Brezalkoholno pivo lahko vsebuje tudi nekaj alkohola

Opomba: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije kot partner sodeluje pri projektu Veš kaj ješ, v koordinaciji ZPS, ki je tudi vir tega prispevka

Pivo je alkoholna pijača, po kateri Slovenci posežemo (pre)pogosto. V zadnjem času postaja vedno bolj priljubljena tudi njena brezalkoholna različica. Toda ali veste, da lahko pivo, označeno kot »brezalkoholno«, vsebuje tudi nekaj alkohola?

Koliko alkohola vsebujejo različne vrste piva?

Pivo je v Pravilniku o kakovosti piva definirano kot fermentirana pijača iz žit, hmelja in vode, izdelana po tehnološkem postopku varjenja, ki mu sledi alkoholno vrenje oziroma fermentacija sladice z dodatkom pivskih kvasovk. Na naših trgovskih policah pivo običajno vsebuje od 3 do 8,5 vol. % alkohola.

pivo vsebnost alkohola

Brezalkoholna različica piva je pripravljena po podoben postopku. Ta se od klasične proizvodnje razlikuje zgolj v fazi alkoholnega vrenja. Da bi pivo vsebovalo čim manj alkohola, nekateri proizvajalci predhodno ustavijo proces alkoholnega vrenja, drugi uporabljajo posebne kvasovke, ki sladice ne morejo fermentirati in zato alkohol med vrenjem skoraj ne nastaja, tretji pa se odločijo za klasičen postopek proizvodnje piva, ki mu na koncu alkohol odstranijo s postopkom filtracije ali destilacije. Skladno s pravilnikom lahko brezalkoholno pivo vsebuje do 0,5 vol. % alkohola.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo julija izvedli test svetlega brezalkoholnega piva. V akreditiran laboratorij smo na analizo poslali 16 vzorcev brezalkoholnega piva, ki jih ponujajo v večjih slovenskih trgovinah. Razlike med vzorci so velike. Preberite več >

Brez alkohola je le tisto brezalkoholno pivo, ki je označeno z navedbo 0,0 vol. % alkohola.

Veš, kaj ješ nasvet

Alkohol je tako samoumeven del naše kulture, da se pogosto ne zavedamo, kako škodljiv je za nas in naše otroke. Za alkohol velja – čim manj tem bolje, najbolje pa 0,0.

Če običajno pivo zamenjamo za brezalkoholno različico, lahko s tem ohranimo trezno glavo, hkrati pa zaužijemo tudi pol manj energije. Energijsko vrednost različnih vrst piv lahko preverite z našo mobilno aplikacijo VešKajJeš.

Brezalkoholno pivo lahko vsebuje nekaj alkohola, zato ni primerno za otroke in mladostnike. Otrokom odsvetujemo tudi uživanje različic z 0,0 vol. % alkohola, da jih že v otroških letih ne navajamo na okus piva.