Cerkniško jezero, učne poti

V zadnjih nekaj letih sta Cerkniško jezero in njegova okolica dobila novo podobo. Ob jezeru so uredili več različnih učnih poti. Dobrih deset kilometrov sprehajalnih poti je opremljeno s kažipoti in zanimivimi informacijami. Tudi za kolesarje je dobro poskrbljeno. Kolesarskih poti je kar precej, označene so po težavnosti in razdalji, potekajo pa menda po najlepših delih Notranjskega parka.

Presihajoče Cerkniško jezero je svetovna atrakcija in je tudi eno izmed največjih presihajočih jezer v Evropi. Skupaj z Rakovim Škocjanom in Križno jamo je razglašeno za mednarodno pomembno mokrišče, Ramsarsko območje. Zaradi pomena za življenje ogroženih ptic pa tudi za območje Natura 2000.

Jezero se vsako leto pojavi na kraškem polju med Javorniki ter Bloško planoto in Slivnico na drugi strani. Voda se tu zadrži praviloma osem mesecev na leto, in ko je vode v jezeru največ, njegova površina meri okrog 26 kvadratnih kilometrov, kar pomeni, da je takrat to največje slovensko jezero. V bolj sušnih mesecih leta jezero izgine oziroma ponikne, in prav tako je bilo tudi na našem izletu v začetku septembra.

Zanimivo je, kaj vse nam izletnikom ponuja to območje. Kadar ni prav sušno leto, se lahko v toplejših mesecih tukaj tudi kopamo, sicer pa si je možno izposoditi čolne in jezero raziskovati z veslanjem. To je priljubljena točka tudi za ribarjenje, sprehajanje, kolesarjenje in opazovanje ptic. Ah, seveda…tudi drsanje po zaledenelih ploskvah jezera pozimi. Skratka destinacija, ki v vsakem letnem času ponudi nekaj novega.

Na najinem izletu v jezeru ni bilo vode. Preteklo poletje je bilo izjemno vroče ter sušno in tako se je tudi jezero v celoti presušilo. Na poti sva videli le en nasedel čoln in ravno za vzorec vode ob njem. Pa nič hudega, tudi tako je bilo zanimivo. Malo zaradi klepeta, malo zaradi učne poti, ki naju je naučila nekaj novega, predvsem pa zaradi zanimive pokrajine in vrtač oziroma požiralnikov na jezerskem dnu, ki je bilo tokrat v celoti vidno.

Glede na to, da nisva bili zelo zgodnji sva izbrali krajšo, vendar zelo slikovito učno pot Drvošec. Sicer pa ob jezeru poteka več različnih učnih poti, med drugimi tudi čebelarska učna pot, ki jo boste zlahka opazili, saj je ob njej na travnikih postavljenih kar veliko čebeljih panjev. Pot Drvošec je v eno smer dolga slabe 4 kilometre, v obe smeri torej 8 kilometrov. Ravno prav nama je bilo, da sva se lepo razmigali in obenem tudi marsikaj pomenili.

Avto sva parkirali na parkirišču ob sodobnem multimedijskem centru za obiskovalce. Žal je bil tokrat zaradi prenove zaprt. Sicer pa tu lahko dobite turistične informacije in celovito predstavitev jezera z vidika narave, ljudskega izročila, mitologije ter kulturne dediščine. Pot je dobila ime po starem lokalnem imenu polotoka po katerem poteka. Nekoč, ko še ni bilo cestnih povezav in traktorjev je bil gozd, po katerem poteka velik del te poti, najbližji vir lesa za prebivalce Dolenjega Jezera, vasi ki leži tik ob jezeru. Pot je polna različnih informacijskih tabel in zanimivih skulptur na postajah kjer so predstavljene različne živali. Tu so tudi tri opazovalnice za ptice, saj so na tem območju našteli več kot 270 različnih vrst ptic. Zanimiv je tudi visok 10 metrski razgledni stolp od koder mora biti še posebno zanimivo opazovati sončni zahod, ki je tukaj menda še posebno magičen. Učna pot poteka od požiralnikov Rešeto in se konča malo pred mostom, ki stoji pred vasjo Otok. Pot je primerna za vsakogar, ki rad hodi in ima primerno udobno obutev. Večino poti boste hodili po ravnem , le sem in tja se pot v gozdu malo dvigne, vendar ni takšnih višinskih razlik, da bi vam vzele sapo. Vmes med potjo boste tako ali tako lahko malo počivali, če si boste vzeli čas za prebiranje zanimivih citatov Janeza Vajkarda Valvazorja, ki je v Slavi vojvodine Kranjske konec 17.stoletja prvi obsežno pisal o Cerkniškem jezeru. Zanimivo je vedeti, da je bil Valvasor zaradi svojih raziskav Cerkniškega jezera sprejet v Britansko kraljevo znanstveno akademijo.

Jezero vas bo zagotovo navdušilo in si ga boste želeli obiskati v različnih letnih časih, saj le to, kot že rečeno, ponuja v vsakem letnem času nekaj drugega. Zato za konec morda le še kratek opis dostopa do jezera. Če prihajate iz smeri Maribora se peljete naprej od Ljubljane po Primorski avtocesti. Na izvozu Unec, Cerknica zapeljete iz avtoceste in sledite smerokazom vse do Cerknice. Tu bodite pozorni na smerokaz za jezero. Ta vas bo usmeril na cesto skozi bližnjo vas in vas pripeljal do parkirišča ob že omenjenem multimedijskem centru. Parkirišče je brezplačno, nasproti njega pa je gostinski lokal, kjer se boste ob povratku lahko tudi malo okrepčali in tako lepo zaključili vtisov poln dnevni izlet.

Besedilo: Valentina Vovk