Dan zdravja za vse generacije v občini Kobilje

Besedilo in fotografije: Ema Mesarič, dipl. med. sestra

V najmanjši pomurski občini KOBILJE smo organizirali Dana zdravja za vse generacije

V sodelovanju z OŠ Kobilje, občino Kobilje in župnijo Kobilje smo v četrtek, 24 oktobra organizirali in izvedli Dana zdravja za vse generacije. Namen izbrane občine je bil, da jim vsebine zdravja in ukrepanje ob morebitnih zapletih približamo in da si pridobijo informacije in veščine za ukrepanje v nepredvidljivih dogodkih.

V dopoldanskem času smo pripravili stojnico v osnovni šoli z naslovom »Recimo NE odvisnosti«. Učenci so prihajali na stojnico po skupinah in sicer od najmlajših do najstarejših.

Ob gradivih smo se pogovarjali na temo škodljivosti pitja alkohola, kajenja in prekomerne uporabe digitalnih tehnologij (tablice, mobilni telefoni, računalniške konzole, računalniki) in iskali možnosti za zdravo zamenjavo. Za učence višjih razredov smo pripravili kviz z naslovom »Alkohol in srce«.

 Ob stojnici smo predstavili defibrilator in prikazali temeljne postopke oživljanja. Učenci višjih razredov so se lotili oživljanja tudi sami.

Popoldan je bi posvečen odrasli občanom; pripravili smo tri predavanja in meritve dejavnikov tveganja, prav tako tudi prikaz temeljnih postopkov oživljanja.

Nadejamo se več takšnih dogodkov v manjših naseljih.

Vabilo »Dan zdravja za vse generacije« [PDF]

Nekaj utrinkov z dogodka:

Z otroki OŠ Kobilje smo se pogovarjali o zdravju
K stojnici “Recimo Ne odvisnosti” so prihajali starejši in tisti najmlajši
Prikaz temeljnih postopkov oživljanja
Meritve in svetovanje pri starejših občanih
Praktična delavnica “Gibanje za zdravje”

.

Dan zdravja je del projekta »Recimo NE odvisnosti«, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

logotip MZ