 2019. Program bo pester, prilagojen vsakemu vremenu. Ker ne bo dolgih voženj, bo več časa za oglede. Ob 7. uri odhod avtobusa izpred Jurčičevega spomenika v Mariboru.

Pričnemo z ogledom več kot tri milijone let stare jame Pekel, sledi Rimska nekropola, ki sodi med najpomembnejše in najlepše ohranjene spomenike rimske dobe v Sloveniji in Srednji Evropi. Sprehodili se bomo po Mozirskem gaju, ki ga ni potrebno posebej predstavljati, je pa vsakič drugačen in vreden ogleda v vsakem letnem času. Obisk Gornjega grada z bogato zgodovino in mogočno cerkvijo sv. Mohorja in Fortunata bo ob poglobljeni razlagi osrednji dogodek. Sledi kratek ogled zakladnice sv. Frančiška Ksaverja na Straži pri Radmirju, z dragocenimi predmeti znanih osebnosti.

S poznejšim kosilom se bomo okrepčali PR’ LAMPI v centru Luč. Popoldan gremo v naravo, v Logarsko dolino, po želji nekaterih, do slapa Rinke (20 min hoda), drugi se boste odločili za 45 minut počasne hoje, tretji pa boste uživali s pogledi iz avtobusa, s katerim se bomo pripeljali do pohodnikov. Ne bomo vas preutrudili, v Maribor se bomo vrnili do 20. ure.

Vodil nas bo tako rekoč domačin, dober poznavalec in ljubitelj teh krajev, gospod Tone Petek.

Prijave z vplačili sprejemamo na sedežu društva, Pobreška c. 8 do zapolnitve prostih mest, in sicer v ponedeljek 2. 9. med 8 – 12. uro in v sredo, 4. 9. med 8 – 12. uro. ter 15 – 18. uro. Pridružite se nam, vljudno vabljeni.

Informacije lahko dobite tudi po telefonu 02/228 22 63, v času uradnih ur.

Gradiva:

Zloženka Svetovni dan srca, 2019

Plakat Svetovni dan srca, 2019