Akcija “Mesec zdravih nog” se je uspešno iztekla

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je s pomočjo sponzorja, Servier Pharma, d.o.o, uspešno zaključilo akcijo »Mesec zdravih nog«. Aktivnost je bila posvečena skrbi za zdravje naših ven. Kronična venska bolezen je namreč najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen, ki z napredovanjem začne povzročati resne težave, kot so otekanje goleni in odprte rane na golenih ali gležnjih, ki se težko zacelijo. Za njo trpi 8 od 10 odraslih.  Zgodnje odkrivanje in zdravljenje sta velikega pomena zato, ker le tako preprečimo napredovanje bolezni. Bolezen je pogosto spregledana, ker še vedno podcenjujemo razširjenost te bolezni in njene simptome.

Ljudem smo po vsej Sloveniji omogočili svetovanje s strani medicinske ekipe in sicer o, preventivi in skrbi za ohranjanje dobrega stanja naših ven. Aktivnosti so potekale na 40 različnih lokacijah (Ljubljana, Maribor, Koper, Portorož, Nova Gorica, Brežice, Novo mesto, Jesenice, Kranj, Slovenj Gradec, Velenje, Murska Sobota, Celje, Postojna, Črnomelj, Kočevje, Domžale, Lenart, Šentjur,… ), od 12. maja do 6. junija 2015. Naše sporočilo je bilo predano 11.102 ljudem, od tega se jih je 3376 odločilo za daljši posvet. Medicinska ekipa je preverila stanje ven na nogah udeležencev, jim dala veliko koristnih informacij o venah in težavah z zdravjem ven, o preventivi, zdravljenju in ukrepanju. Udeleženci so prejeli brošurico o tej temi, izpolnili pa so tudi vprašalnik za oceno tveganja. Večina ljudi, ki so bili na posvetu je imela težave s krčnimi žilami, tudi tisti, ki so imeli nizko tveganje.

V Sloveniji ima kar 80 % odrasle populacije eno od stopenj kronične venske bolezni, od tega ima vidne spremembe 60% odraslih. Prav zato sta zgodnje odkrivanje in zdravljenje tako pomembna, saj lahko preprečita napredovanje bolezni.

Venska bolečina, ki jo povzroča vnetje v venski steni, je najpogostejši simptom, ki ga navajajo bolniki s kronično boleznijo ven. Je prvi “signal” bolezni in opomnik, da je treba pričeti z zdravljenjem! Tovrstna bolečina se nekoliko razlikuje od tiste, ki jo občutimo v drugih delih telesa, je difuzna oz. razširjena,  pogosto jo spremljajo tudi drugi neprijetni občutki, ki jih bolniki težko opišejo in jih običajno ne povezujejo z bolečino (občutek težkih nog, otekanje, nočni krči v mečih, napetost v nogah in srbež). Jakost bolečine ni nujno povezana s stopnjo venske bolezni, zato nekateri bolniki, ki trpijo take bolečine, še nimajo vidnih znakov bolezni. Dokazana dejavnika tveganja za razvoj kronične venske bolezni sta družinska anamneza krčnih žil in nosečnost, zato je do 60. leta bolezen pogostejša pri ženskah, kasneje pa je enako pogosto zastopana pri obeh spolih. Izkušnje kažejo, da je pogostejša tudi pri ljudeh, ki se premalo gibljejo in veliko stojijo. Zato je eden od pomembnih ukrepov zdrav življenjski slog. Pogosto pa zdravniki priporočajo tudi zdravljenje s kompresijo (povoji ali nogavice; stopnjo kompresije mora določiti zdravnik) in zdravilom Detralex.

PIŠE: Nataša Jan

Zadnji dan akcije - v Mercator hipermarketu v Šiški